Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μελέτη πυροπροστασιας - Αφαιρουμενοι, βοηθητικοι χώροι


asmodaios

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

 

Στην περίπτωση που ένα κατάστημα αντιμετωπιζεται με βάση την πυροσβεστικη διάταξη 3/2015, οι βοηθητικοι χώροι αφαιρουνται απο το εμβαδόν χρήσης. Αυτό σημαίνει ότι δεν προσμετρωνται στον υπολογισμό του θεωρητικου πληθυσμού. Η απορία μου είναι εάν τα εσωτερικά κλιμακοστασια είναι βοηθητικοι χώροι. Το εμβαδόν που καταλαμβανουν στο επίπεδο του κάθε ορόφου πρέπει να αφαιρείται απο τη συνολική επιφάνεια του ορόφου (όπως πχ τα wc) ? Επίσης, δεν είναι σαφές απο το διάταγμα ( τουλάχιστον σε μένα), εάν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι βοηθητικοι χώροι, όπως οι αποθήκες, στη χάραξη των οδευσεων διαφυγής. Τέλος στην περίπτωση που η μελέτη γίνεται με το 71/88, οι βοηθητικοι χώροι λαμβάνονται υπόψη ως χώροι με διαφορετικοί χρήση. Δεν αφαιρουνται δηλαδή απο το συνολικό εμβαδόν. Είναι σωστό αυτό ή το παρερμηνευω ?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Γενικότερα, τα κλιμακοστάσια αποτελούν μέρος της όδευσης διαφυγής, αλλά προφανώς και δεν θα τα συμπεριλάβεις στον ωφέλιμο χώρο συνάθροισης κοινού, που είναι και το ζητούμενο στην 3/15.

Σε ό,τι αφορά τους βοηθητικούς χώρους, αυτοί συμπεριλαμβάνονται στην όδευση διαφυγής, την οποία μάλιστα σχεδιάζεις στα σχέδια της 3/15, μιας και αποτελούν κομμάτι της παθητικής πυροπροστασίας του κτιρίου, για την οποία μάλιστα παίρνουμε ΕΜΕΙΣ ευθύνη. (Χ.Σ.Κ με οικοδομική άδεια πριν τις 17/02/1989 (εκτός και αν διαπραγματευόμαστε ξενοδοχείο)).

Σχετικά με την 71/88, εξαρτάται ΑΠΟΛΥΤΑ από την εκάστοτε χρήση. Η κάθε χρήση έχεις τις δικές τις απαιτήσεις ΚΑΙ για τους βοηθητικούς χώρους (π.χ. λεβητοστάσια κλπ.), οπότε εξαρτάται από το άρθρο του νόμου που διαπραγματευόμαστε.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.