Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Δήλωση Ν.1337/1983


CHRIS_M

Recommended Posts

Παίδες μια ερώτηση,καθώς δεν ασχολούμαι γενικά με τοπογραφικά...

 

Όταν οικόπεδο έχει δημιουργηθεί με ΦΕΚ του 1961 "Τροποποίηση και επέκταση ρυμοτομικού σχεδίου Αμπελοκήπων", τότε δεν εμπίπτει στις διατάξεις του Ν.1337/83 και δεν οφείλει εισφορά σε γη και σε χρήμα σωστά?

 

Επειδή πρόκειται να γίνει συμβόλαιο κ ο συμβολαιογράφος θέλει επάνω στο τοπογραφικό της Ο.Α. του 1976 να αναγραφεί δήλωση του 651/77, να ρωτήσω το εξής:

 

- Κατ`αρχάς οι τίτλοι ιδιοκτησίας το εμφανίζουν με Ε = 250,00 τ.μ.

- Απ`τη στιγμή που δεν υπάρχει πράξη εφαρμογής, που βλέπω αν όντως η τελική ιδιοκτησία είναι 250,00 τ.μ.?

- Πρέπει να πάρω βεβαίωση απο το Δήμο οτι δεν οφείλει εισφορά σε γη κ σε χρήμα ή οχι?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 105
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αν στην περιοχή του οικοπέδου δεν έχει συνταχθεί Πράξη Εφαρμογής από τον οικείο Δήμο, τότε το οικόπεδο ΔΕΝ εμπίπτει στις διατάξεις του Ν. 1337/83 και ΔΕΝ οφείλει εισφορά σε γη και χρήμα.

Τα τετραγωνικά του οικοπέδου είναι τόσα όσα βρεθούν μετά από αποτύπωσή του και σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος λαμβάνοντας υπόψη την Τροποποίηση και Επέκταση Ρυμοτομικού Σχεδίου που αναφέρεις.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Οικισμός του οποίου το πολεοδομικό σχέδιο εγκρίθηκε με ΦΕΚ το 1993 σε περιοχή χωρίς ιδιοκτησίες (παραχώρηση) και του οποίου -φαντάζομαι- θα έχει κυρωθεί η πράξη εφαρμογής μερικά χρόνια μετά. Εμπίπτουν τα οικόπεδα αυτά στις διατάξεις του 1337/83; Υπάρχει περίπτωση να έχει γίνει νέος οικισμός με νέα ρυμοτομία και να μην εμπίπτουν τα οικόπεδά του στον 1337/83;

Link to comment
Share on other sites

Και 'συ , αν και είσαι πολύ παλιός, βάζεις τα θέματα με το τσιγκέλι. Μάλλον αναφέρεσαι στου οικισμούς που αναγκαστικά έγιναν λόγω ΔΕΗ.(???). Όχι ?

Εγώ , επειδή ΔΕΝ ΄ έχω σαφή - προσωπική άποψη (μόνο ακούσματα) δεν θα πω τίποτα για το θέμα σου. Λυπάμαι !

Link to comment
Share on other sites

κατ' αρχάς, πες ποιο ειναι το ΦΕΚ

 

 παντως,  οπως ειπε και ο νβρ...με το τσιγκελι τα βγαζεις...

το ΦΕΚ δημιουργησε αυτο τον οικισμο και αποτελει σχεδιο πολης

Τι  να καταλαβουμε οτι εννοεις οταν λες

 

α] σε περιοχή χωρίς ιδιοκτησίες  [????]

 

  β] (παραχώρηση] [????]

 

γ]   και του οποίου           -φαντάζομαι- θα έχει κυρωθεί η πράξη εφαρμογής μερικά χρόνια μετά

 

Προσωπικα θεωρω οτι:

δεν μπορει να εχει γινει πραξη εφαρμογης  σε υφισταμενο σχεδιο πολης

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τον Ν. 1337/83 τον χρησιμοποιούσαν οι συνοικισμοί σαν εργαλείο για να κάνουν συνήθως επεκτάσεις των Ρυμ. σχεδίων τους . Αυτό σημαίνει πως ένα δαχτυλίδι περιξ ενός συνοικισμού από εκτός σχεδίου γήπεδα που ήταν έως τότε γίνονται οικόπεδα εντός σχεδίου.

Από την άλλη έχουμε (ή καλύτερα είχαμε)και την τοπογραφική υπηρεσία του υπουργ. Γεωργίας που δημιουργούσε επίσης συνοικισμούς (με το δικό της τρόπο) και μοίραζε τα οικόπεδα των συνοικισμών αυτών  σε κατοίκους που ήταν χωρίς κληρο κλπ. κλπ. Δηλ. τα γνωστά μας.

Εχω την εντύπωση, απο ακούσματα, πως η τοπογραφική  υπηρεσία, εκεί στο Ν. Κοζάνης, έκανε τέτοιες παραχωρήσεις οικισμών εκεί σε περιοχές που είναι και τα εργοστάσια της ΔΕΗ. 

Τα ρυμοτομικά που έκανε η Τ.Υ. είναι όλα νόμιμα. 

Αν συνοδεύονται με κάποιο ΦΕΚ πρέπει, όπως λέει και ο Δημήτρης παραπάνω, να γράφει τις λεπτομέρειες για τον οικισμό που μελετάς.

Πρέπει όμως και' συ να κάνεις την έρευνά σου.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ψυχραιμία αγαπητοί... επειδή πέσατε να με φάτε, εξηγούμαι:

 

Η ερώτηση αφορά σε οικισμό στο Κριαρίτσι Σιθωνίας Χαλκιδικής, η πολεοδομική μελέτη του οποίου εγκρίθηκε με Π.Δ. στο ΦΕΚ 1188Δ'/1993. Στα σχέδια του μελετητή υπάρχει σειρά σχεδίων με τίτλο "Πράξη Εφαρμογής". Πλην όμως, η χωροθέτηση του οικισμού έγινε σε ενιαίο γήπεδο, επομένως δεν υπάρχουν εισφορές σε γή, χρήμα κλπ.. Έγινε δηλαδή μόνο "έγκριση εφαρμογής", χωρίς να ξέρω τι ακριβώς είναι αυτό. Στα αποσπάσματα από το ρυμοτομικό του οικισμού που εκδόθηκαν τη δεκαετία του '90 για να γίνουν συμβόλαια, αναφέρεται πως το οικόπεδο "δεν υπάγεται στις διατάξεις του Ν.1337/1983".

 

Ο βασικός λόγος που ρωτώ είναι γιατί θα μας βόλευε να ισχύει στην περίπτωση των οικοπέδων αυτών η παρ. 5β) του άρθρου 83 του Ν.4495, σύμφωνα με την οποία "δεν απαιτείται τοπογραφικό διάγραμμα" (για βεβαίωση μηχανικού για δικαιοπραξίες) "σε κάθε περίπτωση για ακίνητα εντός σχεδίου για τα οποία έχει κυρωθεί πράξη εφαρμογής", καθώς αναμφισβήτητα τα συγκεκριμένα οικόπεδα χωροθετούνται επαρκώς μέσω του ρυμοτομικού.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε συνάδελφε επειδή στους.... ανθρωποφάγους είμαι σίγουρα και εγώ , θέλω να πω κάτι που το έγραψα πολλές-  πολλές  φορές.

Στο #73 μας έγραψες 2-μιση αράδες μόνο. !!!  Διάβασετες και απάντησε τώρα εσύ ....Μπορείς? Έπρεπε λοιπόν , απ' αρχής, να γράψεις όλη την υπόθεση που μελετάς. Δηλαδή και αυτά που έγραψες μετά και στο ποστ #77. 

Εδώ πρόκειται για πολεοδόμηση σε «οικοδομικό συνεταιρισμό» .

Εγώ στην καριέρα μου έκανα 2 φορές Π.Ε. (ναι η διαδικασία είναι ίδια, όπως όλες οι Π.Ε., χωρίς φυσικά το Γ' κεφάλαιο δηλ. την σύνταξη των πινάκων με την γνωστή διαδικασία) για τον σύνδεσμο δασκάλων. Μία στην Μεταμόρφωση Χαλκιδικής και η άλλη στα Ν Ρόδα Χαλκιδικής. Αγοράζει ένας σύλλογος όλα τα αγροτεμάχια σε μία περιοχή μέχρι να συμπληρωθεί η Min. έκταση που απαιτείται και προβαίνει στην πολεοδόμηση Π.Ε κλπ. Τα οικόπεδα που δημιουργούνται δίνονται με κλήρωση. Βασικά όλη η έκταση αρχικά έχει έναν ιδιοκτήτη. Πιστεύω πως απαντάς ο ίδιος ( καταφατικά) στα ερωτήματα που βάζεις.

Όταν φυσικά γινόταν αυτές οι δουλειές τότε, ούτε που ξέραμε την έλευση του "μακελάρη" Παπακωνσταντίνου και όσα μας έφερε αυτό το ανθρωπάκι (και η παρέα του).

Με την ευκαιρία θέλω να πω κάτι γι' αυτή την δουλειά.  Έγινε για τον «σύνδεσμο των αξιωματικών της αστυνομίας» (τρομάρα τους), αλλά κατάφεραν και έβαλαν στο κόλπο, αν θυμάμαι καλά, και το σύλλογο μηχανικών της Κοζάνης. Αυτό πάντως  δεν το κατάλαβα ποτέ. Τις δουλειές τις έκανε ένας "ανερχόμενος", τότε, Κοζανήτης συνάδελφος που είχε μία "βιοτεχνία σχεδίων". Ναι βιοτεχνία σχεδίων.

Βλέπεις λοιπόν τώρα μία περιοχή  πάνω από την Συκιά Χαλκιδικής με χαραγμένα όλα τα "οικοπεδα" και κατασκευασμένα σχεδόν όλα (σίγουρα το 80%) τα έργα υποδομής,  αλλά εδώ και πάνω από 20 χρόνια, που δόθηκαν τα οικόπεδα (με κλήρωση), δεν κτίστηκε ούτε μία καλύβα. Ο λόγος ?? δεν πάει στην περιοχή ΟΥΤΕ μία σταγόνα νερό . Έγινε ένας συνοικισμός στον οποίο δεν θα φτάσει ποτέ το νερό, αλλά λόγω της μορφολογίας της περιοχής, τα παραθαλάσσια αυτά οικόπεδα  στοίχισαν  πανάκριβα. Οι χωροφύλακες πίστευαν (το άκουσα και αυτό) πως θα "ΕΔΙΝΑΝ" μία διαταγή  τότε στον νομάρχη και θα ερχόταν το νερό (η αλαζονεία της εξουσίας βλέπεις) .  Πάντως μέχρι τώρα νερό Γιοκ.

Όλοι τώρα οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων θέλουν να πωλήσουν .

Έμμεσα ο φίλος μας από την Κοζάνη μας αναγγέλλει κάποιο ή κάποια πωλητήρια!

 

Μάλλον δεν σε βοήθησα με την φλυαρία μου !

Link to comment
Share on other sites

Να τα κάνει ...τι η εταρία?? Ακόμη και οι νομάδες κατασκήνωναν όπου έβλεπαν νερό.

 

Με την ευκαιρία κάτι για το θέμα της ενότητας αυτής.

Στις επεκτάσεις πάντα, από το ΓΠΣ έως και το τελείωμα της πράξης με το Γ' κεφάλαιο, η φροντίδα όλης της μελέτης ήταν να γίνει ένα καλό αποθεματικό γης για της ανάγκες της κοινότητας. Γιαυτό και κάθε οικόπεδο, ανάλογα και με την έκτασή του, έπρεπε να εισφέρει σε γη και χρήμα. Το χρήμα πήγαινε σε ένα ταμείο υπέρ ΕΤΕΡΠΣ (για έργα υποδομής που θα γινόταν αργότερα στην περιοχή αυτή). Γιαυτό και στις δηλώσεις του αρθρου 5 του 651/77 έπρεπε και πρέπει να γράφουμε ότι  το γεωτεμάχιο υπάγεται (ή όχι) στις διατάξει του ν. 1337/83 δηλαδή να φαίνεται, αν χρωστάει (ή όχι ) εισφορά σε γη και χρήμα. 

Όταν έχουμε μία ιδιωτική πολεοδομική μελέτη, ας πούμε για έναν οικοδομικό συνεταιρισμό, υπάρχει η εξής διαφορά. Ο συνεταιρισμός αγοράζει αρχικά (είναι εξουσιοδοτημένος από τα μέλη) τα γήπεδα και στη συνέχεια γίνεται η μελέτη δηλαδή χαράζονται δρόμοι και ότι αυτοί πιστεύουν πως χρειάζεται ο οικισμός τους (συνήθως παρκιγκ, παιδικές χαρές) και στο τέλος δίνονται "καθαρά¨τα οικόπεδα, συνήθως με κλήρωση. Αυτά, τα οικόπεδα, δεν χρωστάν, τίποτα που να απορρέει από την μελέτη.

Υποθέτω λοιπόν , δεν μου έτυχε κάποια τέτοια περίπτωση έως τώρα, αλλά το βρίσκω λογικό, πως δεν χρειάζεται στην δήλωσή μας, σε αυτές τις περιπτώσεις, να γράψουμε, ότι ένα τέτοιο οικόπεδο, υπάγεται στις διατάξεις του ν. 1337/1983 , αφού δεν απορρέει από κάποιους πίνακες (δεν υπάρχουν άλλωστε) ότι τα οικόπεδα χρωστούν γη και χρήμα!! 

 

Θα ήθελα αργότερα ο συνάδελφος να μας μεταφέρει τις εμπειρίες του από την υπόθεση αυτή.      

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.