Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων


Engineer

Recommended Posts

Εγκρίθηκε από την επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς η εγγραφή του Αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

 

Μία σπουδαία διάκριση για την Ελλάδα, με έναν από τους σημαντικότερους και πληρέστερους αρχαιολογικούς χώρους της βόρειας Ελλάδας.

 

Περιλαμβάνει πλήθος μνημείων, τα οποία συνδέονται με τη διαχρονική εξέλιξη της πόλης από την ελληνιστική περίοδο μέχρι τα ύστερα βυζαντινά χρόνια. Η στρατηγική θέση της, που διέκρινε ο Φίλιππος Β', αναβαθμίζεται με την «Εγνατία Οδό».

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς η Εξέχουσα Οικουμενική Αξία της πόλης των Φιλίππων τεκμηριώνεται τόσο βάσει της αρχαιολογικής και αρχιτεκτονικής της κληρονομιάς, όσο και λόγω της παρουσίας του Αποστόλου Παύλου η οποία σηματοδότησε τις απαρχές του Χριστιανισμού στην Ευρώπη.

 

Posted Image

 

 

Μετά την ένταξη του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων ο Κατάλογος Παγκόσμιας Κληρονομιάς αριθμεί πλέον 18 εγγραφές από την Ελλάδα.

 

Μετά τη δραματική μάχη το 42 πΧ, που καθόρισε την πολιτική ιστορία του ρωμαϊκού κράτους, ζει μία περίοδο ακμής ως ρωμαϊκή αποικία (Colonia Augusta Julia Philippensis). Σε αυτό το ζωηρό αστικό κέντρο ήρθε ο Απόστολος Παύλος και ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία σε ευρωπαϊκό έδαφος το 49-50 μΧ, γεγονός που έμελλε να αλλάξει, τόσο τη φυσιογνωμία της πόλης, όσο και της ηπείρου. Με την αναγνώριση του χριστιανισμού και την καθιέρωσή του ως επίσημης θρησκείας του κράτους στην πόλη, ιδρύθηκαν επιβλητικοί χριστιανικοί ναοί, ένα πανόραμα παλαιοχριστιανικής αρχιτεκτονικής.

 

Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού, «η κατάρτιση του φακέλου της υποψηφιότητας του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων, που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2015, υπήρξε αποτέλεσμα μίας συντονισμένης και συστηματικής προσπάθειας των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ειδικά της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, ενώ σημαντική ήταν, επίσης, η αρωγή του πρώην Δήμου Φιλίππων και του νυν Δήμου Καβάλας, που εκφράζουν την ένθερμη υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας».

 

Πηγή: Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων | iefimerida.gr http://www.iefimerid...n#ixzz4EfjteMGZ

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.