Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

"Οικιστική πύκνωση" / αυθαίρετα σε δάση


Recommended Posts

Ομάδα 50 κτιρίων σε έκταση έως 25 στρέμματα. Αυτός είναι, κατά το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο ελάχιστος ορισμός της «οικιστικής πύκνωσης», δηλαδή των περιοχών αυθαιρέτων σε δάση και δασικές εκτάσεις που μπορούν να εξαιρεθούν (προσωρινά ;) από τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών. Στην Αττική, οι περιοχές αυτές θα πρέπει να οριστούν από τους δήμους μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Η κατηγορία των «οικιστικών πυκνώσεων» προβλέφθηκε στον ν. 4389/16, που τροποποίησε τη διαδικασία κατάρτισης δασικών χαρτών. Πρόκειται για τις γνωστές προβληματικές περιοχές: οικισμοί αυθαιρέτων μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις ή οικισμοί στους οποίους, με μαγικό τρόπο, συνυπάρχουν νόμιμα και παράνομα κτίσματα. Σύμφωνα με τον νόμο, οι περιοχές αυτές θα πρέπει να οριστούν από τους δήμους (με μοβ χρώμα στις αεροφωτογραφίες που παρέχει η «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση») μέσα σε δύο μήνες όπου υπάρχει θεωρημένος δασικός χάρτης, ειδάλλως σε έξι μήνες.

Επρόκειτο για νομικό τρικ του υπουργείου, προκειμένου να ικανοποιήσει το... λαϊκό αίσθημα (ας μην ξεχνάμε ότι βουλευτές της νυν κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, έχουν «χτίσει» τις πολιτικές τους σταδιοδρομίες ως προστάτες-άγιοι των αυθαιρέτων). Και ταυτόχρονα να επισπεύσει τη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών, η οποία αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Αυτό που εκκρεμούσε ήταν ο ορισμός των «οικιστικών πυκνώσεων». Με απόφαση, λοιπόν, του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Τσιρώνη (που αναμένεται να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ), μια «οικιστική πύκνωση» πρέπει να περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον 50 κτίρια. Για τον υπολογισμό της έκτασης της «μοβ περιοχής» το υπουργείο ορίζει ότι:

– Oταν ο συνολικός αριθμός των κτιρίων είναι από 50 έως 100, αναλογεί τουλάχιστον ένα κτίριο ανά 500 τ.μ. Αυτό σημαίνει ότι λ.χ. μια περιοχή με 50 αυθαίρετα μπορεί να φθάνει (το ανώτερο) σε έκταση τα 25 στρέμματα.

– Οταν ο συνολικός αριθμός των κτιρίων είναι μεγαλύτερος των 100, αναλογεί τουλάχιστον ένα κτίριο ανά 1 στρέμμα.

– Οταν ο συνολικός αριθμός των κτιρίων είναι μεγαλύτερος των 400, αναλογεί τουλάχιστον ένα κτίριο ανά 2 στρέμματα.

Οπως επισημαίνεται, για τον υπολογισμό των ως άνω επιφανειών δεν λαμβάνεται υπόψη το μέγεθος της κάθε ιδιοκτησίας, αλλά μόνον το σύνολο της «μοβ περιοχής». Ωστόσο, η ρύθμιση έχει (εξ ορισμού αλλά και συγκεκριμένα) αρκετά προβλήματα:

– Η συνάρτηση του εμβαδού της «οικιστικής πύκνωσης» με τον αριθμό των κτιρίων οδηγεί νομοτελειακά στο «φούσκωμα» των περιοχών αυτών, ιδίως στις περιοχές όπου γίνονταν παράνομες κατατμήσεις, άρα τα αυθαίρετα είναι χτισμένα σε οικόπεδα των 200-250 τ.μ.

– Δεν ορίζεται μέγιστη απόσταση ανάμεσα στα κτίρια, άρα δεν προκρίνονται μόνον οι συμπαγείς οικιστικές περιοχές. Δυο ή τρεις «συστάδες» αυθαιρέτων που απέχουν αρκετά μεταξύ τους μπορούν κάλλιστα να συμπεριληφθούν στην ίδια μοβ περιοχή, εάν λ.χ. συμπεριληφθεί και ο δρόμος που τις ενώνει (προκειμένου να μην αυξηθούν πολύ τα τετραγωνικά που θα καλύπτει η έκταση). Είναι δεδομένο ότι οι δήμοι... δεν θα αφήσουν κανέναν παραπονεμένο.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο καθορισμός μιας περιοχής ως «οικιστική πύκνωση» δεν συνεπάγεται τη νομιμοποίηση, αλλά σε πρώτη φάση μόνον την εξαίρεση από την ανάρτηση του δασικού χάρτη. Οσο δεν ξεκαθαρίζουν, ωστόσο, οι περιοχές αυτές (ως προς τον χαρακτηρισμό τους), τόσο παραμένει «θολό» ποιοι είναι καταπατητές και ποιοι όχι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματα του Δημοσίου στη διαδικασία κτηματογράφησης.

kathimerini.gr

Link to comment
Share on other sites

Επίσκεψη Αν. ΥΠΕΝ, Γ. Τσιρώνη, στο Ηράκλειο Κρήτης και ομιλία σε ανοιχτή εκδήλωση για τον νέο νόμο για τα αυθαίρετα

  Αθήνα, 22 Ιουλίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη, στο Ηράκλειο Κρήτης (22-23/7)
Ομιλία σε ανοιχτή εκδήλωση για τον νέο νόμο για τα αυθαίρετα

Επίσκεψη στο Ηράκλειο Κρήτης πραγματοποιεί από σήμερα το απόγευμα 22/7 και αύριο Σάββατο 23/7, ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, προκειμένου να συναντηθεί και να συζητήσει με τοπικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και για να μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση με θέμα τον νέο νόμο για τα αυθαίρετα.

Σήμερα στις 20:00 το απόγευμα ο Γιάννης Τσιρώνης θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση στο Ανοιχτό Θέατρο Τεχνόπολις στην Αμουδάρα, με θέμα τον νέο νόμο για τα αυθαίρετα. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν το ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης και σύλλογοι τοπογράφων, αρχιτεκτόνων, μηχανικών, η διεύθυνση πολεοδομίας δήμου Ηρακλείου, ο σύλλογος οικιστών, δημοτικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και η διεύθυνση ΠΕΧΩ Κρήτης.

Αύριο Σάββατο, ο Αν. Υπουργός θα έχει συνάντηση στις 10:00πμ στο Δημαρχείο Ηρακλείου με τον Δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό και τους Δημάρχους του Νομού, ενώ στις 12:00 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη.

Το Σάββατο το απόγευμα ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος θα συναντηθεί με μέλη των Οικολόγων Πράσινων Κρήτης και αμέσως μετά με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

 

 

ελπιζω καποιος συναδελφος να  μας ενημερωσει... :smile:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα , πως μπορώ να δώ αν οικοπεδο στο Πορτο Ράφτη  εντασεται στην οικιστική πύκνωση?Το οικοπέδο ειναι 275τμ και απο αυτά το μισο εμφανιζεται στο κτηματολογιο σαν δασικό.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Τελικα ψηφισθηκε ή ακομη το νομοσχεδιο για την τακτοποιηση αυθαιρετων στις οικιστικες πυκνωσεις??

Γνωριζει καποιος?

Εγω μπορω τωρα να το τακτοποιησω ή ειναι ακυρη η οποια υπαγωγη?

Link to comment
Share on other sites

σωστά,

https://www.michanikos.gr/forums/topic/55803-στε-για-τις-οικιστικές-πυκνώσεις/

 

"νεωτερα" δεν εχουμε

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.