Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Οικόπεδο χωρίς πρόσβαση


Jwatson

Recommended Posts

Γεια σας.

Θα ήθελα την βοήθειά σας, για όσον αφορά ένα αγροτεμάχιο που έχει μπει στο σχέδιο και έχει γίνει πράξη εφαρμογής και κύρωση διορθωτικής πράξης εφαρμογής από το 1999. Το οικόπεδο αυτό, όπως και 10 ακόμη εκ των οποίων τα 4 είναι και οικοδομημένα, δεν έχουν πρόσβαση από τον κεντρικό δρόμο ή από άλλον δρόμο, παρά μόνο περνώντας μέσα από 2 οικόπεδα, εδώ και 30 χρόνια περίπου. Ο Δήμος από το 1999 δεν έχει ανοίξει την πρόσβαση σε αυτά και εδώ και 4 χρόνια, λέει ότι δεν έχει χρήματα για να αποζημιώσει κάποιες ιδιοκτησίες, ώστε να υπάρχει πρόσβαση στα οικόπεδα αυτά από κάποιον υπάρχοντα δρόμο.

Τα ερωτήματα που έχω είναι:

-Επιτρέπεται στον ιδιοκτήτη οικοπέδου που αυτή την στιγμή γίνεται μέσω αυτού η πρόσβαση σε αυτά τα 10 οικόπεδα-κατοικίες, να κλείσει-περιφράξει το οικόπεδό του ή όχι;

-Μπορεί κάπως να πιεσθεί-αναγκασθεί ο Δήμος για να ανοίξει τον δρόμο για υπάρχει πρόσβαση κανονική στα οικόπεδα-κατοικίες αυτές;

-Πως δόθηκε άδεια να κτιστούν 2 οικοδομές, μετά την πράξη εφαρμογής, χωρίς να υπάρχει νόμιμη πρόσβαση σε αυτές;(μάλλον αυτό.... το γνωρίζω).

-Όταν αγοράσθηκε οικόπεδο με κατοικία, μετά την πράξη εφαρμογής, από αγοραστή που γνώριζε ότι από το άκρο και μέσα από το οικοπέδό του θα πρέπει να περάσει ο δρόμος, δικαιούται αποζημίωσης για το κομμάτι αυτό ή όχι;

 

Σας ευχαριστώ πολύ

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Γεια σας.

Μάλλον δεν θα έχει τύχει τέτοια περίπτωση με όλα αυτά τα στραβά αλλά ίσως βρεθεί κάποια απάντηση σε ένα ή δύο από τα ερωτήματά μου.

Καλό σας απόγευμα.

Link to comment
Share on other sites

-Επιτρέπεται στον ιδιοκτήτη οικοπέδου που αυτή την στιγμή γίνεται μέσω αυτού η πρόσβαση σε αυτά τα 10 οικόπεδα-κατοικίες, να κλείσει-περιφράξει το οικόπεδό του ή όχι;

ναι, εάν δεν εχει αποζημιωθει πληρως

-Μπορεί κάπως να πιεσθεί-αναγκασθεί ο Δήμος για να ανοίξει τον δρόμο για υπάρχει πρόσβαση κανονική στα οικόπεδα-κατοικίες αυτές;

τις παληες καλες εποχες την διανοιξη την εκανε ο εργολαβος και μετα ειχε να λαμβανει απο τον Δημο . Υπηρχε  και ενα προβλημα με τα δικτυα...εκανε βοθρους κλπκλπ...άλλες εποχες]

 

-Πως δόθηκε άδεια να κτιστούν 2 οικοδομές, μετά την πράξη εφαρμογής, χωρίς να υπάρχει νόμιμη πρόσβαση σε αυτές;(μάλλον αυτό.... το γνωρίζω).

[το γνωριζεις] :smile: :smile:

 

-Όταν αγοράσθηκε οικόπεδο με κατοικία, μετά την πράξη εφαρμογής, από αγοραστή που γνώριζε ότι από το άκρο και μέσα από το οικοπέδό του θα πρέπει να περάσει ο δρόμος, δικαιούται αποζημίωσης για το κομμάτι αυτό ή όχι

 

Μετα την κυρωση της ΠΕ δεν υπαρχουν δρομοι που περνουν απο την ακρη ή απο την μεση του οικοπεδου.

Κατι αλλο συμβαινει, που δεν το ξερεις.

 

 

αυτο ειναι το αρθρο 12 του ν. 1337

με βαση αυτο και ολα τα παραπανω,

 

να μιλησεις με τον μηχανικο σου

 

 

 

ν. 1337/83, αρθρο 12

«7. α) Η πράξη εφαρμογής κυρώνεται με απόφαση του νομάρχη, αποτελεί ταυτόχρονα και πράξη βεβαίωσης για εκπλήρωση των υποχρεώσεων εισφοράς σε γη, όπως και κάθε μεταβολής που επέρχεται στα ακίνητα σύμφωνα με την παρ. 3, όπως αυτή συμπληρώθηκε με την παρ. 5α του Νόμ. 1512/1985 και μεταγράφεται στο οικείο υποθηκοφυλακείο.

Η μορφή και το σχήμα των υπολοίπων στοιχείων της πράξης

(κτηματογραφικοί πίνακες και διαγράμματα) είναι τα καθοριζόμενα με την απόφαση της παρ. 10 του άρθρου αυτού. Ο τρόπος τήρησης των στοιχείων αυτών στα υποθηκοφυλακεία και λοιπές σχετικές λεπτομέρειες καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσυνης και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων.

Για ιδιοκτησίες, που στις πράξεις εφαρμογής εφαρμόζονται με ελλειπή στοιχεία η με την ένδειξη «άγνωστος», η καταχώριση στη μερίδα των ιδιοκτητών γίνεται μετά από έκδοση διορθωτικής πράξης του οικείου νομάρχη.

Με τη μεταγραφή επέρχονται όλες οι αναφερόμενες στην πράξη εφαρμογής μεταβολές στις ιδιοκτησίες, εκτός από αυτές που οφείλεται αποζημίωση και για τη συντέλεση των οποίων πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του Ν.Δ/τος από 17.7.1923 και του Ν.Δ 797/1971.

β) Αμέσως μετά την κύρωση και μεταγραφή των πράξεων εφαρμογής, ο οικείος Ο.Τ.Α., το Δημόσιο ή τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενος, μπορούν να καταλάβουν τα νέα ακίνητα που διαμορφώθηκαν με την πράξη εφαρμογής και περιέχονται σ αυτούς με την προϋπόθεση ότι έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις της προηγούμενης περίπτ. (α). "Για τα ακίνητα αυτά δεν ισχύουν οι διατάξεις περί χρησικτησίας". Δικαιώματα της επόμενης περίπτ. (δ) μετατρέπονται σε ενοχική αξίωση για αποζημίωση.

Σε περίπτωση άρνησης του κατόχου ή νομέως να παραδώσει το ακίνητο που του αφαιρείται σύμφωνα με την πράξη εφαρμογής εντός 15 ημερών από της εις αυτόν εγγράφου προσκλήσεως, διατάσσεται η αποβολή του με απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου, που εκδίδεται μετά από αίτηση των παραπάνω ενδιαφερομέων, κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.

« Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και για τυχόν νέα ακίνητα από εισφορές γης που διαμορφώθηκαν με την πράξη εφαρμογής και δεν διατέθηκαν σύμφωνα με αυτή. Τα ακίνητα αυτά καταλαμβάνονται από τον οικείο Ο.Τ.Α., ο οποίος νομιμοποιείται να ασκήσει τα πιο πάνω δικαιώματα, φυλάσσονται από αυτόν και απαγορεύεται κάθε χρήση τους μέχρι την οριστική τους διάθεση για τους σκοπόυς του άρθρ. 8».

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου που είναι πολύ χρήσιμες σε μένα και συγγνώμη για την καθυστερημένη μου απάντηση.

Όντως πρέπει να μιλήσω με μηχανικό που θα μπορέσει να χειριστεί το θέμα αυτό.

Σε ευχαριστώ και πάλι.

Edited by Jwatson
Link to comment
Share on other sites

Γράφεις ........."Το οικόπεδο αυτό, όπως και 10 ακόμη εκ των οποίων τα 4 είναι και οικοδομημένα, δεν έχουν πρόσβαση από τον κεντρικό δρόμο ή από άλλον δρόμο, παρά μόνο περνώντας μέσα από 2 οικόπεδα, εδώ και 30 χρόνια περίπου." .....Πρέπει να μας πεις (ανεβάζοντας ένα σχεδιάκι του τελικού σχεδίου) αν αυτόν τον δρόμο το σχέδιο της πράξης τον διατηρεί? Σε μια επέκταση σχεδίου πολλές φορές καταργούνται δρόμοι και σχεδιάζονται νέοι. Εγω προσωπικά χωρίς να δω το σχέδιο δεν έχω άποψη.

Link to comment
Share on other sites

nbr,

το σχέδιο είναι σε 2 μέρη όπως θα δεις και είναι από  το τοπογραφικό. Την σημερινή πρόσβαση την αναφέρει ως οικόπεδα αν δεν κάνω λάθος.

Περιμένω να μου πεις την άποψή σου.

Σε ευχαριστώ πολύ.

post-9932-0-34454000-1473174862_thumb.jpg

post-9932-0-90923200-1473174874_thumb.jpg

Edited by Jwatson
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.