Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύσταση οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας σε εκτός σχεδίου ακίνητο;


wildjohn

Recommended Posts

zavi καλημέρα.Πάνω στο θέμα του φίλου θέλω να δώσω μια λύση αλλά με επιφύλαξη γιατί δεν είμαι σίγουρος...Στην οριζόντια σύσταση υπάρχει κι η αέρινη στήλη. Αυτή συνήθως δίνεται για μελλοντική ανέγερση σε ποσοστό 10% αλλά αν κι εφόσον δεν έχει εξαντληθεί η δόμηση απαγορεύεται απο κάποιον νόμο να δώσεις ποσοστό πάνω απο 10%? Δεν γνωρίζω νόμο που να λέει πως πρέπει για οριζόντια σύσταση να έχει εξαντληθεί η δόμηση.

Υ.Γ. Για να μη με δαγκώσεις...εγώ μηχανικός είμαι αλλά νέος σχετικά :)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...
  • Απαντήσεις 29
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα παιδιά και καλή χρονιά να έχουμε!!!!

 

Έχω ένα κτίριο που αποτελείται από ισόγειο και έναν όροφο, τα οποία δεν επικοινωνούν εσωτερικά. Ο πελάτης θέλει να μεταβιβάσει τον πάνω όροφο του κτιρίου στη κόρη του, όπως επίσης και το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται το κτίριο.

Για το σκοπό αυτό μου ζητήθηκε να κάνω σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας. Χρησιμοποιήσα τον πίνακα που υπάρχει στα downloads από την Elenus Rufus.

Το ερώτημά μου είναι, στη στήλη που αναφέρεται στο ποσοστό συνιδιοκτησίας του οικοπέδου, τι τιμή θα βάλω....; Αυτή που προκύπτει με βάση την αξία του ισογείου και του ορόφου ή θα βάλω ένα μικρό ποσοστό για τον ιδιοκτήτη και ένα μεγαλύτερο για την κόρη του, ή μηδενικό για τον ιδιοκτήτη και 1000 για την κόρη του, μιας και θα γίνει μεταβίβαση και του οικοπέδου στην κόρη.

Επίσης στο ισόγειο προγραμματίζεται να γίνει προσθήκη, η οποία είναι παράνομη και βρίσκεται σε διαδικασία νομημοποίησης. Το χώρο αυτό τον λαμβάνω υπόψη στους υπολογισμούς των όγκων ή περιμένω να προχωρίσει η νομιμοποίηση.

 

Ευχαριστώ για το βήμα...

Καλές γιορτές σε όλους και καλή χρονιά!!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Χαίρεται σε όλα τα μέλη,

 

Με βάση τα όσα διάβασα σε αυτό το θέμα και η δική μου υπόθεση είναι σχετική. Υπάρχει ένα αγρόκτημα 10.5 στρεμμάτων εκτός σχεδίου με δύο εφαπτόμενες οικίες (κοινή οικοδομική άδεια 185 τ.μ., εκδ. 1991) το οποίο ανήκε εξ αδιαιρέτου στον πατέρα μου και έναν θείο μου. Τα δύο μερίδια έχουν κληρονομήσει πλέον τα παιδιά εκατέρωθεν, και όλοι μας θέλουμε την σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας. Οι δύο πατέρες είχαν επιχειρήσει το 1993 να χωρίσουν (δηλαδή να παύσουν το καθεστώς της συνιδιοκτησίας με συμβόλαιο και τοπογραφικό) αλλά το σχετικό υπογεγραμμένο συμβόλαιο δεν μεταγράφηκε από τον υποθηκοφύλακα της περιοχής (Κορωπί).

 

1) Τι πιθανότητες έχουμε αν ζητήσουμε την εφαρμογή/μεταγραφή του σχετικού συμβολαίου;

 

2) Πρέπει να κινηθούμε δικαστικά για αυτό και πως;

 

3) Αν γνωρίζει κάποιος κάποιον Μηχανικό και/ή κάποιον Δικηγόρο που θα μπορούσε

να βοηθήσει ας επικοινωνήσει παρακαλώ μαζί μου με private message.

 

 

Ελπίζω και κάποιοι άλλοι χρήστες να βρουν χρήσιμες τις απαντήσεις σας.

 

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας :)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Συναδελφοι θελω να θεσω ενα θεμα για την μη διαιρετη ιδιοκτησια (συνηθως ειναι εκτος σχεδιου), αυτη που γινεται με ποσοστα.

 

Αν ορισθουν ποσοστα πχ 60% και 40%, αντιστοιχα για τους 2 συνιδιοκτητες, και ο ενας κτισει το μεριδιο του (δομηση ιση με 60% του συνολικου), ΤΟΤΕ ο αλλος εχει δικαιωμα επι αυτου τουακινητου (οικοδομη)?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Χαίρετε φίλοι,

 

Έχω με κάποιους συνιδιοκτήτες ένα κτήμα 11στρ με ένα κτίσμα (δύο κολλητές οικίες με μία οικοδομική άδεια). Υπάρχει τρόπος να χωρίσουμε το ακίνητο σε δύο τεμάχια, έκαστον περιέχον μία εκ των οικιών (μεταξύ τους απόσταση ~1.5μ.); Αν η ισχύουσα νομοθεσία δεν το επιτρέπει (παλιό συμβόλαιο χωρισμού δεν μεταγράφτηκε από τον υποθηκοφύλακα Κορωπίου με τον ισχυρισμό ότι ο χωρισμός είναι αδύνατος) συζητιέται μήπως τίποτα για απελευθέρωση των σχετικών νομικών περιορισμών;

 

Αμάν πια με αυτά τα εξ αδιαιρέτου!

 

Θα εκτιμούσαμε πολύ την συμβουλή/γνώμη σας.

Link to comment
Share on other sites

απ όσο γνωρίζω, το αγροτεμάχιο δεν χωρίζεται. Αν τα κτίσματα είναι ενωμένα όμως, μπορεί να γίνει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και να χωριστούν.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

στον 4178/2013 επανερχεται το θεμα της καθετου ιδιοκτησιας σε εκτος σχεδιου που ειχε απαγορευτει απο το 1992..

 

πως ομως μπορει να γινει?? σε δομημενο (2 αυτοτελη κτιρια) πριν τον Ιουλιο του 2011 εκτος σχεδιου με εναν επικαρπωτη και εναν ψιλο κυριο, μπορει να γινει συσταση καθετου και οριζοντιου σημερα και κατοπιν να προχωρησει η τακτοποιηση? γνωριζει κανεις?

Link to comment
Share on other sites

ο ψιλος κυριος.."παει" μαζι  με τον επικαρπωτη...

Παντοτε οπου υπαρχει ψιλος ...υπαρχει και επικαρπωτης  στην ιδια ιδιοκτησία

 

Επομενως,

 

δες ξανα το αρθρο 5 ..

 

και

καλο θα ηταν να δοσεις συγκεκριμενα στοιχεια..[εμβαδον γηπεδου, εμβαδα και περιγραφη κτισματων, συνιδιοκτητες  και ποσοστα...ετος ανοικοδομησης...με αδεια ή χωρις...αυθαιρεσιες ]

 

Θα ειναι πιο ευκολη η απαντηση

 

τα λεμε

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Κάθετη ή οριζόντια?

Γειά σας. έχω ένα γήπεδο εκτός σχεδίου. πρόκειται να ανεγερθεί οικοδομή σε τμήμα αυτού. Ο νομικός τίτλος του ακινήτου λέει:

 

"Δυνάμει της υπ' αρ. 89090/Χ-Υ-1979 πράξης του συμβ/φου ....το ακινητο υπήχθη εις τα διατάξεις των αρ. 1002 και 1117 του Α.Κ. εν συνδυασμό και προς τα του Ν. 3741/1929 καθοριζομένων εν αυτή ανεξαρτήτων και αυτοτελών ιδιοκτησιών η περιγραφή των οποίων έχει ως ακολούθως:   ειδικώτερον θα αποτελέσει ανεξαρτητον και αυτοτελή ιδιοκτησία με συμμετοχή επί του ολου εναίου ακινήτου κατά το 50% εξ αδιαιρέτου το διαμέρισμα όπερ θέλει ανεγερθεί επί τμήματος του παρόντος ακινήτου εμφαινομένου με στοιχείον "Κ" εις το από Μάρτιο 1979 σχεδιάγραμμα του .....επιφάνειας 1.000τ.μ......επίσης θα αποτελέσει ετέραν ανεξάρτητον και αυτοτελή ιδιοκτησίαν....κτλ..κτλ με στοιχείον "Λ", κτλ...."

 

 πρόκειται για εκτός σχεδίου. η οικοδομή στο τμήμα Κ που με ενδιαφέρει δεν έχει κτιστεί ακόμα....έχουμε κάθετη ιδιοκτησία? γιατί στα ποσοστά συνιδιοκτησίας του τμήματος οικοπέδου επί του όλου αναφέρει του διαμερίσματος? οπότε αποτελεί οριζόντια? θα χρειαστεί μετά την ανέγερση της οικοδομής (έχει βγεί ήδη πρόσφατα η οικ. άδεια στο τμήμα Κ) κάποια τροποποίηση του τίτλου (σύσταση οριζόντιας μετά την ανέγερση οικοδομής?)

Edited by anavatis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.