Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αναλυτικός Οδηγός για Επενδύσεις στα Φωτοβολταϊκά Από τον ΣΕΦ


Engineer

Recommended Posts

Αναλυτικό οδηγό για επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά συνέταξε και δίνει στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (βλ. εδώ) μετά και την πρόσφατη ψήφιση του νέου νομικού πλαισίου για τις ΑΠΕ. Όπως σημειώνει ο ΣΕΦ, μετά από μια τριετία ύφεσης και απουσίας επαρκών κινήτρων για την ανάπτυξη της αγοράς φωτοβολταϊκών, η Ελλάδα διαθέτει πλέον, από τον Αύγουστο του 2016, ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τη στήριξη των ΑΠΕ, το οποίο επιτρέπει τη σταδιακή επανεκκίνηση της αγοράς φωτοβολταϊκών στη χώρα μας.

 

Όπως τονίζεται στον οδηγό, το νέο θεσμικό πλαίσιο (Ν.4414/2016, ΦΕΚ 149Α/9.8.2016) ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο τις "Κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας (2014-2020)" (2014/C 200/01) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Οι ακόλουθοι σωρευτικοί όροι εφαρμόζονται από 1ης Ιανουαρίου 2016 σε όλα τα νέα καθεστώτα και μέτρα ενισχύσεων:

 

- οι ενισχύσεις χορηγούνται ως προσαύξηση, επιπλέον της αγοραίας τιμής με την οποία οι παραγωγοί πωλούν την ηλεκτρική ενέργεια απευθείας στην αγορά.

 

- οι δικαιούχοι συμμετέχουν σε μηχανισμούς της αγοράς, δηλαδή υπόκεινται σε τυποποιημένες αρμοδιότητες εξισορρόπησης, εκτός εάν δεν υφίστανται ανταγωνιστικές ενδοημερήσιες αγορές.

 

Με βάση το νέο καθεστώς ενίσχυσης, στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών ισχύουν πλέον τα εξής:

 

- Για έργα ισχύος μέχρι 500 κιλοβάτ (kWp), μπορεί να εφαρμόζεται ο υποστηρικτικός μηχανισμός των εγγυημένων σταθερών τιμών (feed-in-tariffs).

 

- Από 1-1-2016 και για έργα ισχύος μεγαλύτερης των 500 kWp οι ενισχύσεις χορηγούνται ως διαφορική προσαύξηση, επιπλέον της αγοραίας τιμής με την οποία οι παραγωγοί πωλούν την ηλεκτρική ενέργεια απευθείας στην αγορά, ισχύει δηλαδή ο υποστηρικτικός μηχανισμός των εγγυημένων διαφορικών τιμών (feed-in-premium). Επιπλέον, oι ενισχύσεις για τα έργα αυτής της κλίμακας θα χορηγούνται στο πλαίσιο μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας.

 

Ειδικά για την πρώτη κατηγορία έργων (

 

Πηγή: http://www.energia.g...p?art_id=108250

 

Κατεβάστε τον οδηγό από εδώ: http://www.energia.g...ide_sep2016.pdf

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Παιδια Καλησπέρα!

Μπορει καποιος να μου εξηγησει πως λειτουργει η διαφορικη προσαυξηση? Εγω ηξερα οτι το feedinpremium εχει ενα σταθερο premium για βαση (το οποίο τώρα ποιο ειναι?)και προστηθεται η τιμη απο ΗΕΠ. Τα 94 και 104 ευρω/MWh ειναι η προσφορα που θα δινει ο παραγωγός στο ΗΕΠ για να βγει μετα η διαφορικη προσαυξηση?

Επισης στον κανονισμο του ΗΕΠ διαβασα οτι η τιμη βγαινει καθαρα απο την ΟΤΣ*ισχυ που δηλωσες στην προσφορά εγχυσης, αρα που παιζει ρολο η τιμη που δινεις ανα MWh?

 

Συγγνώμη που ρωταω πραγματα που για καποιους μπορει να ειναι ευκολα αλλα εχς χαθει πραγματικα!! :confused:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.