Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κλειδώνει η δημοπράτηση του Νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι στις 30 Σεπτεμβρίου


Engineer

Recommended Posts

Κλείδωσε όπως όλα δείχνουν η διεξαγωγή της "στοιχειωμένης" δημοπράτησης για το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Υποδομών όλα είναι έτοιμα και πλέον προετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη της 30ης Σεπτεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής του διαγωνισμούς.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναμένεται μεγάλη συμμετοχή με σχήματα από Ελλάδα, Ευρώπη και πιθανότατα την Ασία. Αυτό που επισημαίνουν είναι πως για πρώτη φορά στα τόσα χρόνια που η δημοπράτηση του αεροδρομίου είναι στο αέρα, είναι πως αυτή τη φορά δεν υπάρχουν εκκρεμότητες.

 

Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τον πιστοποιημένο εκτιμητή που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας την υπόθεση των απαλλοτριώσεων μέσα σε 9 μήνες για να μην επαναληφθεί το άσχημο προηγούμενο με τους αυτοκινητόδρομους και οδηγηθούμε σε απαιτήσεις δεκάδων εκατομμυρίων από τον ανάδοχο-παραχωρησιούχο. Εκτίμηση των πηγών αυτών είναι πως από τις αρχές του έτους θα μπορούν να ξεκινήσουν οι δικάσιμες για τον ορισμό των τιμών στα ακίνητα και να προχωρήσει η διαδικασία εξόφλησης τους.

 

Για τον διαγωνισμό τώρα, εφόσον την 30η Σεπτέμβρη διεξαχθεί ο διαγωνισμός θα αναμένουμε τη συμμετοχή αλλά και την πρόταση των ενδιαφερόμενων επενδυτών. Ένα από τα σημεία κλειδιά του έργου είναι η συμμετοχή του Δημοσίου.

 

Το ποσό έχει οριστεί στα 220εκ.ευρώ, ποσό που έχει ήδη δεσμευτεί να καλύψει η ΕΤΕπ. Ωστόσο αν κάποιος από τους υποψήφιους παραχωρησιούχους καλύψει όλο ή μέρος του ποσού, αυτό θα συνεκτιμηθεί και θα αυξήσει την βαθμολογία του στη διαδικασία. To ποσοστό του Δημοσίου στο μετοχικό σχήμα θα κυμαίνεται από 45-55% ανάλογα με τις προσφορές.

 

Μέχρι σήμερα ενδιαφέρον έχουν δείξει ισχυροί όμιλοι από Ελλάδα και Ευρώπη (ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, VINCI,κ.α). Tο έργο για το αεροδρόμιο στο Kαστέλι περιλαμβάνει επενδύσεις 850 εκατ., ενώ μαζί με τις επιπλέον υποδομές φτάνει τα 1,5 δισ. ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης θα είναι 35 χρόνια και θα αφορά τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του νέου διεθνούς αερολιμένα Κρήτης.

 

Θα είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο όλων των εποχών για την Κρήτη το οποίο σύμφωνα με την προκήρυξη θα διαρκέσει 5 χρόνια. Αν η διαδικασία κυλήσει χωρίς παρατράγουδα θα έχουμε ανακήρυξη του αναδόχου μέχρι το τέλος του έτους. Ακολούθως στην προσυμβατική περίοδο θα έχουμε τη διαδικασία έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, την κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων, την προσκόμιση εγγυητικών και την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης που θα μας φτάσει στο καλοκαίρι του 2017. Η ολοκλήρωση του χωρίς καθυστερήσεις θα μας οδηγήσει στο 2022.

 

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

 

Το μεγαλύτερο έργο για την Κρήτη θα αλλάξει τη φυσιογνωμία του νησιού και θα αναδείξει την ταυτότητα του ως τουριστικό και εμπορικό κόμβο σε όλη την Μεσόγειο. Τα κύρια σημεία αναφοράς του είναι:

 

-Κατασκευάζεται στα Διοικητικά όρια του Δήμου Μίνωα

-Η σύμβαση παραχώρησης θα ισχύσει για 35 χρόνια

-Η έκταση του θα είναι 8.000 στρέμματα

-Θα περιλαμβάνει ένα βιοκλιματικό κτίριο αεροσταθμού κατ`ελάχιστον 60.000τμ με έμφαση στην αρχιτεκτονική του κτιρίου

-Θα περιλαμβάνει ένα διάδρομο προσαπογειώσεων 3.200 μέτρων (με δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης στα 3.800 μέτρα) με τρεις συνδετήριους τροχόδρομους υψηλής ταχύτητας και δύο συνδετήριους με το στρατιωτικό αεροδρόμιο

-25 θέσεις στάθμευσης εκ των οποίων οι 5 με φυσούνα

-Στεγασμένος χώρος στάθμευσης για 1.000 οχήματα, 55 λεωφορεία, 20 επαγγελματικά οχήματα

-Χώρος στάθμευσης για 150 ταξί και μέσα μαζικής μεταφοράς

-Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ανακύκλωσης αποβλήτων

-400 στρέμματα για ανάπτυξη εμπορικής δραστηριότητας

-10 στρέμματα για ανάπτυξη συνεδριακού-εκθεσιακού χώρου

-Κλειστό Αυτοκινητόδρομο με 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση, μήκους 18χλμ, σύνδεσης με τον ΒΟΑΚ.

-Δρόμος ταχείας κυκλοφορίας με 1 λωρίδα ανά κατεύθυνση, μήκους 10χλμ, σύνδεσης με τον ΝΟΑΚ

 

Πηγή: http://www.ypodomes....-30-septemvriou

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.