Jump to content

Μεταφορά συντελεστή δόμησης: Λύση για τα κτίσματα με αυθαιρεσίες άνω του 40%


Engineer
 Share

Recommended Posts

Μέσω της διαδικασίας μεταφοράς συντελεστή δόμησης επιχειρείται να λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα, που αφορά στα κτίσματα με αυθαιρεσίες άνω του 40% για τα οποία είχε εφαρμοστεί αναστολή κατεδάφισης για τριάντα χρόνια χωρίς όμως να δοθεί οριστική λύση.

 

Πλέον αφού ενταχθούν στη ρύθμιση μπορούν με την ενεργοποίηση της μεταφοράς συντελεστή δόμησης στον ίδιο ή όμορο δήμο εντός Περιφέρειας μέσω της Τράπεζας Δικαιωμάτων Δόμησης και Κοινόχρηστων Χώρων να αντιστοιχίσουν ίσο με την υπέρβασή τους συντελεστή αγοράζοντάς τον και να εξαιρεθούν οριστικά της κατεδάφισης.

 

Πρόκειται για την πιο «δύσκολη» κατηγορία αυθαιρέτων από τις συνολικά πέντε που καθορίζει το σχέδιο νόμου. Οσον αφορά στις υπόλοιπες κατηγορίες, οι κατοικίες προ του 1975 μπορούν να νομιμοποιηθούν μόνο με την καταβολή παραβόλου ύψους 500 ευρώ. Οι κατασκευές προ του 1983 νομιμοποιούνται με την καταβολή του παραβόλου και την πληρωμή του αντίστοιχου προστίμου. Για την τακτοποίηση αυθαίρετων μικρών παραβάσεων (πέργκολες, εξώστες, καμινάδες κλπ.) θα αρκεί η πληρωμή παραβόλου ύψους 500 ευρώ.

 

Για τις κατασκευές με παραβάσεις μικρότερες του 40% σε κάλυψη και του 20% σε ύψος προβλέπεται υπαγωγή στον νόμο και η αναστολή κατεδάφισης για τριάντα χρόνια μετά την καταβολή παραβόλου και προστίμου. Στις υπερβάσεις δεν συνυπολογίζονται τυχόν ημιυπαίθριοι χώροι και τα κτίσματα δύναται να εξαιρεθούν οριστικά από την κατεδάφιση μετά τη συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου.

 

Ο νόμος δίνει επίσης για πρώτη φορά τη δυνατότητα τακτοποίησης σε εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες ακόμα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου των ιδιοκτητών, ενώ προβλέπει αυστηρές κυρώσεις, πρόστιμα και ποινές φυλάκισης σε συμπράττοντες στη δόμηση κτισμάτων χωρίς οικοδομική άδεια.

 

Να σημειωθεί ότι όσοι ιδιοκτήτες είχαν ενταχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις δεν είναι υποχρεωμένοι να ενταχθούν και σ΄αυτήν. Ωστόσο δίνεται η δυνατότητα ένταξης σε όσους το επιθυμούν με συμψηφισμό των δόσεων που έχουν ήδη πληρώσει. Επαναλαμβάνονται πάντως οι απαγορεύσεις σύνδεσης αυθαιρέτων που δεν έχουν τακτοποιηθεί με κοινωφελή δίκτυα αλλά και οι μεταβιβάσεις τους.

 

Υποχρέωση υπαγωγής στον νόμο έχουν για πρώτη φορά και πολεοδομικές αυθαιρεσίες σε δημόσια κτίρια (σχολεία, νοσοκομεία), ενώ δυνατότητα τακτοποίησης έχουν και οι παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας εφόσον πληρούν τις προδιαγραφές. Την ίδια στιγμή τον τελευταίο λόγο και στην περίπτωση λατρευτικών χώρων (ναοί κλπ.) θα έχουν οι Πολεοδομίες.

 

Επίσης το σχέδιο νόμου προβλέπει την επίσπευση των πολεοδομικών σχεδίων αλλά και την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών δόμησης. Ετσι, πλέον οι αιτήσεις οικοδομικών αδειών θα γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Αμεσα θα δίνεται αριθμός αδείας και θα μπορεί να αρχίσει η κατασκευή, ενώ θα ακολουθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

 

Πηγή: http://www.b2green.gr/el/post/38172/ - http://www.ethnos.gr...ou_40-64478439/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Εγώ αυτό που δεν κατάλαβα ποτέ είναι το εξής:

 

Έχω οικόπεδο 1000 με σ.δ 1.0 (άρα δυνατή δόμηση 1000τ.μ

Έβγαλα Ο.Α για 50 τ.μ αλλά έκτισα συνολικά 150 

 Κατά  τον 4178 είμαι  κατηγορία 5

 

Θα χρειαστεί  επομένως να αγοράσω σ.δ?

Link to comment
Share on other sites

Βασίλη, καλησπέρα

για την απορία σου, ανέλυσε λίγο την παρ.6 του άρθρου 37 ...

Link to comment
Share on other sites

Επομένως εκτός απο το πρόστιμο θα είναι κάποιος υποχρεωμένος να αγοράσει και Σ.Δ. όταν ενεργοποιηθεί η Τράπεζα Δικαιωμάτων Δόμησης και Κοινόχρηστων Χώρων;

Link to comment
Share on other sites

καπως πρεπει να "αξιοποιηθουν" οι χιλιαδες τμ.  που θα προκυψουν απο το αρθρο 34

 

βαρυνομενα

στ) τα πρώην στρατόπεδα τα οποία αποδίδονται σε κοινή χρήση.

Link to comment
Share on other sites

Ας μιλησουμε για το δια ταυτα.

Ποσο κοστιζει ο συντελεστης δομησης?

Ωραιο το συνολακι, αλλα ποσο κανει? 

Link to comment
Share on other sites

Θα εξαρτηθεί από την οικονομική κατάσταση όλων μας ... όταν θα εφαρμοστεί.

Link to comment
Share on other sites

..Ωραιο το συνολακι, αλλα ποσο κανει? 

 

Σύνηθες ήταν η τιμή ζώνης της περιοχής υποδοχής για τα τμ οικόπεδου που χρειαζόταν. + κόστος μηχανικού που η διαδικασία δεν ήταν απλή οπότε και τα κοστολόγια δεν ήταν μπιρ παρά

Όμως…. Δεν νομίζω πως και μισή τιμή να ήταν και 10% να ήταν ότι θα τρέξουν όσοι έχουν υπαγωγή με όριο τα 30 ή 40 χρόνια να αγοράσουν τώρα ΜΣΔ….  Θα το κάνουν (αν το κάνουν) στις καταληκτικές ημερομηνίες…(και με την ελπίδα μετά απο 30 χρόνια μπορεί να βγεί κάτι άλλο)

 

Το μόνο σενάριο που περνά από το μυαλό μου ότι θα μπορούσε να γίνει επίσπευση διαδικασιών μεταφοράς θα ήταν για ακίνητα που θέλουν να νομιμοποιηθούν αλλα είχαν αυθαιρεσία μετά την γνωστή ημερομηνία του 2011 …. Και έχουν εξαίρεση σήμερα.

Ο βηματισμός υπάρχει, το άγχος όσων το έκαναν (και συνειδητά γνώριζαν τις επιπτώσεις) υπάρχει κλπ κλπ…. Και κάποιο χρήμα υπάρχει αφού είχαν πρεμούρα ντάλα καλοκαίρι του 11 να ρίχνουν μπετό… 

 

Και σημαντικότερο απ όλα.... οι έχοντες τίτλο μεταφοράς (εδώ και χρόνια στα αζήτητα), πιέζουν έντονα άνευ θορύβου και τυμπανοκρουσίες .... (δεν ξέρω γεγονότα μεν άλλα θα έδινα μεγάλα ποσοστά ότι γίνεται δε)

 

Θα δείξει… 

 

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Εγώ αυτό που δεν κατάλαβα ποτέ είναι το εξής:

 

Έχω οικόπεδο 1000 με σ.δ 1.0 (άρα δυνατή δόμηση 1000τ.μ

Έβγαλα Ο.Α για 50 τ.μ αλλά έκτισα συνολικά 150 

 Κατά  τον 4178 είμαι  κατηγορία 5

 

Θα χρειαστεί  επομένως να αγοράσω σ.δ?

 

Βασίλη, καλησπέρα

για την απορία σου, ανέλυσε λίγο την παρ.6 του άρθρου 37 ...

Θόδωρε επίσης καλησπέρα

 

Συμφωνώ ότι έχω  παράβαση, αλλά δεν έχω με τίποτα υπέρβαση σ.δ

Επομένως γιατί να ψάχνομαι με νόμους και παρανόμους?

(αυτό είναι το ερώτημα μου!)

Link to comment
Share on other sites

Εκεί εξηγεί ότι δε χρειάζεσαι συντελεστή στις περισσότερες περιπτώσεις.

Θα πάρεις τον απαιτούμενο συντελεστή όταν : είσαι κατ.5 + υπερβαίνεις αυτόν της περιοχής σου + η περιοχή σου είναι ΖΑΕ με απόφαση.

Η πολεοδομική μελέτη θα καθορίζει και συντελεστή (αντιστοιχίας) ...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.