Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Έλεγχος δόμησης στα αυθαίρετα...συμφωνείτε ?


nik

Recommended Posts

Επειδή βλέπω υπάρχουν πολλές αντιδράσεις ήδη από μηχανικούς και φαντάζομαι θα υπάρξουν ακόμη περισσότερες από ιδιοκτήτες κ.α. θέλω τη γνώμη σας για τον Έλεγχο Δόμησης στα αυθαίρετα που σχεδιάζεται με τον νέο νόμο.

 

Προσωπικά και από την εμπειρία μου είμαι πολύ υπέρ του ελέγχου.

 

 - Πλέον θα μπει ένα φρένο στο να δηλώνει ό,τι θέλει ο καθένας όπως θέλει και όσο θέλει. Όχι ότι θα σταματήσει αλλά θα μειωθεί. Τουλάχιστον ο μηχανικός θα είναι πιο υπεύθυνος για τη δουλειά του άρα θα αυξηθεί η ποιότητα της δουλειάς μας άρα και οι αμοιβές μας.

 - Το επιχείρημα ότι δήθεν θα λαδώνονται οι ΕΔ δεν στέκει με τίποτα. Κανένας ΕΔ δεν θα δώσει το ο.κ. σε μία μεταβίβαση όταν θα τον κυνηγάει δικαστικά ο νέος ιδιοκτήτης.

- Το βασικότερο είναι πως θα γίνεται ο έλεγχος. Εκεί πολλοί λένε ότι τα αυθαίρετα είναι τόσο πολύπλοκα που καταντάνε και υποκειμενικά. Για αυτό πρέπει να ανοίξει μία συζήτηση στο τι θα αφορά ο έλεγχος και όχι να τον απορρίπτουμε εξαρχής.

 

Για μένα ο έλεγχος θα πρέπει να είναι τυποποιημένος με ειδικά υποδείγματα που θα βγάλει το ΥΠΕΚΑ, να αφορά συγκεκριμένα πράγματα της δήλωσης όπως παλαιότητα, εμβαδόν, χρήση μειωτικού συντελεστή. Νομίζω ότι αυτά άμα θέλουμε γίνονται. Το θέμα είναι να θέλουμε.

 

Αλλιώς όπως είπα, ο πελάτης θα πηγαίνει στον πιο φτηνό. 

 

Και νομίζω ότι αυτοί που αντιδράνε πιο πολύ είναι οι μηχανικοί - εργολάβοι οι οποίοι αυτό θέλουν.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 23
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Nαι συμφωνώ υπό τις προϋποθέσεις:

- Ο ρόλος του υπεύθυνου μηχανικού και η ευθύνη του να περιορίζεται στη σωστή αποτύπωση νομίμων και αυθαιρέτων τμημάτων (με απόδειξη χρόνου κατασκευής) καθώς και στις προτάσεις για απαίτηση ή μη του ελέγχου της στατικής τους επάρκειας.

-Η αρμοδιότητα του ΕΔ να επεκταθεί και στον υπολογισμό του προστίμου είτε σε κάθε δήλωση είτε σε κάθε διακαιοπραξία.

Link to comment
Share on other sites

.... Κανένας ΕΔ δεν θα δώσει το ο.κ. σε μία μεταβίβαση όταν θα τον κυνηγάει δικαστικά ο νέος ιδιοκτήτης....

 

Τόσοι ιδιώτες εκδίδουν βεβαίωση μηχανικού σαν πριν του 1955 σε κτίρια 20ετίας, τι σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν θα υπάρχουν και ελεγκτές?

 

Επί του θέματος, μακάρι να γίνει κάτι τέτοιο, μήπως και πάρουμε καμία τακτοποίηση εμείς που δεν τα πάμε καλά με τις μπουγάδες...  

Link to comment
Share on other sites

Τόσοι ιδιώτες εκδίδουν βεβαίωση μηχανικού σαν πριν του 1955 σε κτίρια 20ετίας, τι σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν θα υπάρχουν και ελεγκτές?

 

Δεν μπορώ να σταματήσω κάτι τέτοιο. Γενικά πάντα θα υπάρχει κάποιος που υπογράφει κάτι.....εδώ στα δημόσια έργα υπογράφουν λαμογιές εκατομμυρίων. Αλλά μαζεύεται κάπως το πράγμα. Αυτή είναι η λογική μου.

Link to comment
Share on other sites

συμφωνώ με τον έλεγχο των δηλώσεων, δεν ξέρω αν πρέπει να γίνεται απο ΕΔ, πρακτικά το βρίσκω δύσκολο να γίνεται ...επειδή τυχαίνει να έχω στενό πρόσωπο  συμβ/φο και με συμβουλευεται για θέματα αυθαιρέτων έχω να πω ότι το κυριαρχεί το μπάχαλο όσον αφορά δηλώσεις "συναδέλφων". θα αναφέρω δυο τρανταχτά παραδείγματα , δήλωση αυθαιρέτου τελική υπαγωγή με 150μ2 αυθαιρεσίες και άδεια νόμιμου 50μ2 ο "συνάδελφος" έβαλε ποσοσστό ΥΔ <50%!!!! και συμβόλαιο μεταγεγραμμένο με τελική δήλωση 4178/13 και αυθαιρεσίς επαναλήφθηκε λόγω εσφαλμένης δήλωσης "συνάδελφου" (εννοείται δεν άνοιξε μύτη, που κανονικά είναι άκυρο το συμβόλαιο και επιβάλλονται πρόστιμα σε μηχ/ιδιοκτ). 'Ωρες ωρες ανοίγω το σαιτ και νομίζω ότι είμαστε καμιά 100 μηχανικοί που τρωγόμαστε αν είναι έτσι γιουβέτσι ο ταδε συντελεστής και άλλοι γύρω μας ούτε που ιδρώνε ιτο αυτάκι τους...εννοείται ότι αυτοι τρώνε στο τέλος και τη δουλειά μας με τις χαμηλότερες προσφορές-εκτιμήσεις...δυστυχώς στο χάος που ζούμε για να γίνει  σωστά μια δουλειά χρειάζεται μπαμπούλας, βέβαια και η δημιουργική ασάφεια του κάθε νομοθέτη επιτρέπει όλη αυτή την κατάσταση, αλλά θεωρώ ότι ο έντιμος μηχανικός δεν έχει μάθει να χρησιμοποιεί αύτη την ασάφεια ως δικαιολογία...

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξερω πως θα λειτουργησει το συστημα με τους ΕΔ.

Δεν βλεπω κανενα να σχολιαζει, οτι μετα την τελευταια αλλαγη στους ΕΔ, καταργουνται οι εξετασεις και ολοι οι μηχανικοι με την εγγραφη τους στο ΤΕΕ μπορουν να γινουν ΕΔ για κτηρια μεχρι 250τμ.

 

Αν δωθουν συγκεκριμενες οδηγιες, ως προς το τι ελεγχεται, τοτε με βρισκει συμφωνο, αρκει να μην μπαινουν στη διαδικασια ελεγχουν της δηλωσης αυτης καθ'αυτης (συντελεστες κτλ).

Link to comment
Share on other sites

Απλώς το θέμα αυτό, από άλλη οπτική γωνία αν το δει κάποιος είναι, ένα ακόμα extra "παράβολο" στο κεφάλι του κάθε ιδιοκτήτη!!!!

Εδώ δεν έχουν δεκάρα τσακιστή, κάνουμε αμάν να τους πείσουμε να κάνουν μια δήλωση, χρωστούν δόσεις κ.λπ. και γιατί έτσι "κά@λωσε" στους φωστήρες θα τους φορτώσουν με ένα extra 250 (που τα μισά θα του τα πάρει η εφορία)!!!

Link to comment
Share on other sites

Το σωστό είναι αυτός που θα δώσει τη βεβαίωση μεταβίβασης να κάνει και τον έλεγχο. Επομένως κάπως θα συμψηφίζονται οι δύο αμοιβές. 

 

Εγώ έχω πει το άλλο ΙΑΣΟΝΑ. Για τα προ 1983 ή 1975 να μην γίνεται κανένας έλεγχος, ειδικά για διαμερίσματα, με την προϋπόθεση ότι οι αυθαιρεσίες περιγράφονται στην σύσταση. Μόνο οι αλλαγές χρήσεις να θεωρούνται αυθαίρετες π.χ. αποθήκη σε ημιυπόγειο στην Κυψέλη που έγινε σπίτι. Κάτι διαμερισματώσεις, μεγαλύτεροι εξώστες, μεγαλύτερα έρκερ για λίγους πόντους, ενσωμάτωση φωταγωγών κ.τ.λ. αν φαίνονται στην σύσταση να θεωρούνται νόμιμες. Πάντα για παλιά σπίτια.

Link to comment
Share on other sites

Το λάθος που κάνουμε συνάδελφοι είναι ότι ξεκινάμε παραδεχόμενοι ότι είμαστε εν δυνάμει κλέφτες και απατεώνες. Είμαι κατά του ελεγχου απλά και ξεκάθαρα, ο κάθε ένας να μάθει να κάνει τη δουλεία του σωστά και με τους κανόνες της ηθικής και της επιστήμης που πρεσβεύει τελεία. Βαρέθηκα να με ελέγχουν για τα πάντα ΟΧΙ δεν είμαι απατεώνας, είμαι Επιστήμονας μηχανικός. Αν γνωρίζεται κάποιους που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους , υπάρχουν αρμόδια όργανα του επιστημονικού επιμελητηρίου που ανήκουμε και οφείλουμε να τους καταγγέλλουμε. Όσο αφορά το επιπλέον κόστος, αυτό αφορά τους νομοθέτες. Εμείς πληρωνόμαστε για τις υπηρεσίες που παρέχουμε.

Link to comment
Share on other sites

Κάτι πήρε το αυτί μου για 6/μηνη απεργία συμβολαιογράφων

ως αντίδραση για τους ελέγχους κληρονομιών κλπ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.