Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Νέο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα


ΥΔΡΑΙΟΥ ΝΤΙΝΑ

Recommended Posts

Συνάδελφοι επειδή λόγω φόρτου εργασίας δεν έχω προλάβει να διαβάσω το νομοσχέδιο, μήπως έχει εντοπίσει κάποιος αν και σε ποιο άρθρο αναφέρεται η δυνατότητα μεταπήδησης δήλωσης από τον 4178 στο νέο νόμο κατ’ επιλογήν του ιδιοκτήτη - αυθαιρετούχου?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,5k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

αρθρο 98

 

4.Συγκύριοι εξ’ αδιαιρέτου σε οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία ανεξαρτήτως ποσοστού συγκυριότητας, αυθαίρετων κτισµάτων ή νόµιµων κτισµάτων µε αυθαίρετες µικρές παραβάσεις ή αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης, δύνανται να αιτούνται την υπαγωγή τους στις ρυθµίσεις του παρόντος, ανεξαρτήτως της σύµφωνης γνώµης των λοιπών εξ αδιαιρέτου συγκυρίων. Υπόχρεος προς καταβολή του παραβόλου υπαγωγής και των αναλογούντων προστίµων είναι ο δηλών την αυθαιρεσία συγκύριος, ο οποίος διατηρεί τα εκ του νόµου αναγωγικά του δικαιώµατα έναντι των λοιπών συγκυρίων. Σε κάθε περίπτωση, οι λοιποί συνιδιοκτήτες δύνανται να    αποπληρώνουν    τις    ορισθείσες    δόσεις    των    αναλογούντων   προστίµων αυτοβούλως, βάσει του ποσοστού συνιδιοκτησίας τους, κατόπιν σχετικής έγγραφης ή ηλεκτρονικής δήλωσής τους.

(...)

7. Μετά την υπαγωγή στις ρυθµίσεις του παρόντος και υπό τις ανωτέρω και µόνο προυποθέσεις, ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωµα να προβαίνει µονοµερώς σε συµβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της πράξης συστάσεως οριζοντίου ιδιοκτησίας προκειµένου να ενσωµατώσει τον υπαγόµενο στις διατάξεις του παρόντος χώρο, στην οριζόντιο ιδιοκτησία του. Στην περίπτωση αυτή η σύµφωνη γνώµη του συνόλου των συνιδιοκτητών τεκµαίρεται.

 

 

too good to be true?

τι λες Δημητρη?

Edited by Largy
Link to comment
Share on other sites

Πρόσεξε, διότι έχει κι αυτά ως προαπαιτούμενα:

 

".....5. Ειδικώς στις περιπτώσεις οριζόντιας ιδιοκτησίας µε παραβάσεις που αφορούν την επέκταση αυτής (οριζόντιας) και την κατάληψη κοινοχρήστου ή κοινοκτήτου χώρου, είναι δυνατή η υπαγωγή αυτών στον παρόντα νόµο, χωρίς την συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών , µόνο στις κάτωθι περιπτώσεις: α) όταν η αυθαίρετη επέκταση υφίσταται από την ανέγερση-κατασκευή της οικοδοµής και β) όταν η ίδια αυθαίρετη επέκταση υφίσταται σε όλους τους ορόφους της οριζόντιας ιδιοκτησίας. 

6. Για την υπαγωγή των ως άνω περιπτώσεων στίς ρυθµίσεις του παρόντος απαιτείται κατά περίπτωση επιπλέον των υπόλοιπων δικαιολογητικών που ορίζονται: α) υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη της οριζόντιας ιδιοκτησίας ότι η οριζόντια ιδιοκτησία του έχει επεκταθεί - καταλάβει) κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο από την ανέγερση - κατασκευή της όλης οικοδοµής, β) βεβαίωση µηχανικού ότι η ίδια αυθαίρετη επέκταση υφίσταται σε όλους τους ορόφους της οριζόντιας ιδιοκτησίας".

Link to comment
Share on other sites

το 4 ειναι για τα εξ αδιαιρετου, λυνει τα προβληματα πολλων περιπτωσεων.

τα 5, 6 ειναι για κοινοχρηστους χωρους, επισης λυνει θεματα οπως πχ των φωταγωγων που μικρυναν ή την καταληψη τμηματος κλιμακοστασιου, προφανως εκ κατασκευης, πολυ συχνες περιπτωσεις σε πολλες οικοδομες.

Τακτοποιηση χωρις να χρειαζεται να ρωτας κανεναν.

Edited by Largy
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

.....καταλαβαίνεις ότι, π.χ. θα είσαι υποχρεωμένος να πας σε όλους τους ορόφους της πολυκατοικίας, να ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ, να διαπιστώσεις ότι όντως υπάρχει η ίδια αυθαιρεσία παντού....

Κι αν, σε έναν όροφο π.χ. "λείπουν" 0,25 τ.μ. αυθαιρεσίας;;;;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ειδικα για τους φωτ/γους δε χρειαζεται να μετρησεις κατι, βγαζεις το κεφαλι απο το παραθυρο κοιτας πανω-κατω και φαινεται η περασια πώς παει.

Ομοιως σε καταληψη κλιμακοστασιου φαινεται χωρις μετρημα αν εχει γινει η επεκταση σε ολους τους οροφους στο ιδιο σημειο.Αν δε,ο οροφος ειναι τυπικος ειναι στανταρακι. Αν παλι δεν ειναι σε ολους τους οροφους τοτε συναινεση κατα τα παλια γνωστα, τι ειχαμε τι χασαμε.

Με αυτη την αλλαγη στο νεο νομο σωζονται καποιες περιπτωσεις, μη φερνουμε την καταστροφη!

Edited by Largy
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Καλά εγώ δε χαίρομαι τόσο γιατί μπορεί ο Ν 4444444 να λέει τα δικά του, η νομοθεσία του Κτηματολογίου όμως λέει άλλα, οπότε εάν δεν υπάρχει από πριν συνεννόηση ώστε να καλυφθούν και εκείνοι με κατάργηση των δικών τους διατάξεων, πάλι θα κολλάμε στη "μεταγραφή" (αναφέρομαι στη μη συναίνεση).

[offtopic Εδώ Κτηματολογικό Γραφείο ζήτησε συμμετοχή όλων και στην πιο απλή  περίπτωση τροποποίησης σύστασης πχ μεταξύ 2 νόμιμων οριζοντίων ιδιοκτησιών του ιδίου! Δε ξέρω αν είναι παντού ή σηκώνει ερμηνεία από το κάθε γραφείο. Στο τέλος Υποθηκοφυλάκειο θα λέμε και θα κλαίμε]

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι , μηχανικοί είμαστε όχι συμβολαιογράφοι. Πολεοδομικές παραβάσεις τακτοποιούμε. Δεν μπορούμε να λύσουμε και αυτό το θέμα.

 

Κακώς , πολύ κακώς μας ανακάτεψαν εξ'αρχής με αυτά τα θέματα.

Αυτό που θα έπρεπε να ζητήσουμε είναι η απαλλαγή μας από την ευθύνη τέτοιων ζητημάτων.

Edited by avgoust
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Ακούγονται αρκετά τελευταία πως πρόκειται να καταργηθούν από την διαδικασία έκδοσης 48ωρης ενημέρωσης και της μικρής κλίμακας κάποιες εργασίες.

Γνωρίζει κάποιος συνάδελφος κάτι παραπάνω από αυτό ή είναι ράδιο αρβύλα;

 

Πριν αναρτήσετε οποιοδήποτε μήνυμά σας, χρησιμοποιείστε την "Αναζήτηση" για την ύπαρξη τυχόν όμοιων θεμάτων. Το μήνυμά σας μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα.
Παρακαλώ διαβάστε τους 
Κανόνες Συμμετοχής
Ευχαριστώ, danaikaterina

Edited by danaikaterina
Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.