Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Για ποιες κατηγορίες αυθαιρέτων μειώνονται τα πρόστιμα


Engineer

Recommended Posts

Με μια... αριθμομηχανή στο χέρι βρίσκονται εδώ και μία εβδομάδα οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που δεν έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία «τακτοποίησης» ή δεν την έχουν ακόμα ολοκληρώσει. Το νέο πλαίσιο, που δόθηκε σε διαβούλευση, προβλέπει σημαντικές μειώσεις σε ορισμένες κατηγορίες πολεοδομικών παρανομιών –κυρίως στις μέσου μεγέθους και στα παλαιά αυθαίρετα– ενώ επεκτείνει τις ευεργετικές ρυθμίσεις στις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες. Και, όταν θεσπιστεί, δύναται να δεχθεί τη «μεταφορά» όσων έχουν ήδη ξεκινήσει να πληρώνουν πρόστιμα με κάποια από τις προηγούμενες ρυθμίσεις, με συμψηφισμό των προστίμων.

 

Ο πέμπτος κατά σειρά νόμος για «τακτοποίηση» πολεοδομικών αυθαιρεσιών από το 2009 βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία. Στόχος του υπουργείου είναι να παρουσιάσει μια ρύθμιση πιο ευνοϊκή για τα χαμηλά εισοδήματα, στοχεύοντας –εμμέσως πλην σαφώς– και στον μεγάλο αριθμό όσων εντάχθηκαν σε κάποια από τις τρεις προηγούμενες ρυθμίσεις (στον νόμο Μπιρμπίλη για τους ημιυπαίθριους και στους νόμους Παπακωνσταντίνου και Καλαφάτη για όλα τα αυθαίρετα), οι οποίοι αδυνατούν να αποπληρώσουν το πρόστιμο και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υπαγωγής. Ας δούμε λοιπόν ποιους «συμφέρει» η νέα ρύθμιση:

 

1. Κατ’ αρχάς η έναρξη της διαδικασίας, την οποία σηματοδοτεί η καταβολή παραβόλου, είναι φθηνότερη. Το ύψος του παραβόλου μειώνεται στο μισό (σε σχέση με την ισχύουσα ρύθμιση) για όλες τις αυθαιρεσίες μέχρι τα 5.000 τ.μ., ξεκινώντας από τα 250 ευρώ για τις παρανομίες έως 100 τ.μ. και φθάνοντας τις 4.000 ευρώ για παρανομίες 2.000-5.000 τ.μ.

 

2. Το ύψος του προστίμου μειώνεται σημαντικά στις περιοχές στις οποίες μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες και οι τιμές ζώνης με την αναθεώρηση του 2016. Με δεδομένο ότι ανά περιοχές οι μειώσεις έφθασαν από 5% έως 21%, ανάλογη θα είναι και η μείωση του προστίμου τακτοποίησης. Η προηγούμενη ρύθμιση λάμβανε ως βάση για τον υπολογισμό του προστίμου τις τιμές που ίσχυαν το 2011.

 

3. Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτου που μπορούν να αποδείξουν ότι ανεγέρθηκε μεταξύ του 1983 και του 1993 θα καταβάλλουν το 60% του προστίμου, έναντι το 80% σήμερα. Η διαφορά αυτή είναι υπολογίσιμη όσο πιο μεγάλη (σε τετραγωνικά) είναι η αυθαιρεσία.

 

4. Η νομιμοποίηση παράνομων χώρων εντός του περιγράμματος του κτιρίου (συγκεκριμένα, υπόγεια που συνδέονται εσωτερικά με τον υπερκείμενο όροφο, πατάρια και σοφίτες) θα «τακτοποιείται» με το 30% του προστίμου, έναντι του 50% που ισχύει σήμερα.

 

5. Αρκετά φθηνότερη γίνεται η νομιμοποίηση πολεοδομικών παρανομιών στις εκτός σχεδίου περιοχές για τις μικρότερες κατασκευές. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα στις περιοχές αυτές το ύψος του προστίμου διπλασιάζεται (δηλαδή έχει συντελεστή 2), ενώ με τη νέα ρύθμιση θα μειωθεί κατά 35% για υπερβάσεις έως 100 τ.μ., κατά 25% για υπέρβαση 100-200 τ.μ. και κατά 15% για υπέρβαση 200-500 τ.μ. Στα άνω των 500 τ.μ., ο συντελεστής υπολογισμού του προστίμου παραμένει ίδιος.

 

6. Επίσης, μειώνεται το πρόστιμο και στις περιοχές εκείνες που βρίσκονται υπό ένταξη στο σχέδιο πόλης. Οταν εκκρεμεί η πολεοδομική μελέτη για την ένταξη της περιοχής, τότε το πρόστιμο μειώνεται κατά 29,5% σε σχέση με σήμερα (συντελεστής 1,2 έναντι 1,7).

 

7. Προστίθενται δύο νέες κατηγορίες πολιτών που τυχαίνουν ειδικής μεταχείρισης: οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα καταβάλουν μόνο το 20% του προστίμου (μόνο για την κύρια κατοικία) και μπορούν να αναστείλουν για δύο έτη την καταβολή των δόσεων. Ανάλογη αναβολή δικαιούνται και οι μακροχρόνια άνεργοι, που θα καταβάλουν το 30% του προστίμου.

 

Πότε αυξάνεται

 

Υπάρχει όμως και μια κατηγορία προστίμων που αυξάνεται. Σε μια προσπάθεια του υπουργείου να δώσει εκτός από τον «φιλολαϊκό» και έναν «περιβαλλοντικό» χαρακτήρα (όσο μπορεί να έχει κάτι ανάλογο μια ρύθμιση για νομιμοποίηση πολεοδομικών παρανομιών), το πρόστιμο αυξάνεται κατά 20% σε αυθαίρετα που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές και σε παραδοσιακούς οικισμούς ή τμήματα πόλεων.

 

Posted Image

 

Εφόσον ένας πολίτης που έχει ξεκινήσει τη διαδικασία τακτοποίησης με τη σημερινή ρύθμιση διαπιστώσει ότι το πρόστιμο θα ήταν φθηνότερο με τη νέα ρύθμιση, τότε θα μπορεί να «μεταφερθεί» στον νέο νόμο και να καταβάλει το υπόλοιπο ποσόν. Μάλιστα, η δυνατότητα αυτή δίνεται και σε όσους ξεκίνησαν τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων με τους ν.3843/10 και 4014/11 και προφανώς αδυνατούσαν να καταβάλουν το πρόστιμο (προφανώς, γιατί η προθεσμία καταβολής των προστίμων και στις δύο ρυθμίσεις έχει παρέλθει). Αν όμως το πρόστιμο που έχει ήδη καταβληθεί είναι μεγαλύτερο, ορίζεται ρητά ότι χρήματα δεν επιστρέφονται. Μένει βέβαια να διευκρινιστεί μια σειρά από ζητήματα, λ.χ. με ποιο τρόπο θα γίνεται η «μεταφορά» του αυθαιρέτου από τη μια ρύθμιση στην άλλη, αν στο πρόστιμο θα συνυπολογίζονται και οι προσαυξήσεις που είχε λάβει, λόγω καθυστέρησης καταβολής των προκαθορισμένων δόσεων κ.λπ.

 

Η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου ολοκληρώνεται στις 22 Σεπτεμβρίου, οπότε η κατάθεσή του στη Βουλή θα πρέπει να αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου. Η ρύθμιση που βρίσκεται σε ισχύ λήγει στις 8 Οκτωβρίου και πρόθεση του υπουργείου είναι οι δύο ρυθμίσεις να «κουμπώσουν» χρονικά.

 

Πηγή: http://www.kathimeri...tai-ta-prostima

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Όλα σωστά. Κάπως έτσι είναι. Σε πολλές περιπτώσεις το συνολικό πρόστιμο μειώνεται! Όχι τόσο όμως όσο λένε. Λιγότερο, διότι αυξάνονται ταυτοχρόνως τα συνολικά έξοδα του ιδιοκτήτη! Αν κάποιος το μελετήσει περισσότερο θα το καταλάβει.....

 

Μια διαφωνία έχω μόνο με το συντάκτη του άρθρου. Γράφει ".....Με μια... αριθμομηχανή στο χέρι βρίσκονται εδώ και μία εβδομάδα οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που δεν έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία «τακτοποίησης»...."!!!! Δεν είναι έτσι τα πράγματα!!!! Κανέναν δεν ενδιαφέρει. Ουδείς ασχολείται! Ούτε κι αυτό το 10% των ιδιοκτητών που "γνωρίζουν". Οι "αριθμομηχανές" παραμένουν στα συρτάρια!!!! Δεν πρόκειται ποτέ να βγουν από εκεί!!! Απολύτως κανένας ιδιοκτήτης ΔΕΝ μπορεί να υπολογίσει το πρόστιμο, πόσο μάλλον να βγάλει συγκριτικά αποτελέσματα!!!! Όλοι ασχολούνται μόνο και αποκλειστικά με τις δυσκολίες της ...καθημερινότητάς τους και τίποτα παραπέρα.

 

Υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας των συνεπειών της μη ανταπόκρισης των ιδιοκτητών με τις επιθυμίες των συντακτών του νόμου!!!! Όταν το επικοινωνήσουν σωστά και το κατανοήσουν οι πολίτες, τότε ίσως κάτι να καταφέρουν.... Αλλά προς το παρόν δεν έχει εκδηλωθεί από κανέναν τέτοιου είδους διάθεση.... Οπότε προβλέπω να συνεχίσουν για τα επόμενα δύο χρόνια οι "αριθμομηχανές" να είναι στα συρτάρια, οι πολίτες να συνεχίσουν ν' ασχολούνται με άλλου είδους θέματα και ο επερχόμενος νόμος ν' ακολουθήσει την πορεία των δύο προηγούμενων...... Απαιτείται κατά τη γνώμη μου ενημέρωση και ενεργοποίηση.....

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας 

Μια μικρή λεπτομέρεια θα ήθελα να προσθέσω...ότι σχεδόν για το σύνολο των αυθαιρέτων ( η πλειοψηφεία των αυθαιρέτων είναι μεσαίας και υψυλής επικινδυνότητας ) θα χρειαστεί μελέτη στατικής επάρκειας με τον καινούριο νόμο....κάτι το οποίο συνεπάγεται μια σημαντική επιβάρυνση για τον ιδιοκτήτη

Link to comment
Share on other sites

Περιμενε πρωτα να ψηφιστει.

Διοτι προβλεπεται ΜΣΕ και για τις υπαγωγες του Ν4178, με ΔΕΔΟΤΑ σε Μεση ή Υψηλη σταθμη επικινδυνοτητας!!!

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Βρε πως θα γίνει η μελέτη στατικής επάρκειας εγώ δεν καταλαβαίνω.Εδώ μιλάμε αν θέλουμε να είμαστε σωστοί θα πρέπει να γίνουν  μη καταστροφικοί ελέγχοι για να εντοπιστούν-διαπιστωθούν οι οπλισμοί (rebar locator κτλ) Αλλιώς να βάζουμε οτι μας κατέβει και οτι βρέξει ας κατεβάσει???Ποιος θα υπογράψει τέτοια πράγματα.Και δεν είναι μόνο η μελέτη είναι και η ενίσχυση κατα ΚΑΝΕΠΕ που κάποιοι θα χρειαστούν.Εκεί να δείς επιβάρυνση. Οι ανθρώποι είναι καλοί να σώσουν κανά πουλάκι καμιά αρκούδα καμιά πάπια.Αυτά που λένε δεν γίνονται όχι σε 5 χρόνια αλλά σε 15.Βγάζουνε ένα νόμο και λες είναι σε άλλη χώρα καθώς επίσης λες και έχουν απωθημένα με τον κυρ Μήτσο που έχει κλείσει ένα μπαλκόνι ένα Η/Χ μια απόληξη λες και το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης είναι αυτοί και οχι οι Βίλες και τα μαγαζια στο κύμα  και τα Δάση που καίγονται.

Link to comment
Share on other sites

Απλα δε θα περασει κατι τετοιο.

Elounda

Αν εφαρμοστει, θα καταντησουν οι ΜΣΕ, απλα τευχακια που αλλαζουν τα στοιχεια ακινητου και ιδιοκτητη.

 

Η γνωμη μου ειναι οτι δε θα περασει.

Αλλα αν περασει θα δωσουν 5 χρονια προθεσμια, η οποια θα γινει 10, η οποια θα γινει 15 και τελικα δε θα εφαρμοστει ποτε.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί terry έχεις την εντύπωση οτι η Ταυτότητα δεν θα πάρει παράταση?Ο νόμος τακτοποίησης δεν θα πάρει?28-07-2011 θα διατηρηθεί η δεν θα μπεί η 1-03-2012 (για μένα θα έπρεπε να μπεί έστω και η πλησιέστερη Α/Φ που υπάρχει καθώς έχουν δηλωθεί αρκετά μετά τις 28-07-2011 )Αλλά είπαμε το τέλος του κόσμου έρχεται μετανοείτε........

 

 

Χαράτσι ονομάζουν ήδη Ταυτότητα και Βεβαίωση πολλά site παρεπιπτώντος.Βέβαι αυτό που δεν έχουν καταλάβει είναι οτι σε πολλές περιπτώσεις η βεβαίωση συνοδεύεται και από τακτοποίηση  οταν θα το καταλάβουν  θα δείς τι θα γίνει.... :smile:

Edited by Elounda
Link to comment
Share on other sites

Ούτε κι εγώ πιστεύω ότι, θα περάσει η ΜΣΕ για τις δηλώσεις 4178 και του νέου νόμου....

Και να περάσει όμως δεν θα μας χάλαγε ένα π.χ. 500άρι minimun για π.χ. 200 δηλώσεις, που μπορεί να έχει κάνει ένας μηχανικός.....

Link to comment
Share on other sites

Και να περάσει όμως δεν θα μας χάλαγε ένα π.χ. 500άρι minimun για π.χ. 200 δηλώσεις, που μπορεί να έχει κάνει ένας μηχανικός.....

 

 

500αρι θα ζηταγα για ΜΣΕ σε 50τμ, με ΟΑ, απο ΩΣ και με εφαρμοσμενη την μελετη, αποδεδειγμενα.

Μιλαμε για πολυ μεγαλυτερες αμοιβες, αν οι μελετες γινουν σωστα.

Μονο για μη καταστροφικους ελεγχους, σε απλο διωροφο με υπογειο (200τμ), θες 500-1000Ε.

Και ξεχνας την παραμετρο που λεει οτι ολα τα κτηρια πριν το 1985, δεν επαρκουν...!! Μην αναφερω την καθε αυθαιρεσια που εγινε με πανελ, ytong, ξυλα, λαμαρινες κτλ κτλ.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.