Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Υπεγράφη το Μνημόνιο Συνεργασίας της ΔΕΗ με την Κινεζική CMEC για τη «Μελίτη ΙΙ»


Engineer

Recommended Posts

Υπεγράφη σήμερα το μνημόνιο συνεργασίας (ΜοU) μεταξύ της ΔΕH και της κινεζικής εταιρίας CMEC παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνου Σκουρλέτη και του πρέσβη της Κίνας, κ. Ζόου Ξιαολί. Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας «Μελίτη ΙΙ», ενώ το συνολικού ύψος της επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

 

Στο κοινοπρακτικό σχήμα για την κατασκευή της μονάδας θα συμμετάσχουν και οι όμιλοι Ελλάκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

 

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε πως το μνημόνιο συνεργασίας αποτελεί το πρώτο βήμα για την υλοποίηση της στρατηγικής των συμπράξεων που θα στηρίξουν την ανάπτυξη της ΔΕH. Μάλιστα, ο Υπουργός ΠΕΝ τόνισε ότι η νέα αυτή στρατηγική βρίσκεται στον αντίποδα επιλογών του παρελθόντος, που ήθελαν, όπως είπε χαρακτηριστικά, τη ΔΕH συρρικνωμένη.

 

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης εξέφρασε την ελπίδα η μονάδα της Μελίτης να αποτελέσει την αρχή για τη στρατηγική συνεργασία των δύο πλευρών. Αλλά και ο αντιπρόεδρος της CMEC, Φανγκ-Γιανσούι, τόνισε ότι το μνημόνιο αποτελεί την ισχυρή βάση για τη συνεργασία δύο ισχυρών εταιρειών αλλά και για την επιτυχία των έργων, λαμβάνοντας υπόψη τα μακροχρόνια συμφέροντα των δύο χωρών, με σεβασμό στο περιβάλλον αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.

 

Από την πλευρά του , ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Τσίπρας επισήμανε τα τεράστια περιθώρια συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ελλάδας.

 

Ας σημειωθεί ότι στο σχήμα θα συμμετάσχουν οι όμιλοι Ελλάκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ως κάτοχοι γειτονικών λιγνιτωρυχείων.

 

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Eπιχείρησης, η συνολική επένδυση για την κατασκευή της μονάδας, σχδιαζόμενης ισχύος 450MW, μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

 

 

πηγή video: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Η υπογραφή του MοU γίνεται μετά από πολύμηνη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των δυο εταιρειών, η οποία κορυφώθηκε με υπογραφή Non-Disclosure Agreement (NDA) με τον πρόεδρο της CMEC, Zhang Chun, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του επικεφαλής της ΔEΗ Μ. Παναγιωτάκη στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

 

Για το πρότζεκτ «Μελίτη ΙΙ» η διοίκηση της ΔEΗ εργάζεται συστηματικά εδώ και ένα χρόνο, καθώς εκτιμά ότι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση της λιγνιτικής παραγωγής με υπερσύγχρονη μονάδα βαθμού απόδοσης πάνω από 41,5%και ελαχιστοποίηση των εκπομπών CO2.

 

Έτσι, ελπίζει ότι σε συνδυασμό με την προγραμματισμένη απόσυρση παλαιότερων μονάδων θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της λιγνιτικής παραγωγής και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

 

Το ποσοστό συμμετοχής στη νέα εταιρεία θα καθορισθεί έπειτα από μελέτη, βάσει της αποτίμησης των κεφαλαίων, των παγίων, της τεχνογνωσίας κ.τλ. που θα εισφέρει κάθε εταίρος. Το ποσοστό της ΔΕΗ θα είναι μειοψηφικό, γεγονός που σημαίνει, κατά τα στελέχη της Επιχείρισης, ότι αντιμετωπίζεται και το θέμα της αποκλειστικής πρόσβασης στα λιγνιτικά αποθέματα, εν όψει μάλιστα και της αναμενόμενης σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

 

Πηγή: http://www.energia.g...p?art_id=108684

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.