Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΡΑΕ: Το νέο πλαίσιο για τις ΑΠΕ και η πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία για τα φωτοβολταϊκά


Engineer

Recommended Posts

Μεγάλη συμμετοχή και έντονο ενδιαφέρον υπήρξε στη χθεσινή παρουσίαση – εσπερίδα που διεξήγαγε η ΡΑΕ στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης υπήρξαν πολλές τοποθετήσεις και ερωτήματα από τους παρευρισκόμενους. Ανάμεσά τους και ο Καθηγητής του ΑΠΘ κ. Αναστάσιος Μπακιρτζής, ο οποίος παρευρέθηκε και στην προχθεσινή εσπερίδα της ΡΑΕ, και συνεχάρη τη ΡΑΕ και για την εξαιρετική της πρωτοβουλία να διοργανώσει τις ενημερώσεις/παρουσιάσεις για όλα σχεδόν τα θέματα των δραστηριοτήτων της.

 

Τα θέματα «Νέο πλαίσιο στήριξης των ΑΠΕ στην Ελλάδα» και «Πιλοτική ανταγωνιστική διαδικασία για Φ/Β εγκαταστάσεις» ανέπτυξαν ο κ. κ. Παπανδρέου Βασίλειος, Ειδ. Επιστήμονας της ΡΑΕ, και ο Δρ. Διονύσιος Παπαχρήστου, Ειδ. Επιστήμονας, Επικεφαλής του Γραφείου Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων αντίστοιχα.

 

Για το πρώτο θέμα ο κ. Παπανδρέου μίλησε για τους Εθνικούς στόχους των ΑΠΕ, την ανάπτυξή τους την περίοδο 2015-2015 τονίζοντας ότι η αποζημίωση της παραγόμενης ανανεώσιμης ενέργειας θα γίνεται με το σύστημα Feed In Premium – πλήρως εναρμονισμένο με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες - και όχι με το σύστημα εγγυημένων τιμών (Feed In Tarriff) όπως ίσχυε μέχρι το τέλος του 2015.

 

Επεσήμανε ότι με το νέο σύστημα επιτυγχάνεται η σταδιακή ενσωμάτωση και συμμετοχή των Α.Π.Ε και Σ.Η.Θ.Υ.Α. στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τον βέλτιστο τρόπο σε επίπεδο κόστους-οφέλους για την κοινωνία. Ειδικότερα τόνισε ότι καθιερώνεται μηχανισμός στήριξη των ΑΠΕ στη βάση Λειτουργικής Ενίσχυσης με τη μορφή Διαφορικής Προσαύξησης (Feed in Premium) επιπλέον της τιμής που λαμβάνουν οι ΑΠΕ από τη συμμετοχή τους στην Αγορά. Στο πλαίσιο αυτό μόνο οι μικροί σταθμοί (αιολικοί μέχρι 3MW και λοιπές ΑΠΕ μέχρι 500kW) θα λαμβάνουν πλέον σταθερή λειτουργική ενίσχυση ενώ πιθανές επιπλέον ενισχύσεις κεφαλαίου θα λαμβάνονται υπόψη ώστε να αποφεύγονται οι υπερ-αποζημιώσεις.

 

Επίσης τόνισε ότι οι υφιστάμενοι σταθμοί θα έχουν την δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να μεταπίπτουν αυτοβούλως στο νέο καθεστώς.

 

Posted Image

 

Επίσης παρουσίασε συνοπτικά τις Διοικητικά οριζόμενες τιμές του νέου συστήματος των ΑΠΕ όπως έχουν αποτυπωθεί στο ν.4414/2016:

 

Posted Image

 

Επεσήμανε επίσης ότι από 1/1/2017 η τιμή αναφοράς, που σήμερα έχει οριστεί Διοικητικά, θα προκύπτει μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας με στόχο τη μείωση του κόστους για τους καταναλωτές.

 

Ο κ. Παπανδρέου συμπερασματικά τόνισε ότι το καθεστώς στήριξης εναρμονίζεται με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες, οι ΑΠΕ θα ενσωματώνονται σταδιακά στην αγορά ηλεκτρική ενέργειας και ο νέος μηχανισμός στηρίζεται στην διαφορική προσαύξηση (FiP), ενώ σύντομα θα ολοκληρωθεί η δευτερογενής νομοθεσία (ΥΑ, Κανονισμοί, Κώδικες) για τη λεπτομέρεια εφαρμογής.

 

Πηγή: http://energypress.g...ta-fotovoltaika

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.