Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Υψομετρική ακρίβεια google earth


pavlospa

Recommended Posts

Καλησπέρα

 

Πιστεύω ότι βρήκα το καταληλότερο forum για την ερώτησή μου :) (δεν έχω απολύτως καμία σχέση με την τοπογραφία).

Τι ακρίβεια έχει το Google earth στα (φ,λ) αλλά κυρίως στο υψόμετρο που δίνει για αυτά τα σημεία. Το έλεγξα σε σχέση με την θέση ραδιοβοθημάτων (χρησιμοποιούνται στην αεροναυτιλία) για φ και λ αλλά και το υψόμετρο κατωφλίου διαδρόμων προσγείωσης και απλώς εντυπωσιάστηκα. Αλλά γιατί η πρώτη εντύπωση κάποιες φορές είναι απατηλή :rolleyes: θα ήθελα να ακούσω την γνώμη των ειδικών, κυρίως για το υψόμετρο σε βουνά όπου οι ισοϋψής αλλάζουν με μεγάλο βαθμό.

Link to comment
Share on other sites

τα υψόμετρα μπορεί να φτάνουν τα +/- 100 μέτρα, γιατί το μοντέλο εδάφους είναι απο ΣΡΤΜ και έχει κάνναβο 30 μέτρων! οριζοντιογραφικά μπορεί να είναι μέχρι και +/-20 μέτρα.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Συνάδελφοι…το τελευταίο διάστημα προβληματίζομαι με το εξής: θέλω να αξιολογήσω τα srtm υψόμετρα (είτε αυτά προέρχονται από το google earth είτε μέσω internet και κάποιου προγράμματος gis).Η αξιολόγηση θα γίνει μέσω των ορθομετρικών υψομέτρων της ΓΥΣ. Δηλαδή για κάθε τριγωνομετρικό σημείο θα προκύψει μια υψομετρική διαφορά μεταξύ srtm/google και ελληνικού χωροσταθμικού δικτύου. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε με κάποια μέθοδο παρεμβολής να υπολογίζουμε αντίστοιχες υψομετρικές διαφορές και για άλλα σημεία της περιοχής που περικλείονται από τα γνωστά. Επίσης θα μπορεί να προκύψει ένας χάρτης ¨ισουψών¨ (ή χρωματικός χάρτης ) των παραπάνω διαφορών υψομέτρων και μέσω αυτού να προσεγγίσουμε καλύτερα το ελληνικό χωροσταθμικό δίκτυο μέσω srtm/google).θα μπορούμε δηλαδή από την οριζοντιογραφία της περιοχής τα δεδομένα srtm/google και την παραπάνω επιφάνεια αναγωγής να προσεγγίζουμε χονδρικώς το ορθομετρικό υψόμετρο της περιοχής. Η ιδέα προέρχεται από την μέθοδο προσδιορισμού του τοπικού γεωειδούς για υπολογισμό ορθομετρικών υψομέτρων από ελλειψοειδή με την διαφορά ότι αντί για Ν υπολογίζω Hαναγ=Η-Ηsrtm και αντι για ελλειψοειδή έχω srtm υψόμετρα.

Ο σκοπός αυτού του project είναι να υπολογιστεί η εσωτερική ακρίβεια μεταξύ της srtm επιφάνειας και του χωροσταθμικού δικτύου. Σε καμία περίπτωση δεν πραγματοποιείται για να αντικαταστήσει την τριγωνομετρική πόσο μάλλον την γεωμετρική χωροστάθμηση. Η ανακρίβεια θα είναι της τάξης των μερικών μέτρων (θα μπορώ να την υπολογίσω αργότερα).Θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο ένα τέτοιο project σε όσους αρκούνται να κάνουν εξάρτηση από gps χειρός ( προσωπικά δεν το κάνω).Έχω ξεκινήσει ¨τοπικά¨ στο 1:50000 Φ.Χ Θεσσαλονίκης και αν προκύψουν χρήσιμα αποτελέσματα θα το επεκτείνω και και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο ή αν γράφτηκε κάτι παρόμοιο στο forum (είμαι νέος σ΄αυτό).Μου ήρθε σαν ιδέα και το ξεκίνησα.

 

Θα ήθελα την βοήθειά σας τουλάχιστον για τον τρόπο απεικόνισης .Οι ισουψείς είναι η προφανής λύση αλλά δεν θα μπορούμε να εξάγουμε με καλή ακρίβεια το υψόμετρο της αναγωγής. Γνωρίζω ότι γίνεται με το MATLAB αλλά δεν το ¨κατέχω¨ ακόμα. Παλαιότερα είχα ακούσει για το Surfer.Το καλύτερο θα ήταν να έχουμε ως αποτέλεσμα ένα χάρτη όπου θα μας δίνει απευθείας την αναγωγή (ή ακόμα και την υπολογισμένο ορθομετρικό υψόμετρο ) δηλαδή να περιλαμβάνει και την παρεμβολή στο πρότυπο του χάρτη του προγράμματος GPS2EGSA87 που δίνει το N

Περιμένω τις προτάσεις σας και αν κάποιος γνωρίζει για κάποιο αντίστοιχο project ας με ενημερώσει μην παιδεύομαι άδικα…

Link to comment
Share on other sites

αγαπητέ συνάδελφε

λάβε υπόψη σου τα εξής

1.το μοναδικό στοιχείο που είναι μετρημένο είναι το ορθομετρικό υψόμετρο της ΓΥΣ και αυτό κατα κανόνα έχει προσδιορισθεί με τριγωνομετρική υψομετρία.

Ολα τα άλλα στοιχεία είναι εκτίμησεις,παρεμβολές κλπ

2.Σκοπεύεις να φτιάξεις τελικά ένα χάρτη με καμπύλες ισου - Ν,όπως οι παλαιότεροι χάρτες του γεωειδούς (βλ Δ-Δ Μπαλοδήμος) αλλά σε ψηφιακή μορφή.

Πράγμα που γίνεται πολύ απλά αν 'κόψει' κανένας απο το EGM-96 τον ελληνικό χώρο και το φορτώσει στη συνέχεια στο gps,controller,σε λίγο θα κυκλοφορήσει και EGM-08 με καλύτερη ακρίβεια για τον Ελληνικό χώρο

3. Ο προσδιορισμός του Ν είναι αποτέλεσμα σοβαρών γεωδαιτικών εργασιών (δορυφορική γεωδαισία,βαρυτημετρία,αστρονομικές παρατηρήσεις) και η προσπάθεια προσέγγισης του με 'χαρτογραφικά στοιχεία΄και μεθοδολογίες δεν νομίζω να οδηγεί σε σοβαρά αποτελέσματα

Link to comment
Share on other sites

Μίλησα για προσπάθεια υπολογισμού επιφάνειας αναγωγής από το ψηφιακό υπόβαθρο του srtm/google (ορθομετρικό αν δεν κάνω λάθος) στο ορθομετρικό χωροσταθμικό επίπεδο της Ελλάδος (ουσιαστικά για αναγωγή παρά για υπολογισμό Ν για h=Η+Ν, για μία καταρχήν αξιολόγηση (μιας και γίνεται αρκετός ντόρος…μπορούμε δηλαδή να δούμε πόσο απέχει το google από το τριγωνομετρικό) και για όποιον θέλει για χονδρική υψομετρική εξάρτηση (από το γραφείο του). Καμία σχέση με τις γεωδαιτικές εργασίες προσδιορισμού του Ν, πιστεύω ήμουν ξεκάθαρος σ’αυτό.

Από εκεί και πέρα θα με ενδιέφερε αν γνωρίζατε πως μπορώ να βρω τα δεδομένα του EGM96 (σε download μορφή, όπως τα srtm) και αν υπάρχουν αντίστοιχα βυθομετρικά δεδομένα.

ΑΕΙ Ο ΘΕΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ ΓΕΩΜΕΤΡΕΙ=π=3,14159

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Αφενός παρακαλώ να συμπληρώσετε την ειδικότητα σας στο προφίλ.

Αφετέρου, νομίζω μόνο με ένα mail στην Google μπορείτε να πάρετε τέτοιες πληροφορίες...

Αλλιώς, συγκρίνετε μια απόσταση μετρημένη ορθά με το μετρημένο κατά το δυνατόν καλύτερα στην οθόνη για να εκτιμήσετε μια τάξη μεγέθους,

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.