Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αντλία Θερμότητας και αυτονομία.


PAGGR

Recommended Posts

Καλησπέρα σας, στο διαμερισμά μου έχω αποκοπεί απο τη κεντρική θέρμανση τεχνικά,έχω βγάλει τα κοινόχρηστα σώματα και έχω καλύψει σωλήνες, έχω τοποθετήσει άλλους σωλήνες και σώματα και καλώδια μετα απο ανακαίνιση. Η πολυκατοικία έχει είδη κοινόχρηστη θέρμανση Φυσικού αερίου στην οποία μόλις ζήτησα να αυτονομηθώ, όχι μόνο δε πέιρα έγκριση απο το 50% + 1, σκίσανε και το χαρτί της συνέλευσης με αποτέλεσμα να μη γίνει κάν. Για να βάλω αντλιά θερμότητας πρεπει να πάρω εγκριση απο τη συνελευση και αν εγκριθεί να πληρώνω κάποιο ποσοστό του παγίου?  ή Γενικά για αποκοπή πρέπει να περάσω απο τη συνέλευση? Αν δεν εγκριθεί μπορώ να το πάω νομικά?  

 

*Πήγα να γράψω την ερώτηση σε ένα άλλο ήδη υπάρχων θέμα αλλα δε με άφηνε..*

Edited by PAGGR
Link to comment
Share on other sites

Σα διαχειριστής πολυκατοικίας παλαιότερα που το είχα ψάξει δεν προβλεπότανε κάτι τέτοιο. Δηλαδή σε πολυκατοικία με φυσικό αέριο να γίνει μετατροπή σε αυτόνομη χωρίς τη συναίνεση των άλλων.

Υπήρχε δυνατότητα αν η πολυκατοικία είχε πετρέλαιο και κάποιος ήθελε αυτόνομη με αέριο να αποκοπεί χωρίς συναίνεση.

Τώρα στη περίπτωσή σας νομίζω μπορείτε να έρθετε σε συνεννόηση με το διαχειριστή να πληρώνεται τα πάγια θέρμανσης που προβλέπονται για κλειστό διαμέρισμα (30% νομίζω είναι εκτός αν προβλέπεται κάτι άλλο στο κανονισμό της πολυκατοικίας).

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.Θα ρίξω μια ματιά στο καταστατικό αν και νομίζω για πολυκατοικία του '70 δε θα λέει κάτι σχετικά και με το διαχειριστή που μίλησα λέει οτι καλύτερα είναι να αναφερθεί στη συνέλευση.Ξέρετε επείδή ο καθένας κοιτάει την τσέπη του και υπάρχει λίγο κακία και λόγω κρίσης τα κοιτάνε περισσότερο, αν αποκοπώ θα μοιραστεί διαφορετικά η "πίτα" στα κοινόχρηστα πιστεύω οτι δε θα δεχτούν.Θα το ψάξω περισσότερο.....ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ PAGGR, δεν μπορείτε σε μια πολυκατοικία να αποκοπείτε μονομερώς από τη κεντρικη θέρμανση. Αυτομάτως ένα ποσό το οποίο πληρώνατε μέχρι σήμερα, θα το επιμεριστούν οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες. Αυτό μπορείτε να το κάνετε μόνο στη περίπτωση που θα το δεχτούν. Υπάρχουν περιπτώσεις πολυκατοικιών που έχει συμβεί (ανεξαρτήτως αν μετά το μετάνιωσαν όπως μου είπαν).

Συνήθως συμβαίνουν τα εξής :

 

- Έρχεστε σε συννενοηση με όσους περισσότερους ιδιοκτήτες που θα θέλαν και αυτοί να αυτονομηθούν. Σε αυτή τη περίπτωση θα μπορούσατε με την πλειοψηφία να αλλάξει το σύστημα θέρμανσης από κεντρικό σε ατομικό.

 

- Έρχεστε σε συννενόηση με την γενική συνέλευση ώστε κάθε μήνα να πληρώνετε ένα στάνταρ ποσοστό. Σε πολλές παρόμοιες περιπτώσεις έχω ακούσει ότι πληρώνουν γύρω στο 30%. (Σε αυτή τη περίπτωση βέβαια θα πρέπει να ξανα εξετάσετε αν θα σας συμφέρει η τοποθέτηση Α.Θ. στην ιδιοκτησία σας και πότε θα τη αποσβέσετε την επένδυση σας)

 

Υπάρχει ένα μεγάλο μπάχαλο στην ελληνική νομοθεσία για το πότε και πόσο ποσοστό ιδιοκτητών χρειάζεται για να γίνει μια αλλαγή σε κοινόχρηστα θέματα μια πολυκατοικίας (όπως είναι η κεντρική θέρμανση). Σε κάθε περίπτωση πάντως υπερισχύει ο Κανονισμός της πολυκατοικίας (αν υπάρχει) και τον οποίο θα είχατε συνυπογράψει κατά την αγορά του ακινήτου σας. 

 

Τέλος θα ήθελα να σας υπενθυμίσω (για την περίπτωση που σκέφτεστε να κινηθείτε μόνος σας) ότι η τοποθέτηση μια αντλίας θερμότητας (π.χ. σε μια βεράντα) και τροποποίηση της θέρμανσης της ιδιοκτησίας σας είναι εργασία που χρειάζεται άδεια από τη πολεοδομία (στη πολεοδομία θα σας ζητήσουν τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων ιδιοκτητών. Αν θα σας ζητήσουν το 50% ή το 100% των ιδιοκτητών εξαρτάται από τον υπάλληλο).

Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανονές για το πως και που μπορεί να τοποθετηθεί μια εξωτερική μονάδα σε ένα κτίριο.

Άρα και σε απάντηση αυτού : 

 

Αν δεν υπάρχει καταστατικό που τα προβλέπει, δε βλέπω πως μπορούν να σε αναγκάσουν...

Μπορούν να τον αναγκάσουν κάνοντας του καταγγελία στη πολεοδομία.

 

Εύχομαι να σας βοήθησα.

Link to comment
Share on other sites

 

Μπορούν να τον αναγκάσουν κάνοντας του καταγγελία στη πολεοδομία.

 

Σύμφωνοι, αλλά όταν πάει η πολεοδομία δε θα ελέγξει μόνο τη μια ιδιοκτησία... Θα κάνει έλεγχο αυθαιρεσιών σε ολόκληρη την οικοδομή... Δε νομίζω να υπάρχει κάποιος που θα το τολμήσει. Όλο και κάποιος θα έχει βάλει A/C χωρίς άδεια κλπ

Link to comment
Share on other sites

Πρωτη φορα διαβάζω εδω στο φορουμ οτι για να βάλεις αντλια θερμοτητας θέλεις αδεια απο τη πολεοδομία.Αρα όλοι οσοι έχουν αντλιες ή κλιματιστικα στα μπαλκόνια τους είναι παράνομοι......... :shock: (δεν νομίζω να έχει παει κανεις στη πολεοδομία να πάρει άδεια για να τρυπήσει το τοιχο).Μήπως και για τις τέντες θέλει άδεια :confused:

Edited by giorgosvet
Link to comment
Share on other sites

Πρωτη φορα διαβάζω εδω στο φορουμ οτι για να βάλεις αντλια θερμοτητας θέλεις αδεια απο τη πολεοδομία.Αρα όλοι οσοι έχουν αντλιες ή κλιματιστικα στα μπαλκόνια τους είναι παράνομοι......... :shock: (δεν νομίζω να έχει παει κανεις στη πολεοδομία να πάρει άδεια για να τρυπήσει το τοιχο).Μήπως και για τις τέντες θέλει άδεια :confused:

 

Δεν πας στη πολεοδομία για να πάρεις άδεια για να τρυπήσεις το τοίχο. Άδεια χρειάζεσαι για τους λόγους που ανέφερα και ποιο πάνω (τροποποίηση της μελέτης θέρμανσης, τροποποίηση των όψεων λόγω τοποθέτησης κτλ). Εννοείτε και όλοι αυτοί είναι παράνομοι και εννοείτε ότι πέφτουν άπειρες καταγγελίες (τα περισσότερα σε καταστήματα βέβαια αλλά και σε διαμερίσματα. Ο νόμος δεν τα αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο.). Μπορείς να παρατηρήσεις αν θες τα καταστήματα οργανωμένων αλυσίδων ή τραπεζών ότι έχουν δημιουργήσει διάφορες εσοχές στις προσόψεις τους για να τοποθετήσουν τα κλιματιστικά τους ώστε να είναι νόμιμοι και να μην κινδυνέψουν από καταγγελίες.  

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.