Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

διαφορετική μέτρηση τοπογράφου


Amsteris

Recommended Posts

σε ένα χωράφι που διαθέτω έκανα 2 μετρήσεις από 2 διαφορετικούς τοπογράφους.Ο καθένας τοποθέτησε τα όρια σε διαφοερτικό σημείο  με απόκλιση περίπου 1-2 μέτρα απ τον άλλον.

Ο ένας μέτρησε μέσω δορυφόρου απ ότι μου είπε και ο άλλος με άλλο τρόπο με κάποια σταθερα σημεία ,επίσης απ ότι μου είπε.

Τι γνώμη έχετε πάνω σ αυτό?

 

Link to comment
Share on other sites

Λόγω μη επαρκών δεδομένων δες κάποιες περιπτώσεις.

 

Αν π.χ. ο τοπογράφος σου, έχει να μετρήσει ένα "χωράφι" εκτός σχεδίου, που δεν έχει περίφραξη, τα όρια είναι όπου εσύ με την ιδιότητά σου ως ιδιοκτήτης θα υποδείξεις και θα βεβαιώσεις με υπεύθυνη δήλωση επάνω στο τοπογραφικό.

 

Αν π.χ. υπάρχει και περίφραξη πάλι είναι ευθύνη δική σου με την ιδιότητά σου ως ιδιοκτήτης να του πείς αν σου ανήκει ή όχι ή αν π.χ. σε περίπτωση μάνδρας αν είναι μισή-μισή με τον διπλανό ιδιοκτήτη. Και εδώ θα βεβαιώσεις με υπεύθυνη δήλωση επάνω στο τοπογραφικό ότι τα όρια υποδείχθησαν από εσένα.

 

Αν π.χ. τα όρια έχουν καθορισθεί από πράξη εφαρμογής η υλοποίησή τους είναι ευθύνη του μηχανικού!! Εκεί ΔΕΝ υποδυκνείονται από εσένα τα όρια.

 

edit: Ο τρόπος μέτρησης εξαρτάται και από το που θα χρησιμοποιηθεί το παραγόμενο τοπογραφικό.

Edited by georgegaleos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

όταν λέτε "χωράφι" υποθέτω εκτός σχεδίου πόλεως,έτσι? Υπάρχει κτηματολόγιο ή διανομή στην περιοχή? Αν όχι, "τα όρια υποδεικνύονται από τον ιδιοκτήτη".

Η "μέτρηση μέσω δορυφόρου" υποθέτω ότι έγινε με χρήση διπλόσυχνου GPS?

Η εφαρμογή συντεταγμένων βάσει κρατικού συτήματος είτε με GPS είτε με μεταφορά σταθερών του κρατικού τριγωνομετρικού δικτύου είναι απαραίτητη. 

Υπάρχουν αποκλίσεις στα δύο τοπογραφικά?

 

edit: Τώρα είδα και την απάντηση του συναδέλφου παραπάνω. Συμφωνούμε...

Edited by Γιάννης
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

περισσότερα δεδομένα είναι τα εξής (και ευχαριστώ για τις απαντήσεις): είναι εκτός σχεδίου, έχει δηλωθει καταχωρηθεί στο κτηματολόγιο, τα ακριβή όρια θα μου τα πει ο τοπογράφος.Γι αυτό τον έφερα.Εγω γνωρίζω στο περίπου.Αυτός θα μου  πει με ακρίβει ώστε να μπορώ να χτίσω περίφραξη χωρίς να ενοχλώ το γείτονα μου.

Εγω δεν αμφισβητώ ούτε γνωρίζω τους τρόπους μέτρησης τους.Το τελικό αποτέλεσμα απλά είναι δοαφορετικό στον καθένα.Το σημείο Α για παράδειγμα του ενός είναι 1,5 μέτρο πιο πέρα απ το σημείο Α του άλλου....

Link to comment
Share on other sites

Εδώ ξεκινούν τα προβλήματα.

Δεν ξέρεις εσύ ο ιδιοκτήτης τα ακριβή όρια της ιδιοκτησίας σου.

Όταν έγινε η μελέτη του κτηματολογίου στην περιοχή σου αποτυπώθηκαν τα όρια της ιδιοκτησίας σου στα κτηματολογικά διαγράμματα, με όποια ακρίβεια και ανοχή (στα εκτός σχεδίου μεγάλη ανοχή).

Εσύ μη γνωρίζοντας ακριβώς τα όρια θεωρείς ως θέσφατο τα όρια όπως αποτυπώθηκαν στο κτηματολόγιο (που μπορεί να έχουν σφάλματα).

Πρώτον λοιπόν πρέπει να ξέρεις ότι τα όρια όπως αποτυπώθηκαν στο κτηματολόγιο μπορεί να έχουν σφάλμα. Αν βέβαια εσύ και οι όμοροι σου αποδεχτούν αυτά τα όρια όλα καλά.

Μήπως λοιπόν ο ένας συνάδελφος με κάποιον τρόπο προσδιόρισε τα ορθά όρια της ιδιοκτησίας σας, ενώ ο άλλος εφάρμοσε τα όρια του κτηματολογίου?

Μια άλλη περίπτωση είναι το παλαιότερο τοπογραφικό να μην είναι στην πραγματικότητα ενταγμένο στο ΕΓΣΑ'87 αλλά να έχει πινακάκι συνταταγμένων που να "θυμίζει" ΕΓΣΑ'87.

Link to comment
Share on other sites

συγνώμη για να καταλάβω , ο καθένας ξέρει τα ακριβή όρια της ιδιοκτησίας του στο εκατοστό ? και την τοπογραφική μέτρηση γιατί την χρειαζομαστε?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

εγω εχω κληρονομησει όπως χιλιάδες κόσμος ένα χωράφι απ τον παπού μου.Πηγαίνω σε ένα ξεχασμένο χωράφι -και για να μην είμαι παράνομος πριν κάνω μια μικρή περίφραξη- λέω στον τοπογράφο: πές μου ακριβώς που είναι το όριο της ιδιοκτησίας μου.Εγω ξέρω 90%.Πίστευα ότι οι μετρήσεις θα μου το πουν στο 100%. Αυτό σκέφτηκα...

Edited by Amsteris
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Οι μετρήσεις είναι μετρήσεις!

Δεν μπορείς να μετρήσεις κάτι το οποίο δεν υπάρχει.
π.χ. αν πάρεις ένα σακί πατάτες και το βάλεις πάνω σε ζυγαριά,

αυτή θα σου μετρήσει το βάρος του σακιού με τις πατάτες.

Αν πάρεις ένα μέτρο, μια κορδέλα, και την απλώσεις οριζόντια ανάμεσα σε δύο πασσάλους που ορίζουν την πλευρά ενός κτήματος,

η κορδέλα θα σου μετρήσει την απόσταση που χωρίζει τους δύο πασσάλους.

 

Αν δεν υπάρχουν οι πάσσαλοι (ή λιθάρια, ή σημάδια στο έδαφος) τότε δεν υπάρχει κάτι προς μέτρημα.

 

Μπορούν όμως να υπάρχουν ζευγάρια συντεταγμένων (κάθε ζεύγος ορίζει και ένα εν δυνάμει σημάδι ή πάσσαλο στο κτήμα)

όπου είναι εφικτό αυτά τα ζευγάρια να "υλοποιηθούν" (δηλαδή να μετατραπούν σε σημάδια) πάνω στο έδαφος και να ορίσουν το χωράφι.

 

Εάν κατά την ένταξη στο κτηματολόγιο δεν υπήρχαν σημάδια (ή πάσσαλοι) τότε τα ζεύγη συντεταγμένων που δίνει το κτηματολόγιο είναι βάση συμπερασμάτων που βγάζει διαβάζοντας τα κατεβατά των συμβολαίων (δηλαδή στο πολύ περίπου). Εδώ ακόμα και σε πασαλομένα κτήματα που γίνεται η κτηματογράφηση - λόγω πίεσης χρόνου και χρήματος - πάλι υπάρχουν αποκλίσεις των συντεταγμένων που δίνει το κτηματολόγιο.

Edited by Brasco
Link to comment
Share on other sites

μα όταν λέμε ότι δηλώνεται ένα ακίνητο στο κτηματολόγιο, συμβόλαια, αποφάσεις δικαστηρίων και ε9 προσκομίζουμε.Τα κατέθεσες και καταχωρήθηκε στο κτηματολόγιο.Επανέρχομε και απάντηση δεν προκύπτει.Είμαστε 3 γείτονες που έχουμε κληρονομήσει και οι 3 τα χωράφια απ τους παπούδες μας.Θέλουμε να πασαλώσουμε την περίφραξη.Ουσιαστικά με όσα καταλαβαίνω ακρίβεια εκατοστού δεν υπάρχει.Γιατί και οι 3 λέμε: θα ακολουθήσουμε τα χαρτιά-σχέδια-οδηγίες του τοπογράφου για το που επακριβώς είναι ο καθένας.Και περιμένουμε στωικά,με πνεύμα νομιμότητας να μας συμβουλεύσει.Εγώ (και ο καθένας) μπορώ να πω: τα όρια μου ειναι από εδω ως εκεί.Αλλα με ακρίβεια εκατοστού ο τοπογράφος δεν ειναι αυτός που θα το ορίσει? εκτος κι αν πέφτω εξω.Με βάση πάντα το ότι μετρήσεις τοπογράφου με σχέδιο και υπογραφή τα θεωρώ θεσφατα.Πράγματα σχεδόν μη αμφισβητήσιμα....

Link to comment
Share on other sites

Συνήθως τα παλαιά χωράφια, όταν ήταν απερίφρακτα

οριζόντουσαν τα όριά τους από τα όργωμα που έκανε ο κάθε αγρότης - ιδιοκτήτης τους.

Εαν έχει να μπει άροτρο κάτι δεκαετίες, λογικό είναι να έχουν χαθεί τα σημάδια.

 

Επιπλέον πριν από 100 χρόνια η ακρίβεια των ορίων ισούταν με το φάρδος από το ίχνος που άφηνε το υνί του αρότρου πάνω στην γη.

Δεν υπήρχε τότε απαίτηση για ακρίβεια εκατοστού.

Ακρίβεια εκατοστού θα δημιουργηθεί τώρα 

αφού αποτυπωθούν όλες οι γειτονικές εκτάσεις

μπουν κάτω και τα συμβόλαια καθώς και τα ζεύγη συντεταγμένων του κτηματολογίου,

και συμφωνηθούν από όλους τους γειτόνους μαζί

τα σημερινά όρια.

Edited by Brasco
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.