Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

«Εκρηξη» στις αποποιήσεις κληρονομιών


basgoud

Recommended Posts

Ραγδαία αύξηση στις αποποιήσεις κληρονομιών, την τριετία 2013-2015, δείχνουν τα στοιχεία όλων των Ειρηνοδικείων της χώρας που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

 

Τα φορολογικά βάρη και τα χρέη φαίνεται πως καθιστούν ασύμφορη την αποδοχή κληρονομιάς για δεκάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι επιλέγουν να μην κάνουν αποδοχή κληρονομιών προκειμένου να μην κληρονομήσουν χρέη των συγγενών τους, αλλά και επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, την οποία δεν μπορούν και να πουλήσουν εύκολα.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο μεγαλύτερο Ειρηνοδικείο της χώρας, το Ειρηνοδικείο Αθηνών, οι αποποιήσεις κληρονομιάς το 2015 ανήλθαν σε 9.566, από 6.079 που ήταν το 2013.

 

Συνολικά, οι αποποιήσεις κληρονομιών, με βάση τα στοιχεία από τα Ειρηνοδικεία της χώρας, ανήλθαν το 2015 σε 45.627, από 29.200 που ήταν το 2013 και 41386 που ήταν το 2014.

 

Ενδεικτικά, στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης το 2013 οι αποποιήσεις κληρονομιών ήταν 3.298, το 2014 ανήλθαν σε 4.465 και το 2015 έφτασαν τις 5068. Στο Ειρηνοδικείο Πειραιά το 2013 οι αποποιήσεις κληρονομιών ήταν 1509, το 2014 ήταν 1539, και το 2015 ανήλθαν σε 1692.

 

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι υψηλά είναι τα ποσοστά των αποποιήσεων κληρονομιών, όχι μόνο σε περιοχές όπως η Καλλιθέα που τα σπίτια πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές, αλλά και περιοχές όπως το Χαλάνδρι και το Μαρούσι, βάσει των στοιχείων που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

 

Τα στοιχεία είχε ζητήσει η βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ελένη Ζαρούλια.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

¨"Περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις και το 2015 – Τι δείχνουν τα στοιχεία ληξιαρχικών πράξεων
02/11/2015

Περισσότερους θανάτους από γεννήσεις καταγράφουν τα στοιχεία ληξιαρχικών πράξεων που έδωσε  στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2015 είχαμε 101.481 θανάτους σε όλους τους δήμους, ενώ αντιθέτως 77.114 γεννήσεις. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι γάμοι ήταν 46.497 ενώ τα διαζύγια 14.842. Τα σύμφωνα συμβίωσης, που τελευταία γίνονται της «μόδας» έφτασαν τα 2.067. Το σύνολο των ληξιαρχικών πράξεων 242.001."

 

Ωστε,

για το 2015,  επι αριθμου θανατων 101.481

οι αποποιησεις  ανήλθαν σε  45.627

Πλην ομως,  αυτες,  δεν  αντιστοιχουν  σε ποσοστο επι των θανατων,

αφου σε καθε θανατο, αντιστοιχουν -συνηθως- περισσοτεροι κληρονομοι, οι οποιοι μπορουν ξεχωριστα να αποποιηθουν

ή να υπαρχει η περιπτωση των επομενων αποποιησεων απο τους επόμενους  κληρονομους  κοκ...

 

Σιγουρα, παντως, υπαρχει μεγαλη αυξηση των αποποιησεων

 

 

 

....

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Πάντως εγώ πιστεύω ότι, περισσότερο αποποιούνται λόγω του ότι, δεν θέλουν να κληρονομήσουν τα χρέη των θανόντων, παρά για τη φορολόγηση της όποιας "κληρονομούμενης" ακίνητης περιουσίας.

 

Δηλαδή, τι να το κάνεις ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας π.χ. 500.000 ευρώ, όταν ο θανών έχει χρέη προς το δημόσιο π.χ. 300.000 ευρώ.....

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Η απορία μου είναι αν η κληρονομιά που αποποιείται κάποιος, περνάει σε αυτόν που χρώσταγε ο "σ'χωρεμένος"? Αν χρώσταγε σε ασφαλιστικά ταμεία περνάει στη περιουσία του ταμείου ή μένει ανεκμετάλλευτο? 

Link to comment
Share on other sites

οχι,

 

η κληρονομια περναει σε αυτον που "θα" κληρονομουσε  αν δεν ζουσε ο "προηγουμενος",  που αποποιηθηκε...

 

γι' αυτο λεμε οτι   στον παραπανω αριθμο των αποποιησεων "περιλαμβανονται  και οι αποποιησεις των επομενων κληρονομων"

 

καποια στιγμη, μετα τις αποποιησεις  "ολων"

η κληρονομια "περναει"  στο Δημόσιο.

 

εδιτ

το Δημοσιο ειναι εκ του νομου, παντοτε, κληρονομος επ' ωφελεια απογραφης...

 

Που σημαινει αν υπαρχει ενεργητικο "1.000" και παθητικο  "50.00¨"   δεν πληρωνει τπτ και πουθενα.

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Οι λόγοι που οδηγούν την αποποίηση στην κληρονομιά ακινήτων είναι πολλοί, άλλοι σημαντικότεροι και άλλοι λιγότερο σημαντικοί για τον καθέναν. Κατά την γνώμη μου τα χρέη του θανόντα είναι μόνο το κερασάκι στην τούρτα.

 

Ο κυριότερος λόγος είναι ένας συνδυασμός των παρακάτω φαινομένων, έξοδα μεταγραφής του ακινήτου (συμβολαιογράφοι υποθηκοφυλακεία και κουραφέξαλα) φόρος κληρονομιάς του ακινήτου καθώς και φόρος κατοχής του ακινήτου για κάθε χρόνο. Την ίδια στιγμή οι περισσότεροι έλληνες αν έχουν λεφτά στην άκρη τα έχουν μόνο για ώρα ανάγκης, πολλοί ούτε αυτά έχουνε. Από την άλλη, το κτιριακό δυναμικό της χώρας είναι πεπαλαιωμένο και όσο περνάνε τα χρόνια αυξάνεται η φθορά του, αυτό σημαίνει επιπλέον απαξίωση πέραν της κρίσης, χρήματα για ανακαινίσεις δεν υπάρχουν πλέον για τους περισσότερους ούτως ώστε το ακίνητο είτε να νοικιαστεί είτε να αυξηθεί η πιθανότητα πώλησής του.

Έχω 2 φίλους μου που μένουν Αγγλία και μου το έχουν πει οτι αν αποβιώσουν οι γονείς τους δεν το θέλουν το ακίνητο που μένουν και θα κάνουν αποποίηση, μου λένε σιγά μην κάτσω να ξοδέψω τα λεφτά που με κόπο βάζω στην άκρη από την δουλειά μου για να επισκευάζω ντουβάρια και σπίτια στα οποία δύσκολα θα κάτσω να μείνω, προτιμούν να πληρώνουν νοίκι. Άλλος πάλι το έχει πει στους γονείς του οτι δεν θέλει ούτε να του μεταβιβάσουν ούτε καθ θα κληρονομήσει στο μέλλον μια παλιά μονοκατοικία στο χωριό του γεμάτο φθορές και ζημιές.

Link to comment
Share on other sites

Ακριβά κοστίζουν επίσης επισκευές και διορθώσεις από κακοτεχνίες και ελλείψεις μελετών. Τα παραδείγματα είναι πολλά εκεί έξω. Και λες το θέλω τώρα αυτό που παίρνω ή θα ήθελα το οικόπεδο άδειο καλύτερα;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.