Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μη φέρουσα τοιχοποιία


 
mims

Recommended Posts

Η εννοια φερουσα ή οχι ειναι τελειως τεχνικη.Πρακτικα τα παντα ειναι φεροντα (εστω και με  το ιδιον βαρος τους μονον ) .Απο εκει και περα οι διαφοροι κανονισμοι προτεινουν τι να περνουμε υποψιν μας στους υπολογισμους και τι οχι.Εννοειται οτι για τα υπολοιπα στοιχεια (που δεν μας επιβαλλεται να τα περνουμε υποψιν μας ) πρεπει να λαμβανουμε τα απαραιτητα μετρα (και υπολογιστικα οπου απαιτειται  οπως π.χ τα προσαρτηματα ) για την ασφαλεια των κατοικων .Στη θεση σου λοιπον θα εκανα μια επιλυση τουλαχιστον για ανατροπη με τα δεδομενα π.χ του ΕΑΚ για τα προσαρτηματα.Η περιπτωση σου θα μπορουσε καλλιστα να υπαχθει στην περιπτωση ΕΑΚ2000 &4.2.3 {3) (Εξωτερικοι και εσωτερικοι τοιχοι.Μαντροτοιχοι υψους μεγαλυτερου των 2.0 μετρων ) ανεξαρτητα αν εξαιρειται ή οχι απο τον υποχρεωτικο ελεγχο.Μην ξεχνας οτι ο τελικα υπευθυνος ειναι ο υπογραφων.

Link to comment
Share on other sites

Ο "ασύνδετος" τοίχος των 6 μ. ύψος,  είναι προφανές αντικείμενο μελέτης, αφου πρέπει να αξιολογηθεί από τον στατικό αν μπορεί να γίνει επικίνδυνος ή όχι.  Ο αρχιτέκτονας, μπορεί να ρωτήσει, ο π.μ. πρέπει να αποφασίσει ότι όλα είναι ΟΚ.  Λύνεις τον τοίχο, αποδίδοντας τις συνθήκες στήριξης στο μοντέλο, με εκτιμώμενο φορτίο σεισμού ή άλλο ατυχηματικό, και βλέπεις το αποτέλεσμα. 

Link to comment
Share on other sites

mims

αυτός ο τοίχος τελικά σε τι εξυπηρετεί;

φέρων δεν είναι, τοιχοπλήρωση δεν είναι. Για ποιο λόγο θα κατασκευαστεί ένας ασύνδετος τοίχος μόνος του;

Link to comment
Share on other sites

Ανεμοφραχτης ισως;Περιορισμος ηχητικης ρυπανσης ισως; Αρχιτεκτονικη απαιτηση ισως; Ποιος ξερει Παντως ο κινδυνος ανατροπης σε σεισμο ειναι προφανης.

Link to comment
Share on other sites

Κάθε κατασκευή πρέπει να ελέγχεται στατικά. Βάσει ευρωκωδίκων στην περίπτωση σου κρίσιμος είναι ο έλεγχος στατικής ισορροπίας (EQU κατά EC0). Οι μη φέροντες τοίχοι δεν μελετώνται στις κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα, διότι σε αυτές τις κατασκευές δεν είναι κρίσιμος ο έλεγχος στατικής ισορροπίας. Σε έναν τοίχο που δε στηρίζεται πουθενά όμως είναι κρίσιμος (και δε βλέπω πως θα μπορέσει να τον περάσει), όπως και σε έναν μαντρότοιχο που είπε ο συνάδελφος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.