Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ελάχιστος απαιτούμενος οπλισμός σε ραντιέ


 
ΑΡΗΣ ΧΑΝΙΑ

Recommended Posts

Εγώ πάλι με το φορτίο που δέχεται η πλάκα ppetros δεν θα ήθελα τα μίνιμουμ σίδερα κάτω. Αλλά και πάλι, καλά λες, δεν σε υποχρεώνει κανείς να βάλεις την ίδια σχάρα άνω και κάτω αν δεν απαιτείται από την μελέτη.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 53
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ορθές πεδιλοδοκούς αντί για ανεστραμμένες θα είχε νόημα να κάνουμε αν είχαμε πρόβλημα ανατροπής και δεν μπορούσαμε να κάνουμε γενική θεμελίωση σε μεγαλύτερο βάθος.

 

Το Φ16/15 μου φαίνεται και λίγο για τόσο μεγάλο πάχος κοιτόστρωσης. Έχω υπολογίσει τέτοιο οπλισμό σε μικρότερα πάχη. Πάντως με το μεγάλο πάχος δε θα έχεις πρόβλημα σε διάτμηση.

Τη λύση με μικροπασσάλους την εξέτασες μήπως βγαίνει πιο οικονομική;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Για να μην ανοίξω καινούριο θέμα θα ήθελα την γνώμη κάποιων εμπειροτέρων στα παρακάτω και ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά γιατί είναι ένα θέμα που με προβληματίζει πολύ:

1. Διώροφο κτίριο με υπόγειο.Περί τα 400μ2 σε κάτοψη - δύο κτίρια διαχωρισμένα με αντισεισμικό αρμό στην ανωδομή και κοινή θεμελίωση όπως επεξηγώ παρακάτω.

2. Έδαφος που αναμενόταν ιδιαιτέρως κακό, ωστόσο κατά την εκσκαφή εμφανίστηκε ιδιαιτέρως συνεκτικό. Εξηγούμαι ότι από την πλευρά του εργοδότη-μηχανικού ΔΕΝ θέλησε να γίνει γεωτεχνική παρά τις συστάσεις μου αν και η περιοχή φημίζεται για τα κακά της εδάφη. Ωστόσο κατά την εκσκαφή δεν "δάκρυσε" καν νερό και το χώμα είναι συνεκτικότατο.

Εικάζω ότι το φαινόμενο ίσως είναι εποχικό (καλοκαίρι γαρ) και παίζει ρόλο η ελαφριά κλίση του οικοπέδου που σίγουρα στραγγίζει τα νερά.Εν πάσει περιπτώσει συνεχίζω.

3. Πλάκα θεμελίωσης πάχους 50cm - με ανεστραμμένα πεδιλοδοκάρια διαστάσεων 35/100 (πλάτος/ύψος) και 40/100.Θα γίνει δηλαδή επανεπίχωση και κατόπιν θα σκυροδετηθεί δάπεδο υπογείου. Πυκνός κάναβος στύλων και συνδετηρίων δοκαριών ανά 3,50-4μ. Σε ένα μόνο σημείο λόγω αρχιτεκτονικών απαιτήσεων υπάρχει άνοιγμα 5μ.

4. Πλάκα θεμελίωσης οπλιζόμενη με διπλή εσχάρα Φ14/15 άνω και Φ16/20 κάτω- Φ18/20 κάτω σε κάποια άλλα μάτια.

5. Σε όσα σημεία υπήρξαν αυξημένες τάσεις (επίλυση με πεπερασμένα) έγινε πύκνωση του κάτω οπλισμού με Φ18/10 έως και Φ20/10. (σε 4 σημεία αν θυμάμαι καλά).

6. Σε ένα σημείο που κάνω και υπολογισμό με το χέρι βλέποντας την διάτρηση να με προβληματίζει (είναι το σημείο με το άνοιγμα των 5 μέτρων) πέραν όλων όσων έχω αναφέρει σκοπεύω να προτείνω και κωνική σκυροδέτηση της πλάκας (από το 0,70μ στο 0,50μ) σε μια ακτίνα περί του 1,50μ πέριξ του στύλου.

Θα ήθελα την γνώμη σας. Γνωρίζω πως δεν επιζητώ να έχει κάποιος μαντικές ικανότητες απλά μια συναδερφική άποψη θα ήθελα για να δω αν βαδίζω καλά...

και πάλι ευχαριστώ.

edit: θα έπρεπε να αναφέρω πως ο οπλισμός όλων των "ματιών" συνεχίζει εκατέρωθεν άνω και κάτω σύμφωνα με τον κανόνα οπλισμού των πλακών.ισχύουν δηλαδή οι οπλισμοί που αναφέρω στο 4 χωρίς να γίνεται απομείωση σε ακραίες ή ενδιάμεσες στηρίξεις.

Link to comment
Share on other sites

Για διώροφο κτήριο τα μεγέθη που αναφέρεις είναι εξωπραγματικά. Τους οπλισμούς αυτούς έβαλα πρόσφατα σε εξαώροφο με ραντιέ επί εδάφους με σ=1,5kg/cm² (με πάχος 1m λόγω διάτρησης)...

 

Για την διάτρηση ο κώνος είναι κλασσική λύση, εφόσον το πρόβλημα δεν λύνεται με ωπλισμό διάτρησης. Αλλά τι υποστύλωμα είναι αυτό που κατεβάζει τέτοιο αξονικό;

Link to comment
Share on other sites

αλέξη σε ευχαριστώ καταρχήν για την απάντηση.

με έχει πονοκεφαλιάσει απίστευτα αυτή η δουλειά.

υπήρξε πίεση να μην πάω σε μεγαλύτερο πάχος ραντιέ για λόγους οικονομικούς...

(δεν είμαι ούτε υπογράφων μελετητής ούτε υπογράφων επιβλέπων.) από την αρχή επιζητούσα μεγαλύτερο πάχος κοιτόστρωσης (της τάξης του 0,60-0,70) αλλά έπεφτα σε τοίχο...

γι' αυτό και έγιναν οι εν λόγω πυκνώσεις, τα εν λόγω καρέ οπλισμών και τα εμφανή πεδιλοδοκάρια.

θεωρώντας ότι στην αβεβαιότητα της διάτρησης θα μου παραλάβουν αυτά τα δοκάρια όλη την τέμνουσα...

edit: είναι ένα υποστύλωμα στο κέντρο της κάτοψης διαστάσεων 0,45χ0,45 όπου υπάρχει το προαναφερόμενο 5μ άνοιγμα δοκών.

Link to comment
Share on other sites

Αν το καταλαβαίνω καλά, το υποστύλωμα αυτό έχει επιφάνεια επιρροής 5Χ5m = 25m². Επί δύο ορόφους + υπόγειο και 2000kg/m², μας κάνει αξονικό 150t ή 1500kN...

 

Για υποστυλώματα 45/45 έχεις επιφάνεια ελέγχου 4*(0,45+0,5*3,14/2)=5m². Δίνει (αγνοώντας τον κύριο ωπλισμό) 1452kN...

 

Δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα... Τι αξονικό έχεις;

 

Επίσης, γιατί κάνεις ραντιέ; Άν έχεις έδαφος με σ=1,5kg/cm², αρκεί ένα πέδιλο 3,20Χ3,20...

Link to comment
Share on other sites

συνδετήρια υπάρχουν σε ΟΛΑ τα υποστυλώματα και μάλιστα σχηματίζεται ,όπου επιτρέπεται,σταυρός (πχ μόνον στο όριο του οικοπέδου δεν μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο.)

Η επιλογή του ραντιέ δεν ήταν δική μου. το ανέφερα και πριν ότι η περιοχή είναι σχετικώς κοντά σε θάλασσα και οι χαμηλές περιοχές της (οι παραθαλάσσιες) φημίζονται για τα κακά τους εδάφη. βέβαια εγώ βρίσκομαι καμιά τριακοσαριά μέτρα υψηλότερα και βρήκα όπως προείπα ένα ιδιαιτέρως συνεκτικό έδαφος.

στο εν λόγω υποστύλωμα έκανα έλεγχο με ένα αρχείο excel που υπήρχε στα downloads από παλιά και χωρίς να λαμβάνω υπόψιν (επί το δυσμενέστερο και μάλλον καθ' υπερβολήν...) την ευεργετική επίδραση των πεδιλοδοκαριών.

λαμβάνω μια αξονική δύναμη 675κΝ από φόρτιση μονίμων και 1275κΝ από την περιβάλλουσα όλων των συνδυασμών.

πιθανώς να πρέπει να ξανατσεκάρω τον έλεγχο διάτρησης..

ευχαριστώ και πάλι..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.