Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Έρευνα ΕΜΠ σε 150 πρατήρια στην Αττική: Λιγότερα καύσιμα παραδίδει μια στις έξι αντλίες


Engineer

Recommended Posts

ΙΟΒΕ: Η υψηλή φορολογία "κίνδυνος" για τα έσοδα και την αγορά καυσίμων * Βενζινοπώλες: "Πρεμιέρα" στα 95 λεπτά ανά λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης από 15.10

 

Λιγότερα καύσιμα από αυτά που πληρώνουν οι καταναλωτές παραδίδει μια στις έξι αντλίες, σύμφωνα με έρευνα του ΕΜΠ σε 150 πρατήρια στην Αττική.

 

Βάσει της εν λόγω έρευνας, που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ), σε έλεγχο 150 πρατηρίων καυσίμων στην Αττική, από Αύγουστο έως Οκτώβριο, με τη χρήση μυστικού αυτοκινήτου, ειδικά διασκευασμένου ώστε να μετράται εκ των υστέρων η πραγματική ποσότητα που παρελήφθη, διαπιστώθηκε ότι μία στις έξι αντλίες ή 14,5% έκαναν ελλιπείς παραδόσεις. Οι αποκλίσεις που εντοπίστηκαν κινούνταν στο 2%-3%, ενώ σε δύο περιπτώσεις έφταναν στο 9% -όταν σύμφωνα με τη νομοθεσία το αποδεκτό όριο αποκλίσεων είναι μέχρι 0,5%.

 

Επισημάνθηκε επίσης ότι οι μεγάλες αποκλίσεις εντοπίστηκαν σε πρατήρια που βρίσκονται στην “κατηγορία” των χαμηλών τιμών.

 

Πάντως, χαρακτηρίστηκε εντυπωσιακό το γεγονός ότι το 85% των πρατηρίων ουσιαστικά αυτοελέγχεται και παραδίδει νόμιμες ποσότητες, καθώς δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος, ενώ τονίστηκε ότι όλες οι αποκλίσεις καταγράφονται από τα συστήματα ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων, τα όποια έχουν εγκατασταθεί στα περισσότερα σημεία διακίνησης, αλλά, παρά τα βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, εκκρεμεί ακόμα η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου.

 

Από πλευράς ΣΕΕΠΕ εκτιμάται ότι οι απώλειες εσόδων από το λαθρεμπόριο καυσίμων ανέρχονται σε 250-300 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ ζητείται να επανεξεταστεί η φορολογία στα καύσιμα.

 

“Κίνδυνος” για τα έσοδα η υψηλή φορολογία

 

Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκε κι άλλη μια έρευνα, από το ΙΟΒΕ, στην οποία καταγράφονται οι επιπτώσεις στην οικονομία και στην αγορά από την υψηλή φορολογία στα καύσιμα.

 

Πιο συγκεκριμένα εκτιμάται ότι η αύξηση των συντελεστών ΕΦΚ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο και την οικονομία, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό να μην επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων, με την υστέρηση εσόδων να διευρύνεται σημαντικά στις περιπτώσεις αύξησης του λαθρεμπορίου και χαμηλότερης (έναντι της προβλεπόμενης) οικονομικής ανάπτυξης.

 

Εκτιμάται μάλιστα ότι η μεταβολή εσόδων από ΕΦΚ και ΦΠΑ, με στόχο τα 492 εκατ. για το 2017, θα ανέλθει σε 408 εκαυ. (-84 εκατ.) σε επίπεδο συνόλου εσόδων και σε 266 εκατ. (-226 εκατ.) σε επίπεδο συνόλου καθαρών εσόδων.

 

Υπολογίζεται δε ότι οι μέσες τιμές της βενζίνης, του πετρελαίου κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθούν από τον Ιανουάριο 2017, κατά περίπου 4, 10 και 6,5 λεπτά ανά λίτρο, αντίστοιχα.

 

Ως προς την αγορά, η επίπτωση για το 2017 υπολογίζεται σε: 523 εκατ. στην προστιθέμενη αξία, 10.570 θέσεις εργασίας στην απασχόληση και 177 εκατ. στους φόρους και στις εισφορές.

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.