Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Σε Ισχύ το Νέο Θεσμικό Πλαίσιο για τις Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών


Engineer

Recommended Posts

Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προχώρησε στην εγκαθίδρυση ενός θεσμικού πλαισίου, σχετικά με την ανάθεση και εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων, προμηθειών, υπηρεσιών, έργων και μελετών, το οποίο θεραπεύει χρόνιες στρεβλώσεις και προτάσσει το δημόσιο συμφέρον, τη διαφάνεια, τις ανοιχτές διαδικασίες και την ανάπτυξη ενός πραγματικού και υγιούς ανταγωνισμού.

 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, παρόλο που το ΥΠΟΜΕΔΙ με το νέο νόμο έθεσε τις προϋποθέσεις και τις εγγυήσεις ώστε από την πρώτη ημέρα της εφαρμογής του να διεξάγονται απρόσκοπτα και να ολοκληρώνονται τόσο εν εξελίξει όσο και οι νέες διαγωνιστικές διαδικασίες σε όλο το φάσμα των δημοσίων συμβάσεων, παρουσιάστηκαν ερωτήματα και τέθηκαν προσκόμματα για δήθεν προβλήματα στην εφαρμογή του που οδήγησαν σε παρανοήσεις. Πολλοί δε χρησιμοποίησαν ως άλλοθι το νέο νόμο, για να επικαλεστούνότι δεν μπορούν να προχωρήσουν τις διαγωνιστικές διαδικασίες.

 

Ωστόσο, προκειμένου το ΥΠΟΜΕΔΙ να αντιμετωπίσει και να καλύψει επαρκώς τυχόν δυσκολίες προσαρμογής των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών και Φορέων στην εφαρμογή του νέου Νόμου, αλλά και για να άρει παρερμηνείες σκόπιμες ή μη, εξέδωσε ερμηνευτική εγκύκλιο με την οποία διευκρινίζονται όλες οι πιθανές αιτιάσεις, ακόμη κι αν αυτές εκπορεύονται από θέση γραφειοκρατικής νοοτροπίας.

 

Ειδικότερα, και όσον αφορά τις δημοπρατήσεις έργων για τις οποίες διατυπώθηκαν ισχυρές αιτιάσεις από αναθέτοντες Φορείς, η δυνατότητα διενέργειά τους ουδέποτε διεκόπη. Μάλιστα, η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.) είχε εκδώσει εγκύκλιο (αρ. πρωτ. 4584/30-09-2016), αναφορικά με την εφαρμογή Πρότυπων τευχών δημοπράτησης έργων και μελετών.

 

Συγκεκριμένα, σ’ αυτή αποσαφηνίζεται πλήρως ότι από την εφαρμογή του ν.4412/2016, δηλαδή από 8-8-2016, ο Νόμος παρείχε τη δυνατότητα στις αναθέτουσες αρχές να δημοπρατούν έργα και μελέτες με βάση τα ισχύοντα πρότυπα τεύχη της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ με τις αναγκαίες προσαρμογές στο νέο θεσμικό πλαίσιο.

 

Ομοίως, ίσχυαν, από την ημερομηνία εφαρμογής του ν.4412/2016 (8-8-2016), οι αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις του ν.3669/2008 και του ν.3316/2005 (π.χ. Υ.Α. για Κανονισμό Προεκτιμώμενων Αμοιβών Μελετών και Υπηρεσιών, Υ.Α. για Ενιαία Τιμολόγια Έργων και ομάδες εργασιών, κλπ.), χωρίς να κωλύεται με κανένα τρόπο η διαδικασία ανάθεσης νέου έργου ή μελέτης.

 

Όσον αφορά τα ερωτήματα σχετικά με τη μη δυνατότητα εφαρμογής της διαδικασίας απευθείας ανάθεσης, λόγω μη ανάπτυξης του ηλεκτρονικού συστήματος δημοσίων κληρώσεων, παρέχονται διευκρινίσεις για εναλλακτικές διαδικασίες ανάθεσης τις οποίες οι Αναθέτουσες αρχές θα μπορούσαν να έχουν εφαρμόσει από την ψήφιση του Νόμου, χωρίς κώλυμα.

 

Πηγή: http://www.energia.g...p?art_id=109802

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Εχω ανεβάσει εδώ κάποια χρήσιμα αρχεία, με κάποια μορφή κωδικοποιήσης.

Αμα τη εγκρισή τους θα εμφανσιθούν. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.