Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Λαμπτήρες πυράκτωσης τέλος


GeorgeS

Recommended Posts

Για τα led τι γνωμη εχετε; Καταναλωνουν ελαχιστη ενεργεια, δεν εχουμε εκπομπη ΗΜ ακτινοβολιας αφου δεν εχουν inverter, νομιζω δεν κατασκευαζονται απο τοξικα υλικα (οπως ο υδραργυρος).

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 30
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Τα LED πιστεύω ότι είναι το μέλλον του φωτισμού. Ακόμα όμως έχουμε αρκετό δρόμο μέχρι να μπούν για τα καλά στην αγορά. Το σημαντικότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη προτύπων. Επίσης, εργαστηριακές έρευνες έχουν δείξει ότι επηρεάζονται αρκετά από τη θερμοκρασία που αναπτύσσεται στη βάση τους και θέλουν καλή ψύξη. Φωτομετρικά στοιχεία (πολικά διαγράμματα) ακόμα υπάρχουν για λίγα φωτιστικά μεγάλων εταιρειών όπως Zumbtobel, Iguzzini κλπ. Μέχρι σήμερα η χρήση τους ενδείκνυται κυρίως για αρχιτεκτονικό φωτισμό (σποτ δέσμης κλπ). Το σημαντικότερο δε, η κατανάλωση ενέργειας δεν είναι ακόμα τόσο εντυπωσιακή. Ο δείκτης τον οποίο πρέπει να κοιτάμε είναι η απόδοση σε lm/W. Μέχρι πριν δύο χρόνια η απόδοση αυτή για φωτιστικά με led ήταν περίπου 60-80 lm/W όση δηλαδή και η μέση απόδοση ενός λαμπτήρα φωτισμού.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

τΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΑ LED. Προσφατως εφευρεθηκε led υψηλης αποδοσης παρομοιας με τις λαμπες εξοικονομησης ενεργειας.

 

Οσον αφορα τα τους χρωματισμους η αντιληψη τους απο τον ανθρωπο εξαρταται απο την ισχυ του φωτος. Δηλαδη για χαμηλο φωτισμο ειναι πιο ξεκουραστο το θερμο φως (2700C) για μεσαιο πιο ξεκουραστο το υπολευκο (4000) και γι απολυ δυνατο φωτισμο το λευκο (6300C). Επισης η αντιληψη μας ως προς το φως εξαρταται κατα πολυ απο το φωτιστικο σωμα που βρισκεται η λαμπα. Εγω π.χ εχω τοποθετησει θερμη λαμπα σε λευκο φωτιστικο (Shade) και το αποτελεσμα ειναι πολυ ξεκουραστο.

 

Γενικα δεν υπαρχει αισθητη διαφορα στους χρωματισμους του φωτος των λαμπτηρων εξοικονομησης ενεργεις σε σχεση με αυτους πυρακτωσης εφοσον διαλεξουμε καταληλη θερμοκρασια νηματος

 

Οσιν αφορα την χρωματικη πιστοτητα οι λαμπτηρες πυρακτωσης δεν αναδεικνύουν τα χρωματα σωστα οπως γραφετε εδω. Την καλυτερη χρωματικη αποδοση ομοια με αυτην του Ηλιου εχουν οι λαμπτηρες αλογονου. Αυτος ειναι κα ο λογος για τον οποιο χρησιμοποιουνται στα φωτιστικα σωματα μπανιου. (make up)

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει μια παρεξήγηση στο θέμα. Οι λαμπτήρες αλογόνου είναι λαμπτήρες πυρακτώσεως, όχι βέβαια σαν τους κοινούς "γλόμπους" (που όντως δεν έχουν την καλυτερη χρωματική απόδοση) αλλά ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία.

Link to comment
Share on other sites

Μέχρι πριν δύο χρόνια η απόδοση αυτή για φωτιστικά με led ήταν περίπου 60-80 lm/W όση δηλαδή και η μέση απόδοση ενός λαμπτήρα φωτισμού.

 

Τι λαμπτήρα φωτισμού? Στα 60-80 lm/W παίζουν οι compact φθορισμού (CFL).

Πλέον έχω δει και LED με 70-80 lm/W και συνεχώς ανεβαίνει η απόδοση. Οι συνήθεις LED στην αγορά έχουν λιγότερα WATT (συνήθως 3X1Watt ή 3Χ2Watt) από ανάλογους λαμπτήρες άλλης τεχνολογίας (πυράκτωσης, φθορισμού), άρα λιγότερα lumen. Πάντως τα LED δεν έχουν ακόμη πολύ καλή χρωματική απόδοση (CRI), μερικά μάλιστα είναι απαράδεκτης ποιότητας.

Link to comment
Share on other sites

Ακόμα και με 70-80 W/lm, απόδοση που αφορά σε τελευταίας γεννιάς LED (αν και ανακοινώθηκαν και LED με 80-100 lm/W), πάλι η ώρα τους για γενικό φωτισμό δεν έχει έρθει ακόμα για τους λόγους που αναφέρθηκαν (έλλειψη προτύπων, προβλήματα με θερμοκρασίες, προβλήματα στη χρωματική απόδοση κλπ). Εκτιμώ όμως ότι τα πρώτα εμπορικά φωτιστικά για γραφειακούς χώρους downlight, με LED θα εμφανιστούν στην αγορά προς χρήση σε 1.5 με 2 χρόνια περίπου χωρίς πολύ μεγάλο κόστος.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν μερικές καλές εταιρείες φωτιστικών / LED λαμπτήρων απλά είναι θέμα κόστους και διαφόρων πρακτικών θεμάτων. Τα LED δεν καλύπτουν όλες τις εφαρμογές και ανάγκες φωτισμού, όμως υπάρχουν πολύ καλά LED σποτ.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Και όσον αφορά την ταχύτητα έναυσης (και maximum απόδοσης)έχουν βελτιωθεί αρκετά, αλλά απέχουν ακόμη από αυτές των πυράκτωσης. Όπου χρειαζόμαστε άμεση έναυση-μέγιστη απόδοση στη στιγμή τι θα κάνουμε; π.χ. κλιμακοστάσιο πολυκατοικίας, διάδρομο οικίας κ.λ.π.;. Για άλλες τάσεις π.χ. 48V (ανελκυστήρας/παλαιά κλιμακοστάσια); Τι κάνουν στις άλλες χώρες ;

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

υπαρχουν και λαμπες που δεν βγαζουν αυτο το χαλια-λευκο χρωμα , αλλα το πιο κιτρινο. βεβαια ειναι πιο δυσκολο να βρεις... στην αρχη στο μαγαζι μου (εχω φωτιστικα) πηγαμε να βαλουμε αυτους που λετε και εσεις... και ηταν αηδια! - πηγαν ολοι πισω ! - παντως τωρα που βρηκαμε με αυτο το κιτρινοπο χρωμα ειναι μια χαρα... ( το λεω κιτρινοπο γιατι δεν μου ερχεται η ονομασια του στο μυαλο μου ).

 

τελικα ειναι ή δεν ειναι επικικδυνοι για την υγεια μας; εγω παντως δεν καταλαβα!:|

 

edit: warm white ...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

ψάχνω λάμπες 200βατ πυράκτωσης διάφανες (ή 150βατ). Ξερει κανεις που μπορώ να βρω σε κανα στόκ Θεσσαλονίκη?

 

ακόμα ήθελα να ρωτήσω αν οι γλόμποι αλογονου διαφανείς που μοιάζουν πολύ με τους πυράκτωσης έχουν το ίδιο ή παρόμιο φως. διαβασα οτι και αυτοι dimmαρονται

Edited by electrical_salonika
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.