Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Άνοιγμα Τεχνικού Γραφείου


mary sk

Recommended Posts

Καλησπέρα σας, σκέφτομαι να κάνω την κίνηση για το ανοιγμα ενος Τεχνικού Γραφείου μαζι με εναν φίλο μου.

Θα ήθελα να μου πει κάποιος που γνωρίζει την διαδικασία.

Σας ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Μες στην αισιοδοξία του κάνατε την ζωή περιβόλι ε….  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

 

Λοιπόν βήμα πρώτο.

Λογιστή. Δίνεις ασφαλιστική σου κατάσταση για να σου κάνει εγγραφή στην εφορεία.

Πρέπει να έχεις επιλέξει την έδρα πρώτα.

Μετά καλή επιτυχία.

Link to comment
Share on other sites

Πρόκειται λοιπόν για τεχνικό γραφείο το οποίο θα λειτουργεί με τη μορφή προσωπικής εταιρείας (ομόρρυθμη ή ετερόρρυθμη). Για να μπορέσει να συσταθεί θα πρέπει οπωσδήποτε κάθε μηχανικός να είναι ασφαλισμένος στο Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. και να έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το Τ.Ε.Ε..

 

1. Αρχικά πρέπει να βρείτε έναν χώρο στον οποίο θα στεγαστεί το τεχνικό γραφείο (συνήθως διαμέρισμα σε κτίριο κατοικίας ή γραφείων που αποτελεί αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία). Αν ενοικιάζεται τότε θα πρέπει να συναφθεί σύμβαση επαγγελματικής μίσθωσης με τον ιδιοκτήτη/ιδιοκτήτες. Αν πρόκειται για δωρεάν παραχώρηση πρέπει να συναφθεί σύμβαση δωρεάν παραχώρησης με τον/τους ιδιοκτήτη/τες. Αν αποτελεί ιδιοκτησία του ενός ή και των δύο μηχανικών εξ αδιαιρέτου τότε πρέπει να συναφθεί σύμβαση επαγγελματικής συστέγασης. Η σύμβαση αυτή πρέπει να λάβει αριθμό καταχώρησης από την οικεία Δ.Ο.Υ. μετά την ίδρυση της εταιρείας.

 

2. Για την ίδρυση της εταιρείας πρέπει να γίνει αρχικά η κατάστρωση του καταστατικού. Στο στάδιο αυτό πρέπει να έχει ξεκαθαριστεί και συμφωνηθεί μεταξύ των συμβαλλομένων ποια η νομική μορφή της εταιρείας (ομόρρυθμη ή ετερόρρυθμη), ποιος ο ομόρρυθμος και ποιος ο ετερόρρυθμος εταίρος στην περίπτωση ετερόρρυθμης εταιρείας, ποιο το ποσοστό συμμετοχής του καθενός, ποιο το κεφάλαιο της εταιρείας, ποιος θα είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας, ποια η έδρα της εταιρείας, ποια η επωνυμία της εταιρείας κ.λ.π.. Στην κατάστρωση του καταστατικού θα χρειαστείτε συμβουλή από λογιστή και δικηγόρο.

 

3. Το καταστατικό της εταιρείας πρέπει να θεωρηθεί από την οικεία Δ.Ο.Υ. και από το οικείο Επιμελητήριο του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού στο οποίο λειτουργεί υπηρεσία μιας στάσης Γ.Ε.ΜΗ. (Γενικού Εμπορικού Μητρώου). Όταν το καταστατικό λάβει αριθμό καταχώρησης και από τις 2 υπηρεσίες τότε η εταιρεία έχει επισήμως συσταθεί.

 

4. Το επόμενο βήμα είναι να αποδοθεί στην εταιρεία Α.Φ.Μ. και να γίνει έναρξη εργασιών στην οικεία Δ.Ο.Υ.. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να καταθέσετε στο Τμήμα Μητρώου της Δ.Ο.Υ. τα εξής δικαιολογητικά:

1) Συμπληρωμένο έντυπο Μ3 (Δήλωση έναρξης εργασιών μη φυσικού προσώπου) και όσα έντυπα Μ6 (Δήλωση δραστηριοτήτων επιχείρησης) ενδεχομένως απαιτούνται εφόσον δε μπορούν να συμπληρωθούν όλοι οι ΚΑΔ (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριοτήτων) της εταιρείας στο έντυπο Μ3

2) Συμπληρωμένο έντυπο Μ7 (Δήλωση σχέσεων φορολογούμενου)

3) Συμπληρωμένο έντυπο Μ8 (Δήλωση μελών μη φυσικού προσώπου)

4) Τη σύμβαση του εδαφίου 1

5) Την τελευταία βεβαίωση δηλωθείσας περιουσιακής κατάστασης (ή αλλιώς έντυπο Ε9) του/των ιδιοκτήτη/ιδιοκτητών

6) Το επικυρωμένο καταστατικό από την ίδια Δ.Ο.Υ. και την υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. του Επιμελητηρίου

7) Βεβαιώσεις ασφάλισης των μηχανικών

8 ) Βεβαιώσεις μέλους ΤΕΕ των μηχανικών

Ενδεχομένως να ζητηθεί αντίγραφο δελτίου ταυτότητας των μηχανικών και του/των ιδιοκτήτη/ιδιοκτητών.

Μετά από την υποβολή της δήλωσης ο εκπρόσωπος της εταιρείας θα πάρει βεβαίωση με το Α.Φ.Μ. της εταιρείας.

 

5. i) Για να μπορέσει η εταιρεία να δραστηριοποιηθεί στον τομέα των ιδιωτικών έργων και να λάβει κωδικούς για τα πληροφοριακά συστήματα του Τ.Ε.Ε. πρέπει να εγγραφεί στο μητρώο τεχνικών επωνυμιών του Τ.Ε.Ε.. Με αυτούς τους κωδικούς (και όχι με τους προσωπικούς κωδικούς κάθε εταίρου ως φυσικού προσώπου που λαμβάνει από το Τ.Ε.Ε.) θα γίνεται η πρόσβαση στα πληροφοριακά συστήματα του Τ.Ε.Ε. (myTEE, σύστημα αμοιβών, σύστημα αυθαίρετων κατασκευών κ.λ.π.) προκειμένου να εκδοθεί απόδειξη ή τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών από την εταιρεία.

ii) Για να μπορέσει η εταιρεία να συνάψει σύμβαση εκπόνησης μελέτης δημόσιου έργου πρέπει να εγγραφεί στο μητρώο γραφείων μελετητών και αυτό προϋποθέτει τουλάχιστον ένας από τους δύο εταίρους να εγγραφεί ως φυσικό πρόσωπο στο μητρώο μελετητών.

iii) Για να μπορέσει η εταιρεία να συνάψει σύμβαση εκτέλεσης δημόσιου έργου πρέπει να εγγραφεί στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.ΕΠ.) και αυτό προϋποθέτει τουλάχιστον ένας από τους δύο εταίρους να εγγραφεί στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών (Μ.Ε.Κ.).

iv) Για να μπορέσει η εταιρεία να εκδώσει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης ή έκθεση ενεργειακής επιθεώρησης συστήματος θέρμανσης ή κλιματισμού πρέπει να εγγραφεί στο αντίστοιχο μητρώο ενεργειακών επιθεωρητών νομικών προσώπων και αυτό προϋποθέτει τουλάχιστον ένας από τους δύο εταίρους να είναι εγγεγραμμένος στο αντίστοιχο μητρώο ενεργειακών επιθεωρητών ως φυσικό πρόσωπο.

 

6. Φτιάξτε 2 σφραγίδες της εταιρείας (μία για κάθε εταίρο) στην οποία να αναγράφονται η επωνυμία της εταιρείας και η νομική μορφή της, η διεύθυνση της έδρας της, αρμόδια Δ.Ο.Υ. και Α.Φ.Μ., Αριθμός Γ.Ε.ΜΗ., Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε., Τηλέφωνο/FAX/e-mail

 

7. Εφοδιαστείτε με τα εξής:

1) Βιβλίο εσόδων-εξόδων

2) Βιβλιάριο Α.Π.Υ.

3) Βιβλιάριο Τ.Π.Υ.

Το βιβλίο εσόδων-εξόδων το τηρείτε εσείς ή ο λογιστής σας. Τόσο το βιβλίο εσόδων-εξόδων όσο και τα μπλοκ Α.Π.Υ. & Τ.Π.Υ. τηρούνται αθεώρητα.

 

8. ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ!

 

 

ΥΓ: Ξανασκεφτείτε το πολλές φορές πριν το κάνετε. Κάτι ξέρουν οι παλιοί.

Edited by geoste
  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

αφου πληρωνεις ΤΣΜΕΔΕ ετσι και αλλιως ανοιξε το ... για μενα το βασικοτερο περα απο την γνωση της δουλειας ειναι το μαρκετινγκ ... γιατι αφου υπαρχουν τοσα τεχνικα γραφεια να ερθει ο αλλος σε εσενα ; ... εγω δεν ειμαι καλος στης δημοσιες σχεσεις και εχω φαει ηττα ... το να εισαι καλος στην δουλεια δεν αρκει γιατι ειναι και αλλοι και μαλιστα καλυτεροι ... φρόντισε λοιπόν περα τον διαδικαστικων να σκεφτειτε και κατι καλο για να ερθει ο πελατης σε εσενα ... με τους γνωστους και απο στομα σε στομα δεν γινεται πλεον δουλεια ... σαν πολιτικος μηχανικος εχεις ενα καλο το οτι θα ερθει ο πελατης σε εσενα πρωτος, κατι που δεν ισχύει για τις άλλες ειδικότητες, φροντισε λοιπόν να τον κρατήσεις ...επισης πρεπει να ταιριαζεις με τον συνεταίρο σου, μπορει να ειναι φιλος σου αλλα η δουλεια ειναι αλλο πραγμα ... καλη τυχη 

Edited by george68
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.