Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΤΕΕ Εξωτερικό


CaZo

Recommended Posts

Καλησπέρα,

είμαι νέα αρχιτέκτονας μηχανικός με 1 χρόνο προϋπηρεσία και σκέφτομαι να ψάξω για δουλειά εξωτερικό, προς ευρωπαϊκές χώρες μάλλον. Μέχρι σήμερα δεν έχω γραφτεί στο Τεε, μήπως ξέρετε αν έχει διαφορά να βγω απλά με το πτυχίο μου ή να είμαι μέλος τεχνικού επιμελητηρίου, σε ότι αφορά τα επαγγελματικά μου δικαιώματα και τις απολαβές που πρόκειται να έχω στην Ευρώπη;

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω (χωρίς να είμαι σίγουρος) ότι καλό είναι πρώτα να γραφτείς στο ΤΕΕ, άρα να έχεις την άδεια εξάσκηση επαγγέλματος και μετά πας σε άλλη χώρα.

Ανάλογα με την χώρα πιθανολογώ υπάρχουν και διαφορετικές διαδικασίες. Πχ  Ιταλία για εργαστείς ως αρχιτέκτονας και να υπογράφεις θα πρέπει να γραφτείς κι εκεί στο ανάλογο τοπικό επιμελητήριο. (είναι ανα περιφέρειες.)

 

Για Ιταλία λοιπόν αν έχεις μονο το δίπλωμα από την σχολή για να σε γράψουν δίνεις εξετάσεις στο κράτος και είναι και αρκετά αυστηρές. Σε αυτό (πχ)  μπορεί να έχεις λιγότερα προβλήματα εγγραφής αν είσαι ήδη γραμμένη στο ΤΕΕ.

 

Για τις υπόλοιπες χώρες υπάρχουν αρκετοί άλλοι συνάδελφοι που έχουν γράψει αρκετά αλλα περισσότερο σε ότι αφορά ειδικότητες Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων. Δεν είναι δεδομένο ότι τα της ειδικότητας μας είναι τα ίδια, στον βαθμό που η αρχιτεκτονική είναι ιδιαίτερο Κεφάλαιο και με παγκόσμιους οργανισμούς που κατοχυρώνουν θέματα.

 

Ίσως και μια επικοινωνία σου με τον ΣΑΔΑΣ να σε βοηθήσει να βρεις επαφές που έχει ο σύλλογος αρχιτεκτόνων με τους εκτός Ελλάδας συλλόγους που λειτουργούν και ως επιμελητήρια μερικοί.

Το θέμα ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ θα πρέπει να δεις πως θα το λύσεις να μη έχεις χρέωση όταν πας εξωτερικό.

Απόλαβες άγνωστο… ανάλογα τι ξέρεις και τι ζητούν.

Καλή επιτυχία.

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάλι ξερω οτι σε αρκετές χώρες του εξωτερικού αρκεί μια μετάφραση του πτυχίου.

Μαλλον καλύτερα να βρεις κάποια πιο εγκυρη πηγη...

Link to comment
Share on other sites

Αν έχεις και καλή ευχέρεια  πέρα από Autocad και στο Revit θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο.

Δεν έχει σημασία πιστοποιητικά για αυτό αλλά πραγματική γνώση.

Link to comment
Share on other sites

Δεν χρειάζεται τίποτα πέραν από το πτυχίο (μεταφράσεις κτλ). Εδώ πηγαίνουν άτομα από ΤΕΙ πχ και μια χαρά βρίσκουν δουλειά... το ΤΕΕ είναι για Ελλάδα μόνο

 

 

Sent from my iPhone 6s Plus using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Για μενα μακριά απο ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ. Άνευ νοήματος για οςους θέλουν/δουλεύουν εξωτερικό. Δε παιζει άδεια εργαςιας κλπ. Απλα μετάφραση πτυχίου. Προσωπικά εκανα διαγραφή.

 

Αρκεί ομως να τρέξεις ιδιωτικό σύνταξιοδοτικο με την εταιρια που θα δουλέψεις, για να παρεις σύνταξη της προκοπής φαντάζομαι οταν αποσυρθείς. Γιατι στην Ελλαδα με Αχτσιόγλου χλωμό το βλέπω...

Link to comment
Share on other sites

Για πολιτικούς μηχανικούς δεν έχει καμία διαφορά, είτε είσαι γραμμένος είτε όχι στο ΤΕΕ. Το πτυχίο μετράει και το τι ξέρεις. Για αρχιτέκτονες δεν γνωρίζω, αλλά πιστεύω το ίδιο. Δουλειά θα μπορείς να κάνεις και χωρίς δηλαδή να είσαι εγγεγραμμένος στο ΤΕΕ. Δεν πιστεύω έτσι και αλλιώς ότι η Άδεια Ασκήσεως επαγγέλματος στη Ελλάδα έχει ισχύ στην Ε.Ε.. 

Βέβαια και γραμμένος να είσαι απαλλάσσεσαι από τις εισφορές με το ευρωπαϊκό έντυπο Α1.

Edited by dragonver
Link to comment
Share on other sites

Μίλησα με τον ΣΑΔΑΣ και μου είπαν ότι αν γραφτώ στο ΤΕΕ, θα έχω άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στην Ελλάδα, η οποία θα αναγνωριστεί κατά 90% στις ευρωπαϊκές χώρες. Αντίθετα αν δε γραφτώ στο ΤΕΕ πρέπει για να δουλέψω σαν μηχανικός να βγάλω από την χώρα που θα είμαι και σύμφωνα με τις δικές της προϋποθέσεις άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και σε περίπτωση επιστροφής μου στην Ελλάδα δεν θα αναγνωριστεί αλλά θα πρέπει να μπω τότε στο ΤΕΕ, και επιπλέον τα χρόνια προϋπηρεσίας μου δεν θα αναγνωριστούν.Τώρα σε ότι αφορά το ΤΣΜΕΔΕ, κατάλαβα ότι μπορεί να γίνει κάποια απαλλαγή, σε περίπτωση εργασίας στην Ευρώπη με το Α1 όπως έγραψε και ο dragonver.

Link to comment
Share on other sites

Εγω ειμαι ΤΕΙ και εχω προσφορα για αμερικη ετοιμη εταιρεια απο συγγενη,στην αμερικη δινεις  εξετασεις για να αναγνωριστει το πτυχιο μηχανικου η απλα μεταφραση?Εγγραφεσαι σε συλλογο στο καθε state που πας για να εχει ισχυ το πτυχιο?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.