Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πρόταση ΗΜ εγκαταστάσεων για χαμηλές καταναλώσεις


zio7

Recommended Posts

Καλησπέρα. Σε κτήριο που θα κατασκευαστεί με συνολικό εμβαδόν περίπου 2500τ.μ και θα έχει δωμάτια και χώρους σίτισης και ψυχαγωγίας τι προτάσεις μπορούν να γίνουν για να να έχει σχεδόν μηδενική κατανάλωση?

 

Συμφέρει σε τέτοιου μεγέθους εγκαταστάσεις να πάμε σε λύσεις γεωθερμίας? Τα κτήρια δεν είναι ενιαία αλλά διάσπαρτα στο οικόπεδο.

 

Άλλες λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας? BMS αξίζει να μπει? Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Είναι πολύ γενικό το ερώτημα σου και δύσκολα μπορεί να απαντηθεί. Προφανώς θα πρέπει να εκτιμηθούν πολλοί παράγοντες όπως π.χ. η τοποθεσία. Λύσεις γεωθερμίας δεν είναι τόσο απλό να υλοποιηθούν. Το BMS χρειάζεται και όχι μόνο για λόγους οικονομίας...Αυτό που πρέπει να έχεις στο νου σου είναι ότι όσο για χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας θα πρέπει να επενδύσεις στην κατασκευή...

Link to comment
Share on other sites

Η πρόταση είναι πολύ γενική δεν έχω περισσότερα στοιχεία, απλά θέλουν μια τεχνική έκθεση για ΗΜ έτσι ώστε να έχουμε κτήριο με ελάχιστες καταναλώσεις. 

 

π.χ. για τους χώρους που έχουμε εξαερισμό σκέφτομαι να προτείνω εναλλάκτες αέρα με χαμηλή κατανάλωση ανά m3/h και με β.α. τουλάχιστον 60%

 

Η γεωθερμία γενικά είναι αποδοτική?

Link to comment
Share on other sites

Σε μια μελέτη οικίας που είχα κάνει είχε βγάλει μια απόσβεση διάρκειας 20ετίας..οπότε ο πελάτης στράφηκε στην επιλογή αντλιών θερμότητας...αλλά πάλι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που διαμορφώνουν την τελική απόφαση...Η χρήση των εναλλακτών τύπου VAM είναι πολύ καλή επιλογή. Οπου την έχω χρησιμοποιήσει ουσιαστικά εξαλείφω την ανάγκη για κλιματισμό τις ενδιάμεσες ημέρες...

Link to comment
Share on other sites

Μόνο σαν πρόχειρα περιγράμματα υπάρχει. Θέλουν κάποιες γενικές επιλογές για ένα κτίριο με χαμηλές καταναλώσεις.

 

Οι Α.Θ. γεωθερμίας έχουν μεγάλη διαφορά με τις Α.Θ. αέρα στις καταναλώσεις?

Edited by zio7
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πώς να έχεις σε ένα κτιριακό συγκρότημα μηδενική κατανάλωση όλα μα όλα θα ξεκινήσουν από την αρχιτεκτονική μελέτη και μελέτη εφαρμογής για το ακίνητο.

Σαν το αλφάβητο… όπου οι παθητικές λύσεις δεν επαρκούν τότε θα καλύπτουν τα κενά τους όλα τα αλλα

 

Ακόμα και η γεωθερμία που αναφέρεις θα εξαρτηθεί τι τύπου γεωθερμία θα κάνεις χρήση από το μέγεθος του ακαλύπτου που έχεις, την μορφολογία του εδάφους για να εξεταστεί η δυνατότητα χαμηλού βάθους γεωθερμικές λύσεις αντί μεγάλου βάθους …

Και φυσικά άλλο κόστος η μία κι άλλο κόστος η άλλη οπότε και τεράστια διαφορά στην απόσβεση και συντήρηση όπως και λειτουργία τους.

Ακόμα και ο προσανατολισμός ο ηλιασμος και οι σκιάσεις των ίδιων των κτιρίων μπορούν πέρα από παθητικές μορφές αξιοποίησης της μη κατανάλωσης ενέργειας να γίνουν και δυναμικές μορφές (με παθητικό τρόπο άνευ μηχανημάτων) εξοικονόμησης ενέργειες με αξιοποίηση την κίνηση αέρα υγρού με βάση την διαφορά θερμοκρασίας που θα έχουν.

 

Τώρα επιμέρους λύσεις μηχανισμών και εγκαταστάσεων είναι όσα δεν μπορούν να καλύψουν τα προηγούμενα…. Δηλαδή όπου αποτύχουν ή έχουν ελλιπές αποτέλεσμα τα προηγούμενα εισέρχονται αυτές οι λύσεις «ανάγκης» οι οποίες πάντα έχουν ενεργειακό αποτύπωμα.

 

Με πρόχειρα περιγράμματα δεν υπάρχει σοβαρή αλλα και πραγματική λύση παρά μόνο μηχανικές τεχνικές. (οι λύσεις "ανάγκης" που ανέφερα πρίν)

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πώς να έχεις σε ένα κτιριακό συγκρότημα μηδενική κατανάλωση όλα μα όλα θα ξεκινήσουν από την αρχιτεκτονική μελέτη και μελέτη εφαρμογής για το ακίνητο.

Σαν το αλφάβητο… όπου οι παθητικές λύσεις δεν επαρκούν τότε θα καλύπτουν τα κενά τους όλα τα αλλα

Δηλαδή όπου αποτύχουν ή έχουν ελλιπές αποτέλεσμα τα προηγούμενα εισέρχονται αυτές οι λύσεις «ανάγκης» οι οποίες πάντα έχουν ενεργειακό αποτύπωμα.

+1

 

και όπου για τον "μηδενισμό" του ενεργειακού αποτυπώματος, ιδιο-παράγουμε την αναγκαία ενέργεια - φ/β α/γ κτλ... βλέπε Νιάρχειο http://www.snfcc.org/construction/leed/?lang=el

 

γεωθερμία μάλλον δεν "αξίζει" σε διάσπαρτες εγκαταστάσεις....

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις προτάσεις σας. 

 

Εννοείται ότι πρώτα μειώνεις τις καταναλώσεις με παθητικές λύσεις σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά σχέδια. Απλά θέλουν προτάσεις για να καλύψουμε τις καταναλώσεις που δεν καλύπτουμε με τα παθητικά μέσα.

 

Επιγραμματικά καταλήγω σε λύσεις π.χ.

 

1. Θέρμανση - Ψύξη με Α.Θ. γεωθερμίας ή Α.Θ. αέρα (συμφωνώ με τον astrah ότι είναι δύσκολη και ακριβή η γεωθερμία για διάσπαρτες εγκαταστάσεις)

 

2. Εξαερισμό όπου απαιτείται με εναλλάκτες αέρα με β.α. τουλάχιστον 60%

 

3. Φωτιστικά LED

 

4. BMS

 

5. Ηλιακούς συλλέκτες για ΖΝΧ

 

6. Αυτοματισμούς για το ΖΝΧ

 

Ερώτηση ποια είναι προτιμότερη η Α.Θ. αέρα/αέρα ή αέρα/νερού

Link to comment
Share on other sites

..

 

γεωθερμία μάλλον δεν "αξίζει" σε διάσπαρτες εγκαταστάσεις....

Για αυτό τόνισα και μικρού βάθους (1-2 μέτρα) αν υπαρχει επάρκεια ακάλυπτου και βοηθά η μορφολογία του εδάφους. Με απλές σωλήνες  λαβύρινθο ανακυκλώνεις τον αέρα από εκεί στα κτίρια. Το χειμώνα είναι πιο ζεστό από το περιβάλλον και το καλοκαίρι πιο δροσερό.

Αφήνεις την φύση να δουλέψει μόνη της με ελάχιστη συνεισφορά σε ενέργεια αλλα με σημαντικό και μετρήσιμο όφελος ενεργειακό.

 

Ανάλογα μπορεί να έχει και από μορφολογικά χαρακτηριστικά του κτιρίου 

 

 

Και πως μπορούν να έχουν προτάσεις που δεν καλύπτει η αρχιτεκτονική μελέτη αφού ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ αρχιτεκτονική μελέτη?

 

Μη σου πω θα πρέπει να υπαρχει στενή συνεργασία δική σου και της αρχιτεκτονικής για από κοινού προσεγγίσεις… συνδέοντα το ένα με το άλλο διαλεκτικά δεν πάει όπου λάχει κι άμα λάχει μελέτες αυτού του τύπου… 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.