Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στη διάσημη παραλία της Σαντορίνης ανεγέρθη υπόσκαφο κτίσμα 250 τ.μ. για να χρησιμοποιηθεί ως ξενοδοχείο


Engineer

Recommended Posts

«Αυτό που συμβαίνει στη Βλυχάδα είναι ένα έγκλημα. Γεωλογικοί σχηματισμοί χιλιάδων ετών να καταστρέφονται. Δεν είναι μόνο η παράνομη δόμηση, αλλά και η νόμιμη. Αν θέλουμε να μείνει κάτι από τη Σαντορίνη, πρέπει να σταματήσουμε να τη χτίζουμε».

 

Η οργή του δημάρχου Σαντορίνης Νίκου Ζώρζου είναι δικαιολογημένη. Σε μικρή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, η Βλυχάδα είναι μία από τις πιο διάσημες παραλίες της Σαντορίνης λόγω του ιδιαίτερου ανάγλυφου των ηφαιστειακών βράχων που την περιβάλλουν. Η παραλία παρέμεινε για δεκαετίες μακριά από τη φρενήρη τουριστική ανάπτυξη του νησιού, με αποτέλεσμα να διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτη τη γοητεία της.

 

Τα τελευταία χρόνια, τέσσερις ξενοδοχειακές μονάδες ξεκίνησαν να δημιουργούνται στην περιοχή. Μετά, άρχισαν οι παρανομίες. Πλέον, η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Σύμφωνα με καταγγελίες συλλόγων και φορέων του νησιού, από τον περασμένο Αύγουστο μια εταιρεία ξεκίνησε παράνομες εργασίες σχεδόν στην άκρη του γκρεμού, για να ανεγείρει υπόσκαφο ξενοδοχείο: εξ ολοκλήρου αυθαίρετο. Κλιμάκιο της ΔΟΥ και του ΙΚΑ που πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή, διαπίστωσε ότι είχε ανεγερθεί ένα υπόσκαφο κτίσμα 250 τ.μ., με ολοκληρωμένο τον φέροντα οργανισμό και ανοίγματα στην πρόσοψη του γεωλογικού σχηματισμού προκειμένου να δοθεί θέα στην παραλία. «Περιττό να αναφερθεί ότι ουδεμία γεωλογική μελέτη δεν έχει υλοποιηθεί για τη συγκεκριμένη κατασκευή, άρα είναι άγνωστες οι επιπτώσεις που θα είχε η κατάρρευση τμήματος των ηφαιστειακών σχηματισμών», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση οκτώ τουριστικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι του νησιού.

 

Η οικοδομή είναι βεβαίως παράνομη, αυτό όμως δεν είναι το μόνο πρόβλημα. «Είναι ξεκάθαρο, βρίσκεται μέσα στη ζώνη 150 μέτρων από τον αιγιαλό, εκεί όπου η δόμηση απαγορεύεται» εξηγεί ο κ. Ζώρζος. «Ομως, η υπόθεση δεν τελειώνει εκεί. Η ίδια εταιρεία έχει εκδώσει νόμιμη οικοδομική άδεια για να χτίσει ακόμα 400 τ.μ. στο όριο της ζώνης απαγόρευσης, εκεί όπου επιτρέπεται. Ανησυχώ πολύ γιατί πλέον εκδίδονται άδειες στη Βλυχάδα και αυτό σημαίνει ότι το φυσικό ανάγλυφο θα αλλοιωθεί».

 

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι μόνο η παρανομία, αλλά και το νομικό πλαίσιο. Το 2012 ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης αποφάσισε να τροποποιήσει το προεδρικό διάταγμα προστασίας του νησιού, προκειμένου να αυστηροποιήσει τους όρους προστασίας του. Στην αρχική του μορφή, το διάταγμα πρότεινε να δημιουργηθεί στη Βλυχάδα μια μεγάλη αδόμητη ζώνη σε απόσταση 500 μέτρων από την παραλία. Το δημοτικό συμβούλιο της Σαντορίνης, υπό την πίεση πολιτών που διαμαρτύρονταν για την απαγόρευση, πρότεινε η ζώνη προστασίας να μειωθεί στα 200 μέτρα. Τελικά, το ΥΠΕΚΑ υποχώρησε έναντι των αρχικών του εξαγγελιών και το σχέδιο προεδρικού διατάγματος μείωσε τελικά τη ζώνη προστασίας στα 150 μέτρα. «Το διάταγμα πρέπει να τροποποιηθεί άμεσα και όλη η περιοχή της Βλυχάδας να προστατευθεί ως εθνικό πάρκο», λέει ο κ. Ζώρζος. «Σήμερα το 11% της Σαντορίνης είναι καλυμμένο από δόμηση, κάτι που μόνο με την Αττική μπορεί να συγκριθεί. Αυτό πρέπει κάπου να σταματήσει, ακόμα και εντελώς. Η Πολιτεία έχει ευθύνη να προστατεύσει τη Σαντορίνη πριν καταστραφεί εντελώς από τον τουρισμό».

 

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και η ανακοίνωση οκτώ τουριστικών και πολιτιστικών φορέων του νησιού. «Το γεγονός ότι ασύδοτοι επιχειρηματίες έχουν στραφεί σε περιοχές που μέχρι τώρα ήταν ανεκμετάλλευτες, είναι ένα ακόμα δείγμα ότι η Σαντορίνη έχει φτάσει σε σημείο που αναπτύσσεται μόνο θυσιάζοντας τα τελευταία της κομμάτια προστατευμένης γης. Πρέπει να στραφούμε σε αποφάσεις και δράσεις που θα προστατέψουν το φυσικό κάλλος του τόπου μας, άλλωστε αυτό το φυσικό κάλλος είναι εκείνο που μας φέρνει στις πρώτες θέσεις τουριστικών προορισμών παγκοσμίως και δίνει δουλειά στις επιχειρήσεις και στα σπίτια μας».

 

Πηγή: http://www.kathimeri...ies-sth-vlyxada

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Εντάξει και μετά διαμαρτυρόμαστε γιατι υπάρχουν τόσοι απαγορευτικοί νομοι, και που δεν ειναι δυνατή καμιά επενδυση στην Ελλάδα και γιατί όλοι έχουν το αυθαιρετάκι τους κλπ. Αφού βρε παιδιά η Σαντορίνη είναι ενας τουριστικός θυσαυρός και εχει μόνο αυτό. Αν δηλαδή η ζώνη ήταν 500μ ποιος θα την χαιρόταν, τα ψάρια? Και ποιο το νοημα να έχεις μια άγρια φύση σε ενα κοσμοπολίτικο νησί? αλλά μάλλον θιχτηκαν αλλότρια συμφέροντα...

Link to comment
Share on other sites

'Και ποιο το νοημα να έχεις μια άγρια φύση σε ενα κοσμοπολίτικο νησί'!!!

Προτείνω χάριν της ανάπτυξης να οικοδομήσουμε από ακρή σε άκρη όλες τις ακρογιαλιές διότι δεν γίνεται τις παραλίες να τις χαίρονται μόνο τα ψάρια. Επίσης μιας και η Αθήνα είναι κοσμοπολίτικο μέρος επιτέλους να φύγει αυτό το έκτρωμα από τον λόφο της Ακρόπολης και να μπορέσουμε να χτίσουμε και καμιά σουίτα με θέα το λεκανοπέδιο. Αμάν ποια με όλους αυτούς τους περιβαλλοντολάγνους, ολό εμπόδια βάζουν στην ανάπτυξη.

Αυτό που έγινε στην Βλυχάδα είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ο μπούλης με τα γ...εκατομμύρια του παρολίγον ,να καταστρέψει ολοσχερως ενα μνημείο της φύσης το οποίο μετρά κάποιες χιλιάδες χρόνια παρουσίας. Με το ίδιο σκεπτικό να πάει να χτίσει και στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου.

Πριν γράφουμε να ενημερώνόμαστε γιατί είμαστε και μηχανικοί, και όχι η Μαρία της γειτονιάς

https://www.facebook.com/savevlyhada/

Link to comment
Share on other sites

αποσπασμα

"Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι μόνο η παρανομία, αλλά και το νομικό πλαίσιο.

Το 2012 ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης αποφάσισε να τροποποιήσει το προεδρικό διάταγμα προστασίας του νησιού, προκειμένου να αυστηροποιήσει τους όρους προστασίας του. Στην αρχική του μορφή, το διάταγμα πρότεινε να δημιουργηθεί στη Βλυχάδα μια μεγάλη αδόμητη ζώνη σε απόσταση 500 μέτρων από την παραλία.

 

Το δημοτικό συμβούλιο της Σαντορίνης, υπό την πίεση πολιτών που διαμαρτύρονταν για την απαγόρευση, πρότεινε η ζώνη προστασίας να μειωθεί στα 200 μέτρα.

 

Τελικά, το ΥΠΕΚΑ υποχώρησε έναντι των αρχικών του εξαγγελιών και το σχέδιο προεδρικού διατάγματος μείωσε τελικά τη ζώνη προστασίας στα 150 μέτρα.

 

«Το διάταγμα πρέπει να τροποποιηθεί άμεσα και όλη η περιοχή της Βλυχάδας να προστατευθεί ως εθνικό πάρκο», λέει ο κ. Ζώρζος. «Σήμερα το 11% της Σαντορίνης είναι καλυμμένο από δόμηση, κάτι που μόνο με την Αττική μπορεί να συγκριθεί. Αυτό πρέπει κάπου να σταματήσει, ακόμα και εντελώς. Η Πολιτεία έχει ευθύνη να προστατεύσει τη Σαντορίνη πριν καταστραφεί εντελώς από τον τουρισμό».

 

Υπό τα ανω παρατιθεμενα περιστατικα,

 

ερωτηση,

 

Ποιά ειναι η παρανομια του ιδιωτη, ο οποιος πηρε νομιμη οικοδομικη αδεια,

με βαση "προσφατη" νομοθετηση του 2012,

που εκδοθηκε μετα απο συζητησεις/επιθυμιες/πιεσεις της Δημοτικης Αρχης.???

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

+1000 drososio

 

Αυτοί οι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ θέλουν κρέμασμα στην πλατεία Συντάγματος!!! Με το φτωχό τους μυαλουδάκι δεν συνειδητοποιούν ότι σιγά - σιγά καταστρέφουν το τουριστικό προϊόν, εν τέλει κάνοντας ζημιά και στους ίδιους.

Link to comment
Share on other sites

Το νομικό πλαίσιο προέβλεπε προστασία (το μέχρι 150 ή 500 είναι άλλο θέμα).

Οι κύριοι αυτοί μάλλον έκτισαν έξω από τα αδειοδοτημένα. Αν έκτισαν στα πλαίσια άδειας, ο αριθμός των ατόμων που πάνε στον εισαγγελέα είναι μεγάλος. Η πλειοψηφία μηχανικοί.

 

Τα περίεργα στην υπόθεση είναι 1) ότι ο δήμαρχος φωνάζει για το νομικό πλαίσιο και 2) ότι την αυτοψία στο αυθαίρετο την έκανε η ΔΟΥ και το ΙΚΑ ...

Τέλος πάντων ... δημοσίευμα είναι ... από τους δημοσιογράφους πολλά περιμένεις, από τους φορείς όμως δεν επιτρέπεται.

Link to comment
Share on other sites

Εντάξει και μετά διαμαρτυρόμαστε γιατι υπάρχουν τόσοι απαγορευτικοί νομοι, και που δεν ειναι δυνατή καμιά επενδυση στην Ελλάδα και γιατί όλοι έχουν το αυθαιρετάκι τους κλπ. Αφού βρε παιδιά η Σαντορίνη είναι ενας τουριστικός θυσαυρός και εχει μόνο αυτό. Αν δηλαδή η ζώνη ήταν 500μ ποιος θα την χαιρόταν, τα ψάρια? Και ποιο το νοημα να έχεις μια άγρια φύση σε ενα κοσμοπολίτικο νησί? αλλά μάλλον θιχτηκαν αλλότρια συμφέροντα...

Θεση επιεικως αστοχη.

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

όλα ξεκινούν από τη φράση "...υπό την πίεση πολιτών που διαμαρτύρονταν για την απαγόρευση.."

όταν βγάζουν οι ίδιοι τα μάτια τους, δεν (θα πρέπει να) διαμαρτύρονται μετά γιατί δεν βλέπουν

και δεν μπορεί να έρχεται η (κάθε) δημοτική αρχή να το παίζει αθώα κορασίς

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.