Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021


basgoud

Recommended Posts

Είναι πλέον επίσημο. Η Ελευσίνα αναγορεύθηκε σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, μαζί με την Τιμοσοάρα της Ρουμανίας και το Νόβι Σαντ της Σερβίας. Η υποβαθμισμένη κατά το παρελθόν πόλη, έκανε την υπέρβαση και νίκησε την Καλαμάτα και τη Ρόδο, που είχαν επίσης πολύ καλούς φακέλους υποψηφιότητας και είχαν προκριθεί για την τελευταία φάση της αξιολόγησης.

 

Με τίτλο «Μετάβαση στην EUphoria», η πρόταση της Ελευσίνας εστίασε στην ποιοτική αναβάθμιση που μπορούν να φέρουν οι τέχνες και ο πολιτισμός, εφόσον τεθούν στο επίκεντρο κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας. Η “EUphoria” αποτελεί μια προσπάθεια να συνδέσουμε όλους τους τομείς με την κουλτούρα, αντιμετωπίζοντας υπό ένα νέο πρίσμα τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας· περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές. Δεν είναι απλώς μία ιδέα: είναι τρόπος σκέψης και δράσης, νοοτροπία και λειτουργία. Γι’ αυτό τρέφεται και δυναμώνει από την ουσιαστική συμβολή των ανθρώπων, γίνεται ρεύμα και κίνημα", έγραφαν στον φάκελο της υποψηφιότητάς τους.

 

Εκτός από την εξαιρετική επιτροπή διεκδίκησης, οι Dead Can Dance, έχοντας γράψει το δικό τους ξεχωριστό κεφάλαιο στην παγκόσμια μουσική σκηνή, στήριξαν με τον δικό τους τρόπο την υποψηφιότητα.

 

Ύστερα από πρόταση της Ελευσίνας 2021, και συγκεκριμένα της Ελευσίνιας δημιουργού Λίας Δήμου, οι Dead Can Dance δημιούργησαν το -δίχως οικονομικές αξιώσεις- «ELEUSIS», μία μουσική σύνθεση εμπνευσμένη από την πόλη και την ιστορία της.

 

Το βίντεο συγκροτείται με μία σειρά από λήψεις που έγιναν στην Ελευσίνα τον προηγούμενο μήνα. Η κινηματογραφίστρια Mari Shibata, αφού περιηγήθηκε στις γειτονιές της πόλης, αποτύπωσε στιγμές της, εμπνευσμένη από το όραμα της Ελευσίνας 2021 για τη μετάβαση στην EUphoria και το «ELEUSIS» των Dead Can Dance. Η αποτύπωση της πόλης από ψηλά, έγινε από τον Ελευσίνιο Λάμπρο Ντοβίνο.

 

Η τελική φάση της αξιολόγησης έγινε σήμερα στο υπουργείο Πολιτισμού.

 

Οι τρείς πόλεις, Ελευσίνα, Καλαμάτα, και Ρόδος, που είχαν προκριθεί στην τελική φάση της διαδικασίας διεκδίκησης, παρουσίασαν τους αναθεωρημένους φακέλους υποψηφιότητάς τους ενώπιον της δωδεκαμελούς επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, που αποτελούνταν από 10 μέλη ορισμένα από τα Θεσμικά Όργανα της Ε.Ε. και 2 Έλληνες εμπειρογνώμονες.

Η ανακοίνωση έγινε στο αμφιθέατρο του Υπουργείου, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κας Λυδίας Κονιόρδου και του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Karel Bartak.

 

Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των υποψηφιοτήτων, ο Πρόεδρος της 12μελούς Επιτροπής Ευρωπαίων Εμπειρογνωμόνων κ. Steve Green ανακοίνωσε ότι ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021, απονέμεται, ομόφωνα, στην Ελευσίνα.

 

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λυδία Κονιόρδου, στην ομιλία της επεσήμανε ότι, ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, που αποτελεί έμπνευση της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως μία γιορτή πολιτισμού, που προβάλλει αφενός την ιδιαίτερη πολιτιστική φυσιογνωμία κάθε λαού και αφετέρου, τις κοινές πτυχές της ευρωπαϊκής πολιτιστικής μας ταυτότητας. Παράλληλα, δημιουργεί έμπνευση και πολύτιμες υποδομές, εξασφαλίζοντας έτσι διαρκή παρουσία ζωντανών κυττάρων πολιτισμού στις πόλεις.

 

Η Ελευσίνα είναι η τέταρτη ελληνική πόλη που αναγορεύεται πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Η πρώτη ήταν η Αθήνα, το 1985, με την οποία ξεκίνησε και ο θεσμός, ως ευχαριστήριο προς τη Μελίνα Μερκούρη, την εμπνεύστριά του. Ακολούθησε η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα.

 

Πηγή: http://www.liberal.g...ia-to-2021.html

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.