Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Νέα αιολικά πάρκα από τη ΔΕΗ


Engineer

Recommended Posts

Δώδεκα νέα Αιολικά Πάρκα συνολικής ισχύος 31,8 μεγαβάτ σχεδιάζει να κατασκευάσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θυγατρική της ΔΕΗ, στη Σητεία (περιοχή Μονής Τοπλού), την Εύβοια και σε νησιά του Αιγαίου.

 

Η επιχείρηση έθεσε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο διακήρυξης των διαγωνισμών για την κατασκευή των Πάρκων η οποία θα διαρκέσει δέκα εργάσιμες ημέρες προκειμένου να ακολουθήσει η προκήρυξη των διαγωνισμών. Σημειώνεται ότι η αύξηση της παρουσίας της ΔΕΗ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών αποτελεί στρατηγικό στόχο της επιχείρησης προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ετών.

 

Οι επενδύσεις που προγραμματίζονται περιλαμβάνουν συγκεκριμένα:

 

-Τη Μελέτη, Προμήθεια, Μεταφορά, Εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία έντεκα Αιολικών Πάρκων, συνολικής ισχύος 24,30 MW, στις ακόλουθες θέσεις: Μαρμάρι Εύβοιας ισχύος 5,4 MW, Περδίκι Ικαρίας ισχύος 0,9 MW, 'Αγιος Ιωάννης Καρπάθου ισχύος 0,9 MW, Σίγρι Λέσβου ισχύος 2,7 MW, Βίγλα Λήμνου ισχύος 0,9 MW, Λακάκια Πυθαγορείου Σάμου ισχύος 1,8 MW, Μελανιός Χίου ισχύος 2,7 MW, Προφήτης Ηλίας Ψαρών ισχύος 1,8 MW, Ποταμιά Χίου ισχύος 0,9 MW, Τηγάνι Μυκόνου ισχύος 1,8 MW και Μαμάδος Τήνου, ισχύος 4,5 MW.

 

-Τη Μελέτη, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός Αιολικού Πάρκου, συνολικής ισχύος 7,5 MW, στη θέση Παλαιόπυργος - Περδικιές Μονής Τοπλού Σητείας Κρήτης.

 

Τα σχέδια Διακήρυξης προς Διαβούλευση, καθώς και το πρότυπο έγγραφο υποβολής σχολίων και παρατηρήσεων αναρτώνται στον επίσημο ιστότοπο της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. (www.ppcr.gr). Τα σχόλια και οι παρατηρήσεις θα διαβιβάζονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], και θα διατυπώνονται στο πρότυπο έγγραφο υποβολής σχολίων και παρατηρήσεων.

 

Πηγή: http://www.ered.gr/e..._/#.WCq-0LKLS70

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Εγώ είμαι υπέρ των ΑΠΕ και στο παρελθόν έχω συνεργαστεί για την δημιουργία αιολικών πάρκων στην περιοχή και ξέρω ότι κάθε επένδυση ενέργειας ακόμα και αυτού του είδους έχει κάποιο περιβαλλοντικό κόστος Αλλά υπάρχει και κάποιο όριο πέρα από το οποίο το κόστος αυτό δεν είναι αντιστρέψιμο Αυτό ισχύει για κάθε τομέα ανάπτυξη πχ και για τον τουρισμό όπου η χωρίς όριο ανάπτυξη έφερε καταστροφές σε κάποιες περιοχές που δεν διορθώνονται Λοιπόν εγώ δεν ήμουν την Πέμπτη στο λιμάνι  λόγο ότι είχα πάνω από 24 ώρες ξάγρυπνος και πήγε η σύζυγός μυο αλλά ήμουν σήμερα τα ξημερώματα μέχρι τις 6 παρότι πάλι δεν είχα πολλές ώρες ύπνου Και αυτό γιατί δεν θέλω να δω την περιοχή να γίνεται η Μύκονος της ενέργειας όπου το περιβάλλον της θα πληγωθεί ανεπανόρθωτα Κάθε πράγμα θέλει το μέτρο του στην ζωή ακόμα και οι επενδύσεις στην ενέργεια Δεν θα ανεχτώ την περιοχή μου που τόσο κόπο και ιδρώτα έχω χύσει σαν μηχανικός να γίνει η Μπαταρία της Ελλάδος

Να υπάρχουν λοιπόν επενδύσεις ΑΠΕ εγώ δεν είμαι κάθετα αντίθετος , αλλά σε μια βάση λογική όπου το περιβαλλοντικό κόστος θα είναι τόσο ώστε να μπορεί να αντισταθμιστεί Και το όριο αυτό εδώ έχει αρχίσει να ξεπερνιέται σημαντικά και αυτό σαν μηχανικός που εργάζεται χρόνια στην περιοχή μπορώ να το ξέρω καλύτερα ...

http://www.sofiascomments.com/2018/05/blog-post_4.html

Edited by GEORGE MICHEAL
Link to comment
Share on other sites

Αμα τα αιολικά κάνουν τόση ζημιά τότε να μην γίνουν, να τα πάνε αλλού.
Να γίνει τοπικό δημοψήφισμα διότι ΑΠΕ με ΜΑΤ δεν γίνεται.
Αν γίνεται, η Δεή να κάνει έκπτωση στο ρεύμα για τις περιοχές που δέχονται ΑΠΕ.
Ούτε πυρηνικές να ήταν.

Edited by AMHxaNos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

δημοψηφισμα λοιπον,

με ερωτημα

" αρνεισθε να μην βαλουν  Α/Γ?"

 λες ναι,  που σημαινει " αρνουμαι να μην βαλουν"... αρα να βαλουν

λες οχι,  που σημαινει "οχι, δεν αρνουμαι να μην βαλουν"...αρα να βαλουν...:mrgreen::mrgreen:

 

 

 

 

 

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Η  δεη  δεν  μπορει  ουτε  να  αυξησει  ουτε  να  μειωσει  το  ρευμα

διοτι  πολύ  απλα  εχει  χρεωκοπησει  τις  χρωστανε  και  χρωστάει  σχεδόν  παντου

3,0    δις    χρωστανε  οι  καταναλωτες   και  μερικα  ακομα  τα  ΕΛΤΑ  που  παρακρατουν

τις  πληρωμες  των  λογαριασμων της  ΔΕΗ  για  να  διασωθουν  από  το  λουκετο  .

χωρις  ΑΠΕ  σε  λιγο  θα  ειμαστε    στα  σπιτια  με  καντηλια   και  κερακια  από  το  φιλοπτωχο  της   εκκλησιας .

ηδη  η  επιχειρηση  εχει  το  πιο  ακριβο  ρευμα  με  το  μεγαλυτερο  κοστος ,  οι  καλοπληρωτες  πανε  στους  ιδιωτες  με  εκπτωση  30-35 % 

αν  οι  ανεμογεννήτριες  ρυπαινουν   τα  ΦΟΥΓΑΡΑ  της  δεη  τι  κανουν  ;;;;;   υπαρχει  απαντηση ;;;

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Πόλεμος κατά των ΑΠΕ μόνο στην Ελλάδα υπάρχει, τη στιγμή που στις σκανδιναβικές χώρες παράγουν το 50%+ (μερικές 60-70%) της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ. Μία επίσκεψη στο Άαρχους της Δανίας είναι απαραίτητη σε όλους...

Υ.Γ. Αν τελικά η Πολιτεία, με δημοψήφισμα ή μη, αποφασίσει στροφή προς την ηλεκτροπαραγωγή με ορυκτά καύσιμα, απλά να το ξέρουμε να μην επενδύουμε τζάμπα και βερεσέ σε γνώσεις γύρω από τις ΑΠΕ...

 

  • Like 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

On 4/5/2018 at 4:09 ΜΜ, GEORGE MICHEAL said:

...κάθε επένδυση ενέργειας ακόμα και αυτού του είδους έχει κάποιο περιβαλλοντικό κόστος Αλλά υπάρχει και κάποιο όριο πέρα από το οποίο το κόστος αυτό δεν είναι αντιστρέψιμο Αυτό ισχύει για κάθε τομέα ανάπτυξη πχ και για τον τουρισμό όπου η χωρίς όριο ανάπτυξη έφερε καταστροφές σε κάποιες περιοχές που δεν διορθώνονται

Γιώργο σε γενικές γραμμές συμφωνώ με το post που δίνεις, απλώς έχω μια μικρή παρατήρηση. Δεν έχουν οι ανανεώσιμες περιβαλλοντικό κόστος, ή τουλάχιστον δεν θεωρείται έτσι. Έχουν κόστος οπτικής αλλοίωσης του τοπίου.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί μια ήδη, ή εν δυνάμει τουριστικά αναπτυσσόμενη περιοχή, να καταστραφεί οπτικά αυτά τα "θηρία". Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο μερικές περιοχές της χώρας έχουν σηκώσει "κόκκινο" - και μάλιστα με νομοθετικά διατάγματα - στην ο-ποια-δή-πο-τε μορφή ΑΠΕ και όχι μόνο. Απαγορεύουν ακόμη και εναέρια καλώδια και ανοιχτούς μετασχηματιστές. Διότι ο Δανός, ο Σουηδός και ο Γερμανός δεν θα έρθει εδώ να δει σύρματα και "κουμούτσες". Τέτοια βλέπει και στη χώρα του. Εδώ θέλει ανοιχτό ορίζοντα, ήλιο και γαλάζιο. Και επίσης η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν, όχι μόνο ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό (που βάζουν σε ταπεράκια το υπόλοιπο του πρωινού του ξενοδοχείου και το τρώνε το μεσημέρι στην ταβέρνα), αλλά παγκόσμιο. Τρώμε και από τους Αμερικανούς, και από τους Ρώσους και από τους Ιάπωνες και από άλλους πολλούς.

Αλλά όμως θα πρέπει και οι περιοχές της χώρας να αξιολογηθούν ως προς την φυσική τους ομορφιά και την αξιοποίησή τους και αυτή η αξιολόγηση πρέπει να πάρει υπ' όψη της όχι μόνο το ΥΠΕΚΑ και το Υπουργείο Τουρισμού, αλλά και τη γνώμη τουριστικών funds, Δήμων και Περιφερειών και κατοίκων των περιοχών αυτών.

Προσωπικά γνωρίζω την αξία της περιοχής σου, αλλά υπάρχει χώρος και για Αιολικά. Απλά θέλει κι εδώ μέτρο και συνεργασία. Καλοί και οι αγώνες αλλά η Ε.Ε. πιέζει χωρίς έλεος...

Όσο για το πάρκο Άαρχους της Δανίας, τις ακτές της Νορβηγίας, της Σουηδίας και το Ελληνικό τοπίο, αλλά και τις αντίστοιχες οικονομίες των χωρών αυτών και το αιολικό δυναμικό τους, δεν υπάρχει μεταξύ τους καμία - απολύτως καμία - σύγκριση.  

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι παράγουν φτηνό ρεύμα οι ανεμογεννήτριες  ? Λόγο του θέματος και της διγνωμίας στην τοπική κοινωνία , μπήκα στην διαδικασία να διαβάσω διπλωματικές εργασίες πάνω στο θέμα αυτό γιατί θεώρησα ότι εκεί θα βρω αξιόπιστες απαντήσεις . Ετσι διαπίστωσα ότι ουσιαστικά ούτε η μια πλευρά  ούτε η άλλη έλεγε την απόλυτη αλήθεια Υπάρχει πράγματι πρόβλημα στο κόστος της παραγόμενης ενέργειας από αιολικά πάρκα  αλλά αυτό είναι σε συνδυασμό με πολλούς παράγοντες . Παράγοντες όμως που με βάση αυτά που διάβασα δεν εξετάζονται στην περιοχή μου γιατί είναι προφανές ότι η κάθε κορυφογραμμή δεν πληρεί τις παραμέτρους αυτές και εδώ έχουμε εισβολή Επίσης δεν υπάρχει επαρκή μελέτη για κάθε κορυφογραμμή γιατί τότε θα έβλεπα μετρητές παντού , πράγμα που δεν γίνεται Μάλλον υπάρχει η πίεση να πάρουν οι εταιρίες το παραδάκι άμεσα χωρίς να τους ενδιαφέρει η απόδοση του αιολικού πάρκου (όχι όλες οι εταιρίες αφού υπάρχουν και οι σοβαρές εταιρίες στο χώρο αυτό ) 

 

Αν έβλεπα αυτό στην περιοχή μου (με υπογειοποιήσεις των γραμμών μεταφοράς ή με μελέτη οι γραμμές μεταφοράς και όχι ένα δάσος από εναέριες  γραμμές μεταφοράς   ) δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να είμαι προβληματισμένος για την καταστροφή της 

 

Edited by GEORGE MICHEAL
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τι θα πει φτηνό ρεύμα; Φτηνό ρεύμα είναι των θερμικών σταθμών που όμως στέλνουν στα νοσοκομεία τόσο κόσμο και επιβαρύνουν το σύστημα υγείας; Που γίνεται μία κατολίσθηση στα ορυχεία λιγνίτη και φεύγουν χωριά ολόκληρα; Ή οι καραβιές εισαγόμενου πετρελαίου που φεύγουν στα νησιά μας και τα € μας στο βαρέλι δίχως πάτο; Αφού μπήκες στη διαδικασία να διαβάζεις, άσε τις διπλωματικές που η ποιότητα τους είναι αμφιλεγόμενη. Καλύτερα να διαβάζεις papers σε αναγνωρισμένα journals. Δες για externalities και θα με καταλάβεις. Πάντως σύντομα ακόμα και σε καθαρά θέμα κόστους οι ΑΠΕ θα δίνουν ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές με τους θερμικούς σταθμούς.

Οι ΑΠΕ και τα αιολικά συγκεκριμένα έχουν τα προβλήματα τους. Δεν είναι μόνο το οπτικό, υπάρχει ο θόρυβος και το flickering effect που σε μία μελέτη όμως λαμβάνονται πάντα υπόψη. Όσο για το οπτικό, αν είχα να διαλέξω από το να με εκνευρίζει μία ανεμογεννήτρια πάνω σε κορυφογραμμή και από το να αναπνέει ένας συνάνθρωπος μου παραπάνω ΝΟx, SOx, PM και δε συμμαζεύεται, θα επέλεγα να καταπιώ τον εκνευρισμό μου.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.