Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Προς κατάργηση των μετρητών οδεύει η Σουηδία


basgoud

Recommended Posts

Η παλαιότερη κεντρική τράπεζα του κόσμου, η σουηδική Riksbank, η πρώτη που εξέδωσε χαρτονομίσματα πριν από 350 χρόνια, ενδέχεται να γίνει και η πρώτη κεντρική τράπεζα στον κόσμο που θα εκδώσει δικό της ψηφιακό νόμισμα και θα το διαθέτει σε ιδιώτες. Το νόμισμα θα ονομάζεται ekrona (ηλεκτρονική κορώνα).

 

Σημειώνεται ότι στη Σουηδία μειώνεται με ραγδαίο ρυθμό η χρήση των μετρητών και η κεντρική τράπεζα της χώρας προσπαθεί να επινοήσει νέα συστήματα πληρωμών που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Ο όγκος των χαρτονομισμάτων και κερμάτων που βρίσκονται σε κυκλοφορία έχει μειωθεί κατά 40% από το 2009. Ετσι, η Riksbank οφείλει να δράσει ταχύτερα από τις άλλες τράπεζες σε ό,τι αφορά την έκδοση ηλεκτρονικού χρήματος.

 

Γι’ αυτό ξεκίνησε χθες Τετάρτη έρευνα για το τι ενδέχεται να σημαίνει αυτή η καινοτομία για το χρηματοπιστωτικό σύστημά της. Ζητούμενο είναι να αποτιμηθούν οι τεχνολογικές και νομικές επιπτώσεις μιας τέτοιας μορφής ηλεκτρονικού χρήματος, καθώς και οι επιπτώσεις σε ζητήματα πολιτικής της τράπεζας. Η Τράπεζα της Σουηδίας ευελπιστεί να έχει διαμορφώσει πλήρη εικόνα και να έχει αποφασίσει μέσα σε δύο χρόνια αν θα υλοποιήσει την εν λόγω καινοτομία της.

 

Στους κόλπους της Riksbank επικρατεί προβληματισμός για το αν το ψηφιακό νόμισμα πρέπει να πάρει τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας που θα ανατροφοδοτείται ή κάποιας ηλεκτρονικής συσκευής. Τυχόν κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα φαίνεται να απασχολούν έντονα τη Riksbank.

 

Το σουηδικό κράτος δεν έχει κανένα συμφέρον να διευκολύνει τις παράνομες δραστηριότητες και, επομένως, πρέπει κάπως να καταγράφονται οι συναλλαγές στο ψηφιακό νόμισμα.

 

Προκύπτουν, λοιπόν, ερωτήματα σχετικά με το εάν τα χρήματα θα πρέπει να διατηρούνται σε λογαριασμό ή σε κάποια μορφή ψηφιακά μεταφερόμενης μονάδας, που δεν θα προϋποθέτει την υποδομή ενός τραπεζικού λογαριασμού – θα είναι κάτι σαν μετρητά.

 

Ένα άλλο ερώτημα είναι το κατά πόσον θα τοκίζεται ή όχι αυτή η νέα μορφή χρήματος.

 

Σημειώνεται ότι όσα ψηφιακά νομίσματα υπάρχουν μέχρι στιγμής, όπως το Bitcoin, δεν έχουν εκδοθεί από κεντρικές τράπεζες. Ωστόσο, πολλές κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν αρχίσει να εξετάζουν τα ενδεχόμενα προβλήματα, αλλά και το πιθανό όφελος από την έκδοση και χρήση ψηφιακών νομισμάτων. Ανάμεσά τους η Τράπεζα του Καναδά και η Τράπεζα της Αγγλίας.

 

Πηγή: http://www.madata.gr

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

και όταν θα παγκοσμιοποιηθεί αυτή η τάση (σχεδιασμός) θα είναι πλέον "εικονικό χρήμα", ανύπαρκτο, χωρίς αντίκρυσμα και στην διάθεση των τραπεζών για τις δικές τους "νόμιμες" παρανομίες και τα χρηματιστηριακά παιχνίδια

να το πω πιο απλά μια τύπου lehman (που θα "κόβει" και φανταστικό νόμισμα) ή μια deutsche bank θα μπορεί να σκάσει χωρίς δεύτερη σκέψη φορτώνοντας τη χασούρα σε "καταθέτες=μετόχους"

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  +1    στο #2 για την προειδοποίηση-παρατήρηση.

.

E KRONA, σιγά το πράμα, εμείς στην Ελλάδα έχουμε καταργήσει και το χρήμα εδώ και χρόνια, δεν είδα κανέναν να εκστασιάζεται.

Οι Σουηδοί έρχονται δεύτεροι και καταϊδρωμένοι.

Edited by AMHxaNos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.