Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πως θα υπολογίζονται οι νέες ασφαλιστικές εισφορές για το 2017


Engineer

Recommended Posts

Τις επόμενες μέρες, ίσως και εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η κρίσιμη εγκύκλιος που θα καθορίζει τον τρόπο καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ, αλλά και για αυτοαπασχολούμενους (δικηγόρους, μηχανικούς, συμβολαιογράφους, γιατρούς), του ΕΤΑΑ.

 

 

Υπολογίζεται ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος αφορά περίπου ένα εκατ. ασφαλισμένους οι οποίοι θα μάθουν τελικά, επί ποιών εισοδημάτων θα καταβάλλουν εισφορές για το 2017. Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί, είναι κατά πάσα πιθανότητα, αυτό της διαφορετικής χρονολογικής προσέγγισης, σε σχέση με τις εισφορές του α’ και του β’ εξαμήνου του επόμενου έτους.

 

Η κοινή επιτροπή που είχαν συστήσει για το θέμα, τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις, φαίνεται ότι καταλήγει σε μια συμφωνία που θα δίνει το δικαίωμα να αξιοποιηθούν τα εισοδήματα του 2015 για να προκύψουν οι εισφορές του α’ εξαμήνου του 2017. Αντίστοιχα, θα αξιοποιηθούν τα εισοδήματα του 2016, μέσω της υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τις εισφορές που θα προκύψουν το β’ εξάμηνο του 2017. Θα προβλέπεται η λογική του συμψηφισμού, για περιπτώσεις διαφοροποίησης εισοδημάτων, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα πρόσθετης καταβολής εισφορών, στην περίπτωση που γίνονται έλεγχοι και εμφανίζονται διαφορετικά εισοδήματα, από τα δηλωθέντα.

 

Σε κάθε περίπτωση οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να συμβιβαστούν ότι από την 1.1.17 και μετά θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές ίσες με το 20% του εισοδήματος, μόνο για κύρια ασφάλιση. Επίσης, θα πρέπει να προστεθεί 6,95% για υγεία. Ειδικά για τους αυτοαπασχολούμενους ισχύει πρόσθετη επιβάρυνση 7% για επικούριση και 4% για εφάπαξ. Έτσι, προκύπτει επιβάρυνση για καταβολή εισφορών, που κυμαίνεται από 26,95% έως 38,95% του ετήσιου εισοδήματος.

 

Πηγή: www.dikaiologitika.gr - http://www.dikaiolog...aee-gia-to-2017

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 114
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ο τρόπος αυτός είναι σωστότερος έναντι του προηγούμενου , αλλά θα πρέπει να υπάρξουν δύο σοβαρές διορθώσεις . 

 

Η πρώτη είναι να γίνει προαιρετική η εισφορά για επικουρική και εφ΄ άπαξ και η δεύτερη να κατέβει λίγο χαμηλότερα το υψηλό όριο , ώστε να μην υπερβαίνει τις υψηλότερες προαιρετικές εισφορές του σημερινού συστήματος . 

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ και προσθέτω ότι η σωστή λογική του "πληρώνω εισφορές αναλογως εισοδήματος" αναιρείται από το εξοντωτικά υψηλό ποσοστό. Μείωση ποσοστού τώρα με αναλογική μείωση συντάξεων ΕΤΑΑ.

Link to comment
Share on other sites

Καθως επισης πρεπει να ξεκαθαρισει το τοπιο για οσους ειναι και μισθωτη (δεν εννοω με μπλοκακι, αλλα κανονικα στο μισθολογιο) και ελευθεροι επαγγελματιες (διαθετουν δλδ μπλοκακι) στον ιδιο ταμειο - στην περιπτωση μας ΤΣΜΕΔΕ. Δεν ειναι λογικο να πληρωνεις ασφαλιστικες εισφορες και απο τις δυο πηγες χωρις να υπαρχει καποιας μορφης συμψηφισμος των εσοδων - εισφορων.

Link to comment
Share on other sites

εννοείται πως συζητούμε για την υπερδιόγκωση της φορολογίας μέσω δήθεν ασφαλιστικών εισφορών χωρίς ανταπόδοση, αφού όλα τα λεφτά πάνε στους αργόμισθους των ταμείων, τους πολιτικούς και το συρφετό που τους ακολουθεί και φυσικά στη μαύρη τρύπα του χρέους που χάρις στις άοκνες οκνηρές προσπάθειές τους αυξάνεται και διευρύνεται

Link to comment
Share on other sites

ενταξει εφόσον είναι  σωστος και δικαιος  ο τροπος υπολογισμου  των εισφορων θα δουμε από

το 2018  που θα πληρωθουν εισφορες με φορολογητεα εισοδηματα του 2016 η 2017  που  ειχε

ενημερωθεί ο  κοσμος ,  ποσα  θα μαζεψει το τσμεδε ..... προς το παρον φετα .

για να είναι ένα συστημα δικαιο πρεπει να αποδιδει αυτά που εισπρατει  , εδώ εχουμε ληστρικη επιθεση

η απαντηση θα είναι σφοδροτερη  από ολους τους εμπλεκομενους

 πες μου εσυ  που λες  ότι  είναι δικαιο  το  συστημα

τι  θα  κερδισει οποιος πληρωσει 6 χιλαδες ευρω στο  τσμεδε  ,  μηπως  καλυτερη εξυπηρετηση στο  νοσοκομειο

, μηπως καλυτερη συνταξη , η μηπως επικουρικο που  καταργείται  βραχυπροθεσμα εντος διετιας

τιποτα  από  όλα αυτά  , θα κανει ευγενικη χορηγια στο σπαταλο δημοσιο για να πληρωνει  μετακλητούς με 5 χιλαρικα  μηνιαίως

επομένως από 2017 ο  κοσμος θα φοροδιαφευγει  περισσοτερο από  ότι  το 2016 και  φυσικα τα εσοδα  θα  φθινουν  χρονο  με  τον χρονο

το  καταλάβαμε  η ακομα  δεν  το  εχουμε  εμπεδωσει ;;; 

χρειαζεται  να  πεσει  επι  30  ετια  ξυλο  αλλυπητο   , δεν  μας  αρκει  η  δεκαετια  και  ότι  οι  φοροι  ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ  την οικονομια .

Link to comment
Share on other sites

Είναι δικαιότερο από το να πληρώνω 6000 τον χρόνο στον ΟΑΕΕ έχω δεν έχω δουλειά . Το ίδιο και στο ΕΤΑΑ . Σε περίοδο κρίσης πρέπει να κοιτάξουμε αυτούς που ζορίζονται περισσότερο . 

 

Κάποιος που έχει μικρό τζίρο 10-15000 με το νέο τρόπο θα έχει διπλάσιο τελικό εισόδημα που θα του επιτρέψει να επιβιώσει , να μείνει στην χώρα , να βγεί στην σύνταξη αύριο . 

 

Κάποιος που έχει 100000 τζίρο έχει αυτή την δυνατότητα και εδώ έρχεται η διόρθωση που είπα . 

Link to comment
Share on other sites

Καλά ειδικά οι του ΟΑΕΕ δεν το συζητάμε, θα ελαφρυνθούν πάρα πολύ.. Ειδικά όσοι είναι άνω πενταετίας και έχουν τζίρο 10.000 - 15.000. Τώρα αν για το ΤΣΜΕΔΕ θα έχουμε υποχρεωτικό επικουρικό και εφάπαξ σε αντίθεση με τα άλλα ταμεία εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω γιατί φταίει ο νέος νόμος...

Link to comment
Share on other sites

Τι γίνεται ομως στην περιπτωση που καποιος εχει εισοδηματια απο δευτερη δραστηριότητα?

πχ μηχανικός και μέλος σε Κ/Ξ ή προσωπική εταιρεία

 

σαν μηχανικος θα πληρωνει στο ΤΣΜΕΔΕ 38% (με ελαχιστη μηνιαια εισφορα)

σαν μέλος προσωπικής εταιρειας ή Κ/Ξ θα πληρωνει 28%  στον ΟΑΕΕ (χωρίς ομως ελαχιστη μηνιαια εισφορα) ??

 

δηλαδη η απαλλαγη ασφαλισης στον ΟΑΕΕ λόγω ΤΣΜΕΔΕ καταργείται?

Link to comment
Share on other sites

Οχι για μένα θα πληρώνει 20 % και 6,95 % στο σύνολο και τα υπόλοιπα επίσης στο σύνολο αν η εργασία είναι μηχανικού . Στην προκειμένη 38 στο σύνολο του εισοδήματος . Αν όμως είναι μηχανικός και μέτοχος σε ένα εστιατόριο εκεί θα πρέπει το 38 να πάει μόνο στην εργασία μηχανικού . Αλλά και πάλι αυτά θα τα ξεχωρίσουν με εγκύκλιο σύντομα . 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.