Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πως θα υπολογίζονται οι νέες ασφαλιστικές εισφορές για το 2017


Engineer

Recommended Posts

Να ένα τυπικό παράδειγμα:

 

"ασφαλισμένος του ΤΣΜΕΔΕ, ελεύθερος επαγγελματίας για το σύνολο του χρόνου ασφάλισης, έχοντας συμπληρώσει 41 έτη ασφάλισης, 5 μήνες και 15 ημέρες ασφάλισης, πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί από 1/1/2017 έχοντας καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές μέχρι και 15/12/2016. Στην περίπτωση αυτή για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνονται οι εισφορές που καταβλήθηκαν από 1/1/2002 έως και 15/12/2016.

. . . .

Συνεπώς από 1/1/2002 έως και 15/12/2016, δηλαδή για 179,60 μήνες (179 μήνες + 15/25) έχουν καταβληθεί συνολικά €122.002,75 και οι μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές ανέρχονται σε €679,30 (€122.002,75 / 179,60 μήνες). Το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης ανέρχεται σε €310,65."

Πηγή: http://www.taxheaven.gr

 

Αν προσθέσουμε και την εθνική των 384€ έχουμε 694,65 €, ούτε καν 7 κατοστάρικα.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 114
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Το ότι οι συντάξιμες αποδοχές ανά έτος, από το 2002 ως το 2016, είναι το 5πλάσιο των καταβληθέντων, π.χ. 107,44*12*5 = 6.446,49€, από ποιο σημείο του νόμου προκύπτει;

Link to comment
Share on other sites

Οι εισφορές (ασφαλιστικές μόνο) είναι το 20% του μισθού. Για τους Ε.Ε. μέχρι που άλλαξε ο νόμος (2011) το ποσό ήταν σταθερό βάση ενός θεωρητικού μισθού (κλίμακα)  και ο διαχωρισμός ήταν άνω και κάτω πενταετίας . Και μετά το 2011 το ίδιο ήταν , απλά η κλίμακα άλλαζε ανα τριετία και επομένως το ποσό ανέβαινε. Απλά το άσχημο της υπόθεσης είναι ότι οι εισφορές τότε ήταν σχετικά χαμηλές  : λόγω της υποχρεωτικής ασφάλισης του ΤΣΜΕΔΕ (ναι αυτό υπάρχει και σήμερα , αλλά έχεις ενταχθεί στην γενικότητα του συστήματος πλέον) και επομένως του μεγάλου συντελεστή εργαζομένων-συνταξιούχων του ταμείου καθώς και άλλα έσοδα (κρατήσεις τρίτων), που επέτρεπαν τέτοιες ασφαλιστικές εισφορές. Τώρα που άλλαξαν όλα  (και δεν έχει σημασία το ταμείο πια) : 1) σε πάει σε χαμηλή αναπλήρωση (πχ στο παράδειγμα κοντά στο 47%) και 2) υπολογίζει την τελευταία 15ετία και όχι 5ετία που ήταν πρν και εσύ που είχες χαμηλές εισφορές πολύ απλά την πάτησες (χοντρά). Καλό είναι να κάνουν μια σύγκριση με το παλιό σύστημα υπολογισμού για να δουν πόσα χάνουν οι νέοι συνταξιούχοι του ΤΣΜΕΔΕ.

Edited by jobous
Link to comment
Share on other sites

Ελευθερος επαγγελματιας μηχανικος + Μελος σε ομορρυθμη εταιρια.

Πως θα υπολογιζονται οι εισφορες 2017?

Ευχαριστω.

Link to comment
Share on other sites

Με τα κέρδη του 2016 και της ατομικής και τα αναλογικά της εταιρείας .

 

Επειδη δεν εχω ασχοληθει καθολου με το θεμα, μπορουμε να εχουμε ενα παραδειγμα?

Αν δηλαδη υποθεσουμε οτι εχω καθαρα κερδη 10.000 ευρω σαν επαγγελματιας και 10.000 καθαρα κερδη ως μελος στην εταιρια (αναλογως με το ποσοστο μου κλπ.), θα θεωρηθει οτι συνολικα εχω καθαρα κερδη 20.000 και επι αυτου του ποσου θα υπολογιστουν οι εισφορες μου?

(και θα καταβαλω φανταζομαι εισφορες σε 1 μονο ταμειο)

Link to comment
Share on other sites

υποθετώ οτι ο ΒΑS το εχει μελετήσει καλυτερα το θεμα και ελπιζω να ειναι ετσι, γιατι οπως το διαβασα δεν ειμαι και τοσο αισιοδοξος οτι θα ειναι τοσο "ανωδυνο"

 

ο νεος νομος λεει οτι θα πληρωνουμε ασφαλιστικες εισφορες και για το δευτερο εισοδημα, αλλα εκει δεν θα υπαρχει ελαχιστη μηνιαια εισφορα.

 

Στο παραδειγμα, ελευθερος μηχανικος και μελος εταιρειας, ειναι σαν να λεει

σαν μηχανικος θα πληρωνεις εισφορες στο ΤΣΜΕΔΕ 38% επι του εισοδηματος σαν ελευθερος επαγγελματιας, εχοντας ομως ελαχιστη μηνιαια εισφορα

σαν μελος εταιρειας θα πληρωνεις εισφορες στον ΟΑΕΕ (νομιζω) 28% επι των κερδων απο την εταιρεια, αλλα χωρις ελαχιστη μηνιαια εισφορα

Link to comment
Share on other sites

υποθετώ οτι ο ΒΑS το εχει μελετήσει καλυτερα το θεμα και ελπιζω να ειναι ετσι, γιατι οπως το διαβασα δεν ειμαι και τοσο αισιοδοξος οτι θα ειναι τοσο "ανωδυνο"

 

 

ναι αλλά του BAS είναι πιο ΄΄οδυνηρό ΄΄ από το δικό σου.

Link to comment
Share on other sites

ναι αλλά του BAS είναι πιο ΄΄οδυνηρό ΄΄ από το δικό σου.

 

γιατι ειναι πιο οδυνηρο?

 

μηχανικος 10ετιας ασφαλισμενος στο ΤΣΜΕΔΕ με μηδενικα εσοδα σαν μηχανικος θα πληρωνει την ελαχιστη εισφορα στο ΤΣΜΕΔΕ  [περιπου 1800 το εξαμηνο?]

σαν μελος εταιρειας, εστω κερδη 10.000 το χρονο, θα πληρωνει ΟΑΕΕ 10.000 * 28% / 2 = 1.400 το εξαμηνο.

Συνολο 3.200 το εξαμηνο

 

με το παραδειγμα του BAS ομως θα πληρωνε 10.000 * 38% /2 = 1.900 το εξαμηνο

 

ξερω πολλους μηχανικους που ειναι ασφαλισμενοι στο ΤΣΜΕΔΕ αλλα κανουν αλλο επαγγελμα, (πχ εχουν ανοιξει καταστημα ή εμπορικη επιχειρηση)

αυτοι ενω εχουν μηδενικο εισοδημα σαν μηχανικοι θα πληρωνουν τις ελαχιστες εισφορες στο ΤΣΜΕΔΕ ?

συν επιπλεον θα πληρωνουν εισφορες στον ΟΑΕΕ με ποσοστο επι των κερδων των επιχειρησεων?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.