Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ο τεράστιος θόλος που θα σφραγίσει για έναν αιώνα τον κατεστραμμένο πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ


Engineer

Recommended Posts

Οι Ουκρανικές αρχές, κατασκεύασαν μία μεταλλική, κινητή δομή, η οποία θα σφραγίσει και θα ασφαλίσει τον διαβόητο αντιδραστήρα #4, που ήταν υπεύθυνος για το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία, τον Απρίλιου του 1986 με την ραδιενέργεια να εξαπλώνεται σε όλη την Ουκρανία, και σχεδόν στο 75% της Ευρωπαϊκής ηπείρου.

Στην Ουκρανία κατασκεύασαν έναν αψιδωτό θόλο που μοιάζει με στέγαστρο, σχεδόν στο μέγεθος δύο ποδοσφαιρικών γηπέδων (έχει μήκος 275 μέτρα και πλάτος 108 μέτρα), για να καλύψουν τον αντιδραστήρα, καθώς και τον θόλο από σκυρόδερμα που είχαν δημιουργήσει εσπευσμένα παλαιότερα με στόχο να περιορίσουν την έκλυση ραδιενέργειας εξαιτίας της κατάρρευσης του πυρηνικού αντιδραστήρα.

 

Υπήρχαν ανησυχίες για την αντοχή της τσιμεντένιας “σαρκοφάγου”, και έτσι για να αποφευχθεί οποιαδήποτε μελλοντική μόλυνση έπρεπε να παρθούν μέτρα να ασφαλίσουν περαιτέρω τα απομεινάρια του τέταρτου αντιδραστήρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η καταστροφή του Τσερνόμπιλ έχει προκαλέσει τον θάνατο πολλών χιλιάδων ανθρώπων μέχρι σήμερα, και όπως αναφέραμε τα τρία τέταρτα της Ευρωπαϊκής Ηπείρου έχουν μολυνθεί από ραδιενέργεια.

 

Το έργο, που ξεκίνησε το δεύτερο τρίμηνο του 2012 κόστισε περίπου $2,1 δισεκατομμύρια και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης. Ο νέος μεταλλικός αψιδωτός θόλος, που για να τοποθετηθεί στην θέση του απαιτήθηκαν τρεις εβδομάδες, μπορεί να αντέξει σε σεισμό έως και 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ισχυρούς ανεμοστρόβιλους.

 

 

 

“Ο συνεταιρισμός που ανέλαβε την κατασκευή, εγγυήθηκε ένα αιώνα πυρηνικής ασφάλειας. Πολλοί είχαν εκφράσεις αμφιβολίες, πολλοί είναι εκείνοι που δεν πίστεψαν στο έργο, αλλά συγχαρητήρια, τα καταφέραμε!” δήλωσε στην τελετή τοποθέτησης του μεταλλικού θόλου που θα καλύπτει τον κατεστραμμένο πυρηνικό αντιδραστήρα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο.

 

 

 

Posted Image

 

Πηγή: http://www.insomnia.... και http://phys.org/news...-chernobyl.html

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.