Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Το Πρώτο Παγοθραυστικό Τάνκερ Μεταφοράς LNG στον Κόσμο Ξεκίνησε το Δοκιμαστικό του Ταξίδι


Engineer

Recommended Posts

Το πρώτο παγοθραυστικό πλοίο LNG στον κόσμο ναυπηγήθηκε πρόσφατα στη Νότιο Κορέα και προορίζεται για την μεταφορά ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου από το, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων, πρότζεκτ του Γιαμάλ στη χερσόνησο του Γιαμάλ στη Ρωσία. Η ναυπήγηση του νέου φορτηγού πλοίου LNG, το οποίο από τις αρχές Νοεμβρίου πραγματοποιεί το δοκιμαστικό του ταξίδι, σηματοδοτεί και το ακόμη μεγαλύτερο «άνοιγμα» της Αρκτικής ως ενεργειακής οδού, ενώ, ταυτόχρονα, αποτελεί σταθμό για το ναυπηγικό τομέα της Νοτίου Κορέας.

 

Η κατασκευή του πρώτου παγοθραυστικού πλοίου μεταφοράς LNG, από την κορεατική Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, διήρκεσε 3 χρόνια. Το πλοίο έχει τη δυνατότητα διάτρησης παγετώνων πάχους έως και 2,1 μέτρων και, σύμφωνα με την Daewoo Shipbuilding, η κατασκευή του κόστισε 320 εκατ. δολ., στο πλαίσιο μίας συμφωνίας που προβλέπει άλλα 14 πλοία για τις ανάγκες του Γιαμάλ.

 

Το πρώτο του δοκιμαστικό ταξίδι ξεκίνησε στις 8 Νοεμβρίου από λιμάνι της Νοτίου Κορέας με προορισμό τον Αρκτικό Ωκεανό και θα διαρκέσει έως τις αρχές Ιανουαρίου, οπότε και θα παραδοθεί στη Ρωσία, για τις ανάγκες του πρότζεκτ ανάπτυξης φυσικού αερίου στο Γιαμάλ, στον Αρκτικό Κύκλο, αξίας 27 δις δολ.

 

 

 

Πρόκειται για το πρώτο τάνκερ που μπορεί να σπάει τον πάγο μεταφέροντας παράλληλα τεράστιες ποσότητες LNG. Έχει ικανότητα μεταφοράς ανά ταξίδι μέχρι και 172.600 κυβ. μ. LNG, ποσότητα που αντιστοιχεί με την κατανάλωση δύο ημερών στη Νότιο Κορέα, και μέγιστη ταχύτητα 9 χλμ. την ώρα. Έχει μήκος 300 μέτρα και μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες έως και 52 βαθμών Κελσίου υπό το μηδέν χάρη στις ειδικά διαμορφωμένες πλάκες χάλυβα που καλύπτουν την πλώρη και την πρύμνη του, ενώ διαθέτει ένα δίκτυο σωληνώσεων που μεταφέρουν θερμότητα σε όλους τους χώρους του.

 

Το νέο πλοίο ανήκει στη ρωσική Novatek, που αποτελεί τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο παραγωγό φυσικού αερίου της Ρωσίας, και την έβδομη στον κόσμο μεγαλύτερη –εισηγμένη εταιρεία– παραγωγής φυσικού αερίου. H εταιρεία Novatek συνεργάζεται με την Total S.A. και την China National Petroleum Corporation για την υλοποίηση του σχεδίου Yamal LNG project. Η ναυπήγηση αυτού του πλοίου είχε την υποστήριξη τόσο της ρωσικής κυβέρνησης και του ίδιου του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, όσο και του κρατικού κινεζικού επενδυτικού ταμείου Silk Road Fund, με το τελευταίο να αποτελεί το όχημα για την υλοποίηση αναπτυξιακών σχεδίων που αφορούν στην περιοχή της Ευρασίας.

 

Το νέο τάνκερ αναμένεται να μεταφέρει το πρώτο του φορτίο LNG το 2017. Το πλοίο ναυπηγήθηκε για λογαριασμό της ρωσικής κρατικής ναυτιλιακής Sovcomflot, που έχει αναλάβει τη μεταφορά ποσοτήτων αερίου του Γιαμάλ. Όπως δηλώνει ο Robert Thomson, αντιπρόεδρος της Sovcomflot, στο αγγλόφωνο νοτιοκορεατικό κανάλι Arirang News, «Σε όρους αποθεμάτων LNG και αργού πετρελαίου, η Αρκτική είναι μακράν η πλουσιότερη. Η Daewoo Shipbuilding θα είναι ο προτιμητέος εταίρος μας».

 

Πηγή: http://www.energia.g...p?art_id=111230

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.