Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Οι πετρελαϊκές και οι αυτοκινητοβιομηχανίες βάζουν διαφορετικά στοιχήματα για το μέλλον της ηλεκτροκίνησης


Engineer

Recommended Posts

Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες προβλέπουν μια σημαντική στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα μέσα στην επόμενη δεκαετία. Θεωρούν ότι οι βελτιώσεις στην τεχνολογία των μπαταριών και η άνοδος της αυτόνομης οδήγησης και του carpooling – που ταιριάζουν στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα – θα ωθήσουν αυτή την επέκταση.

 

Όμως, ορισμένα στελέχη του πετρελαίου υιοθετούν μια διαφορετική άποψη και προβλέπουν ότι η ηλεκτροκίνηση θα παίξει περιορισμένο ρόλο στις μεταφορές τουλάχιστον ως το 2040. Αν παίξουν το λάθος στοίχημα, τότε θα υπάρξει κόστος σε αυτόν τον κλάδο, όπου τα νέα έργα στοιχίζουν δισεκατομμύρια δολάρια και χρειάζονται δεκαετίες με βάση μέτριες τιμές πετρελαίου για να αποπληρωθούν.

 

Πάνω από το μισό πετρέλαιο παγκοσμίως χρησιμοποιείται στις μεταφορές. Η υιοθέτηση μιας υπερβολικά απαισιόδοξης πρόβλεψης για την ηλεκτροκίνηση, ίσως οδηγήσει τις πετρελαϊκές στην υιοθέτηση μιας υπερβολικά αισιόδοξης πρόβλεψης για την κατανάλωση αργού και την εξέλιξη των τιμών, υποστηρίζουν οι αναλυτές.

 

Ο επικεφαλής της Eni, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, είναι μεταξύ εκείνων που θεωρούν ότι η απειλή των ηλεκτρικών οχημάτων προς τον κλάδο δεν είναι σημαντική. «Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μπορεί να αναπτυχθούν, αλλά δε νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα για εμάς», δήλωσε στο Reuters στα περιθώρια συνεδρίου στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα.

 

Από την πλευρά τους, η ExxonMobil, μεγαλύτερη εταιρεία της Δύσης σε όρους αξίας και η βρετανική ΒΡ, δημοσιεύουν εκθέσεις για την εξέλιξη της αγοράς ως το 2035 και το 2040 αντίστοιχα, ώστε να κατευθύνουν τις επενδυτικές τους επιλογές.

 

«Η οπτική μας στην έκθεση είναι ότι η επέκταση τω ηλεκτρικών οχημάτων και του ηλεκτρισμού εν γένει θα είναι αρκετά περιορισμένη στα επόμενα 20 χρόνια», δήλωσε τον Φεβρουάριο ο Σπένσερ Ντέιλ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΒΡ.

 

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν εκδίδουν αντίστοιχες μακροπρόθεσμες εκθέσεις για την παραγωγή οχημάτων, αλλά οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις τους υιοθετούν μια πιο γρήγορη ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.

 

Ο Ντίτερ Ζέτσε, επικεφαλής της Daimler, δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι στόχος του είναι το να φτάσουν τα ηλεκτρικά οχήματα ένα ποσοστό 15-25% στις παγκόσμιες πωλήσεις του ομίλου ως το 2025.

 

Η BMW έχει δηλώσει ότι μπορεί να κάνει το ίδιο και ο επικεφαλής της Ford, Μαρκ Φιλντς, είπε τον Απρίλιο ότι ως το 2020, το 40% των μοντέλων θα είναι ηλεκτρικά.

 

«Για πάνω από 100 χρόνια, ο κινητήρας εσωτερικής καύσης ήταν η βασική υπόθεση του κλάδου μας. Το παιχνίδι αλλάζει, όμως, με τη στροφή προς την ηλεκτροκίνηση», δήλωσε σχετικά ο Χάου Τάι-Τανγκ, αντιπρόεδρος της Ford.

 

Για τις πετρελαϊκές, πολλά εξαρτώνται από την ακρίβεια των προβλέψεών τους, όπως ανέφερε ο Άλεξ Γκρίφιθς της Fitch, ο οποίος συνέγραψε έκθεση για τα ηλεκτρικά οχήματα. «Δίχως αυτή την άνοδο της ζήτησης για πετρέλαιο, η αγορά πιθανώς θα βρεθεί μετέωρη και αυτή δεν είναι μια καλή θέση».

 

Βεβαίως, κάποιοι στην πετρελαϊκή βιομηχανία πιστεύουν σε μια ραγδαία ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και κάποιοι στην αυτοκινητοβιομηχανία είναι συντηρητικοί στις εκτιμήσεις τους, αλλά αποτελούν μειοψηφία.

 

Η νορβηγική Statoil, για παράδειγμα, εκτιμά ότι τα ηλεκτροκίνητα θα αναπτυχθούν ευρέως μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες. Και η Fiat Chrysler συνιστά μετριοπάθεια για την ανάπτυξη των ηλεκτρικών οχημάτων.

 

Οι τεχνολογικές καινοτομίες

 

Όπου υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις προβλέψεις των δύο κλάδων, συνήθως βασίζεται σε διαφορετικές εκτιμήσεις για τις τεχνολογικές εξελίξεις και το τι θα συμβεί στις αναδυόμενες αγορές.

 

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναμένουν ότι οι μπαταρίες θα γίνουν φθηνότερες και θα μπορέσουν να στηρίξουν παραπάνω αυτονομία από ότι προβλέπουν οι πετρελαϊκές. Οι τελευταίες έχουν δηλώσει ότι οι περιορισμοί στις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων μπορούν να επιτευχθούν πιο εύκολα μέσω βελτιώσεων στους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

 

Όμως, οι αυτοκινητοβιομηχανίες λένε ότι γίνεται ολοένα και ακριβότερη η επίτευξη των στόχων αυτών. Ο πρόεδρος της BMW, Χάραλντ Κρούγκερ, δήλωσε πέρυσι στους μετόχους της εταιρείας ότι οι ηλεκτροκινητήρες είναι ο μόνος τρόπος επίτευξης των στόχων εκπομπών που τίθενται σε ισχύ στην Ευρώπη και αλλού.

 

Ένας ακόμα μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο πολλοί στην αυτοκινητοβιομηχανία θεωρούν ότι το μέλλον είναι ηλεκτρικό, είναι οι καινοτομίες στο carpooling και στα αυτόνομα οχήματα.

 

Εξαιτίας κυρίως της συμμετοχής εταιρειών όπως η Google, τα αυτόνομα οχήματα έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια από την επιστημονική φαντασία στην πραγματικότητα.

 

Πολλές από τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες αναπτύσσουν μοντέλα και προβλέπουν μεγάλη ανάπτυξη στη δεκαετία του 2020. Προβλέπουν ότι η τεχνολογία θα αλλάξει το επιχειρηματικό τους μοντέλο από την πώληση των οχημάτων προς την παροχή υπηρεσιών μεταφοράς. Αυτή θα ήταν μια σημαντική ενίσχυση για την ηλεκτροκίνηση. Τα ηλεκτρικά οχήματα αναμένεται να παραμείνουν ακριβότερα από τα συμβατικά στο ορατό μέλλον, αλλά τα λειτουργικά τους κόστη είναι πολύ χαμηλότερα.

 

Αυτό το παραπάνω κόστος μπορεί να ανακτηθεί γρήγορα αν το οχημα αποτελεί τμήμα ενός αυτόνομου στόλου με υψηλό δείκτη χρησιμοποίησης – όπως οραματίζονται εταιρείες σαν την Uber Technologies για κάποια στιγμή στην επόμενη δεκαετία.

 

Επιπλέον, με λιγότερα κινητά μέρη, τα ηλεκτρικά οχήματα είναι φθηνότερα και στη συντήρηση και αυτό συνιστά ένα ακόμη κίνητρο για τους ιδιοκτήτες στόλων οχημάτων. Ίσως ακόμη πιο σημαντικό είναι το ότι η αυτόνομη τεχνολογία ταιριάζει καλύτερα με την ηλεκτροκίνηση, παρά με τα συμβατικά οχήματα διότι χρειάζεται ηλεκτρισμό για να λειτουργήσει, όπως τονίζουν οι ειδικοί.

 

«Έχουμε τη δυνατότητα να τροφοδοτήσουμε όλους αυτούς τους αισθητήρες και υπολογιστές», δήλωσε η επικεφαλής μηχανικός της General Motors, Παμ Φλέτσερ, σε συνέδριο τον Σεπτέμβριο.

 

Ακόμα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πετρελαϊκές έλαβαν υπόψη αυτή την αλλαγή στους υπολογισμούς τους. Ούτε η ΒΡ, ούτε η Exxon δεν συμπεριέλαβαν τα αυτόνομα οχήματα στις εκθέσεις τους, αν και η πρώτη ανέφερε σε έγγραφό της τη Δευτέρα ότι τα αυτόνομα θα εξεταστούν στην επόμενη έκθεση που αναμένεται στις αρχές του 2017.

 

Τα αυτόνομα οχήματα δεν αναφέρθηκαν ούτε στις παρουσιάσεις 44 αναλυτών που δόθηκαν το περασμένο έτος και ανήκουν στις επτά μεγαλύτερες δυτικές πετρελαϊκές (Exxon, BP, Eni, Shell, Chevron, ConocoPhillips και Total). Οι εταιρείες δήλωσαν ότι δεν έχουν συμπεριλάβει στα μοντέλα τους την επίδραση των αυτόνομων οχημάτων και δεν σχολίασαν περαιτέρω.

 

Εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) δήλωσε ότι ο οργανισμός δεν έχει εξετάσει ακόμα την επίδρασή τους στην πετρελαϊκή ζήτηση.

 

Η Κίνα ίσως να είναι το κλειδί

 

Η άποψη των στελεχών του πετρελαίου για το εν λόγω καύσιμο βασίζεται στην εκτίμηση ότι η αυξημένη χρήση της αυτοκίνησης εν γένει στις αναδυόμενες αγορές θα επισκιάσει την διείσδυση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων συγκεκριμένα.

 

«Όταν μιλάμε για ηλεκτρικά οχήματα, μιλάμε για τον ΟΟΣΑ», δήλωσε ο Ντεσκάλτσι της Eni, αναφερόμενος στον οργανισμό των 35 εκβιομηχανοποιημένων κρατών. «Πάνω από 1,3 δις. άνθρωποι στερούνται ηλεκτρισμού», πρόσθεσε.

 

Όμως, ο Σάιμον Ρέντφορντ της Standard & Poors, δήλωσε ότι υπάρχει το ρίσκο ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα υιοθετήσουν τα αυτοκίνητα όπως υιοθέτησαν τις τηλεπικοινωνίες. Στην περίπτωση αυτή, οι καταναλωτές βασικά δεν ασχολήθηκαν με τις υπάρχουσες υποδομές - τις σταθερές ενσύρματες γραμμές – και στράφηκαν κατευθείαν στη νέα τεχνολογία, δηλαδή τα κινητά τηλέφωνα.

 

Πράγματι, υπάρχουν κάποιοι στη βιομηχανία του αυτοκινήτου που θεωρούν ότι οι αναδυόμενες αγορές θα ξεπεράσουν κάποιες από τις πλούσιες στην υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης.

 

«Θεωρούμε ότι η Κίνα θα ηγηθεί στη διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων», τόνισε η Μαίρη Μπάρα, διευθύνουσα σύμβουλος της General Motors, τον Οκτώβριο.

 

Η Exxon αναμένει ότι ως το 2040, οι κάτοχοι αυτοκινήτου στην Κίνα θα τριπλασιαστούν στα 30 οχήματα ανά 1.000 κατοίκους. Η ΒΡ προβλέπει μια αντίστοιχη ανάπτυξη και ότι η άνοδος των μιλίων ανά όχημα μέσα στα επόμενα 20 χρόνια θα βοηθήσει την Κίνα να ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως μεγαλύτερος καταναλωτής υγρών καυσίμων ως το 2032.

 

Η Κίνα είναι ήδη η μεγαλύτερη αγορά για τα ηλεκτρικά οχήματα διεθνώς, με τη βοήθεια κρατικών επιδοτησεων ύψους έως 10.000 δολαρίων ανά όχημα και εξαιρέσεις από τα μέτρα για το μποτιλιάρισμα σε πόλεις όπως το Πεκίνο και η Σανγκάη.

 

Στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων και υβριδικών plug-in έφτασαν τις 337.000 και η χώρα στοχεύει σε πωλήσεις 5 εκατ. ως το 2020.

 

Η κυβέρνηση προσφέρει, επίσης, κίνητρα για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην επικράτειά της, όπως διευκολύνσεις στην ξένη ιδιοκτησία των εργοστασίων και σχέδια που επιβάλουν πως ένα ορισμένο μερίδιο των οχημάτων που κατασκευάζονται στην Κίνα να είναι μηδενικών εκπομπών.

 

Οι αναλυτές λένε ότι ο κίνδυνος για τις πετρελαϊκές είναι πως εν μέσω προβλέψεων για αύξηση της πετρελαϊκής ζήτησης, η εκτίμηση για ταχύτερη στροφή προς την ηλεκτροκίνηση θα επηρεάσει τις τιμές του αργού πριν ακόμα επέλθει.

 

«Ο βασικός κίνδυνος για τον κλάδο είναι ο βαθμός της αλλαγής», σημειώνει ο Ρέντμοντ. «Θέτει ερωτήματα για την οικονομική βιωσιμότητα των διαφόρων τύπων σχεδίων τα οποία οι πετρελαϊκές θα πρέπει να εξετάσουν», πρόσθεσε.

 

(του Τομ Μπέργκιν, Reuters)

 

Πηγή: http://energypress.g...-gia-mellon-tis

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.