Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

«Κόφτης» στα 12.000 ευρώ και στην Airbnb


basgoud

Recommended Posts

Μέχρι 12.000 ευρώ τον χρόνο θα μπορεί να βγάζει κάποιος νοικιάζοντας το σπίτι του μέσω πλατφόρμων όπως η Airbnb, σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε χθες Δευτέρα από την Βουλή. Πλέον οι ιδιώτες που χρησιμοποιούν τέτοια εργαλεία για να έχουν κάποιο έξτρα εισόδημα θα πρέπει να καταγράφονται σε ειδικό μητρώο και να φορολογούνται βεβαίως με την κλίμακα που ισχύει γενικά για τα ενοίκια.

 

Ειδικότερα, ο νέος νόμος προβλέπει ότι οι ιδιώτες που νοικιάζουν τα σπίτια τους ή δωμάτια μέσω των υπηρεσιών της οικονομίας του διαμοιρασμού (sharing economy) θα πρέπει να εγγράφονται στο «Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα ο αριθμός εγγραφής θα πρέπει να αναγράφεται σε κάθε ανάρτηση του ακινήτου σε ψηφιακές πλατφόρμες και σε κάθε μέσο προβολής. Κάθε ιδιώτης (ξεχωριστό ΑΦΜ) θα μπορεί να έχει καταχωρημένα μέχρι δύο ακίνητα.

 

Κανονικά, η μίσθωση κάθε ακινήτου δεν μπορεί να ξεπερνά τις 90 ημέρες τον χρόνο. Μάλιστα για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων η μίσθωση δεν μπορεί να ξεπερνά τις 60 ημέρες τον χρόνο. Ωστόσο τα παραπάνω όρια μπορούν να ξεπεραστούν αν το συνολικό ετήσιο εισόδημα του κάθε ιδιώτη δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ.

 

Φόρος 15% και πρόστιμα 5.000 ευρώ

 

Τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστή 15% για ποσά έως 12.000 ευρώ ετησίως. Αξίζει να σημειωθεί πως στην βραχυχρόνια μίσθωση δεν επιβάλλεται ΦΠΑ.

 

Την εφαρμογή των παραπάνω θα ελέγχουν μικτά κλιμάκια αποτελούμενα από υπαλλήλους των υπουργείων Οικονομικών και Τουρισμού. Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες από τις πλατφόρμες ενοικίασης. Αν εντοπιστούν ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο ή νοικιάζουν το σπίτι τους για περισσότερες ημέρες από όσες επιτρέπεται τότε θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης μετά την επιβολή του προστίμου τότε μπορεί να επιβληθεί νέο πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ. Αν κάποιος πιαστεί για τρίτη φορά τότε θα πρέπει να πληρώσει 20.000 ευρώ.

 

Τι ισχύει σε αντίθετη περίπτωση

 

Αν τώρα κάποιος έχει παραπάνω από δύο ακίνητα να μισθώσει ή θέλει να βγάζει περισσότερα από 12.000 ευρώ τον χρόνο θα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί ως ιδιώτης που μισθώνει περιστασιακά. Θα πρέπει να ανοίξει βιβλία και να πάρει το ειδικό σήμα του ΕΟΤ για τουριστικά καταλύματα. Πληρώνοντας βεβαίως και τις απαραίτητες εισφορές και φόρους.

 

Τι λένε οι ξενοδόχοι

 

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) χαρακτηρίζει την σχετική διάταξη ως ένα θετικό πρώτο βήμα για την ρύθμιση μίας «αρρύθμιστης και άναρχης αγοράς», η οποία «ανταγωνίζεται αθέμιτα τις αδειοδοτημένες επιχειρήσεις, με βαρύτατες επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό, την εθνική οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον».

 

Ωστόσο διαφωνεί με το όριο των 12.000 ευρώ και προτείνει την επιβολή του ανώτατου χρονικού διαστήματος μίσθωσης στις 60 ημέρες σε όλη την χώρα. Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, η εισοδηματικής βάσης εξαίρεση διαιωνίζει- αντί να καταπολεμά- τον αθέμιτο ανταγωνισμό προς τα χιλιάδες πολύ μικρά νόμιμα καταλύματα με έσοδα κάτω των 12.000, που υφίστανται σήμερα υπέρμετρη φορολόγηση.

 

Ακόμη το ΞΕΕ θεωρεί πως το πρόστιμο των 5.000 ευρώ είναι εξαιρετικά χαμηλό και προτείνει την επιβολή ΦΠΑ, αλλά και ειδικού φόρου διαμονής επί της διανυκτέρευσης στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών, αντίστοιχο με αυτόν που έχει θεσπιστεί για τα «νόμιμα τουριστικά καταλύματα».

 

Πηγή http://www.insider.g...kai-stin-airbnb

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Οι ηλίθιοι συνδικαλισταράδες των ξενοδόχων , αντί να κοιτάξουν να βρούν τρόπους να 5πλασιάσουν τουλάχιστον το city break των μεγάλων πόλεων , αλλά και το χειμερινό τουριστικό προιόν της χώρας που είναι σε αστείο επίπεδο , κοιτάνε να περιχαρακώσουν την πίτα . Ενα 20ήμερο σε κλειστό δωμάτιο με την τρόικα και τον Σόιμπλε θα τους έκανε πιό σοφούς .

 

Κρατιστές δεν είμαστε λένε , αλλά όταν μας συμφέρει θέλουμε την κρατική προστασία .

 

Προχτές ένας σουβλατζής ήθελε να μπούν περιορισμοί στα ΚΥΕ για να έχει δουλειά αυτός , αλλά δεν τον ένοιαζε αν θα είναι ξενοίκιαστα τα άλλα μαγαζιά .

 

Θέλουμε πολλά μνημόνια ακόμα φαίνεται για να ισιώσουμε .... 

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο. Πάντα κάποιοι ευνοούνται και κάποιοι αδικούνται.

 

Δεν μπορώ να το αναλύσω πλήρως σε μια δημοσίευση τα θετικά και τα αρνητικά του airbnb αλλά θα αναφέρω τα βασικά.

 

Θετικά

  • Αυξάνεται ο τουρισμός καθώς διατίθενται οικονομικά καταλύματα
  • Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου αυξάνει εύκολα το εισόδημά του
  • Μπορούμε να μείνουμε οικονομικά στο μέρος που θέλουμε να επισκεφτούμε.

 

Αρνητικά

  • Αδικείται ο κάθε επίσημος επαγγελματίας του τουριστικού κλάδου, από τον ξενοδόχο μέχρι και την καθαρίστρια.
  • Αυξάνεται η ανεργία καθώς λιγότεροι τουρίστες στα ξενοδοχεία σημαίνει και μειωμένες ανάγκες σε προσωπικό.
  • Αυξάνεται η ανασφάλιστη εργασία. Κάποιοι έχουν την ενοικίαση στο airbnb ως βασική τους εργασία. Δεν νομίζω να έχουν κάνει έναρξη στην εφορία.
  • Μειώνονται τα φορολογικά έσοδα του κράτους.
  • Αποθαρρύνονται οι επενδυτές από επενδύσεις στον τουριστικό τομέα.
  • Μπορεί να δυσφημιστεί ο τουρισμός. Στο airbnb δεν θα δείτε συχνά αρνητικά σχόλια (http://www.businessinsider.com/why-airbnb-reviews-are-a-problem-for-the-site-2015-6) , αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυσαρεστημένοι επισκέπτες. Στα νόμιμα τουριστικά καταλύματα υπάρχει η τουριστική αστυνομία που ελέγχει κάποια πράγματα, στο airbnb δεν υπάρχει έλεγχος.
  • Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για τις προδιαγραφές των χώρων σε κανέναν τομέα πλην της εμφάνισης που βλέπετε στις φωτογραφίες. Δεν ελέγχει τα ακίνητα του airbnb το υγειονομικό, η πυροσβεστική, μπορεί να έχει το ακίνητο αυθαιρεσίες που θέτουν σε κίνδυνο την στατικότητα του κτιρίου, κτλ.
Link to comment
Share on other sites

1) Με τα νομικα προσωπα (εταιριες) τι γινεται?

Απ'οτι καταλαβα δεν Ισχυει και για τις εταιριες ο περιορισμος των 2 ακινητων, αλλα τους υποχρεωνει να εχουν σημα ΕΟΤ, σωστα?

 

2) Το τελος διανυκτερευσης (5%) αποσυρθηκε?

 

3) Συνολικο μισθωμα φυσικου προσωπου (ιδιωτη) 12.000 εννοει απο οποιουδηποτε ειδους μισθωση ή αναφερεται αποκλειστικα στις βραχυχρονιες μισθωθεις? (airbnb)

Link to comment
Share on other sites

Αρχικά πρέπει να ξέρουμε ότι το Σύνταγμα μας προστατεύει την Ιδιοκτησία και κάθε περιορισμός της χρήσης της ενδέχεται να είναι αντισυνταγματικός .

 

Η ενοικίαση που γίνεται τώρα με αυτό τον τρόπο , αφορά κυρίως άλλο κοινό , που ψάχνει διαφορετικά πράγματα στην διαμονή . Χαμηλότερο κόστος , ελάχιστες έως μηδενικές παροχές και μεγαλύτερο χώρο . Αρα βασικά μιλάμε για άλλο κοινό από τα ξενοδοχεία και δεν μιλάμε βέβαια για τα πολύ τουριστικά μέρη που έτσι και αλλιώς αυτά νοικιάζονται με διαφορετικό τρόπο και δεν ασχολούνται με τους ανόητους πολιτικούς και συνδικαλιστές της χώρας . 

 

Εχει όμως ξεκινήσει και μια άλλη μπίζνα που για μένα έχει αβάντες στην εξουσία και την βολεύει αφάνταστα αυτοί οι ανόητοι περιορισμοί . Εμφανίζονται εταιρείες που παίρνουν ακίνητα , συχνά που θέλουν ανακαίνιση , με μακροχρόνια μίσθωση και χαμηλό ενοίκιο και τα νοικιάζουν αυτές σε ξένους , συχνά μέσω ξένων εταιρειών και το κράτος παίρνει τα ..... τους .

 

Δηλαδή ο ιδιοκτήτης δίνει το ακίνητο , ο άλλος το ανακαινίζει , περνάει τα έξοδα και το νοικιάζει σε μια εταιρεία δική του με έδρα το εξωτερικό και χαμηλή φορολογία και αυτή παίρνει τα λεφτά της airbnb .  

 

Με τον νόμο αυτό , αυτές οι εταιρείες θα κάνουν πάρτυ και το κράτος θα βαράει ΕΝΦΙΑ στους πολίτες .

 

Παντελώς ηλίθιοι και γρυλλάκηδες ....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.