Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Συναλλαγές με πλαστικό χρήμα & Επαγγελματικός Λογαριασμός"


georgegaleos

Recommended Posts

35 minutes ago, spafent said:

τώρα τί κάνουμε?

Διαβάζουμε εδώ 😃

Καλό απόγευμα

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Χαίρετε,

Έχω ανησυχήσει για μία πατάτα που έκανα και θα ήθελα την άποψή σας για το πώς να το χειριστώ από εδώ και πέρα.

Στην εξόφλησή μου από πελάτη, μάλλον η ζέστη έφταιγε, έδωσα λάθος ΙΒΑΝ της ΕΤΕ και μου κατέθεσε την αμοιβή σε προσωπικό - μη επαγγελματικό λογαριασμό. Το διαπίστωσα μόλις τώρα περίπου μία εβδομάδα μετά την κατάθεση.

Ο πελάτης δεν έχει κάποιο πρόβλημα με τον υπολογισμό της αμοιβής στο αφορολόγητό του γιατί ειναι νομικό πρόσωπο. Φοβάμαι μόνο μήπως χτυπήσει κάτι στην ΑΑΔΕ για το γεγονός ότι η συναλλαγή δε θα "περάσει" από τον επαγγελματικό λογαριασμό.

Τι να κάνω τώρα; Μπορώ να δηλώσω και αυτόν αναδρομικά σαν επαγγελματικό (είναι ταμιευτηρίου); Να μεταφέρω εγώ από τον προσωπικό στον επαγγελματικό το ποσό έχει νόημα; Κάποια άλλη ιδέα;

Edited by andreas-p
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Καλησπέρα.

Ενημερωτικά για συναδέλφους που προτίθενται να ανοίξουν επαγγελματικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα (και επειδή εμένα ΔΕΝ με ενημέρωσαν σωστά όταν ρώτησα, ούτε στην τηλεφωνική κλήση που είχα πριν πάω στο κατάστημα, ούτε στο κατάστημα), να αναφέρω πως για το άνοιγμα του λογαριασμού και την έκδοση κάρτας δεν υπάρχει χρέωση.

Αλλά:

Υπάρχει χρέωση 2€ μηνιαίως ως «κόστος παροχής υπηρεσιών», ήτοι 24€ ετησίως.

Υπάρχει χρέωση για την κάρτα 10€ ετησίως, από το 2ο έτος.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλησπέρα συνάδελφοι, 

Δουλεύω σε εταιρία με μπλοκάκι (φορολόγηση ως μισθωτή) και δεν έχω καταλήξει ακόμα στο αν πρέπει ή όχι να έχω δηλωμένο επαγγελματικό λογαριασμό μιας και δεν κάνω λιανικές συναλλαγές με ιδιώτες (δεν έχω ούτε POS). 

Παρόλα αυτά ο λογιστής μου δήλωσε ως επαγγαλματικό το λογαριαμό που έχω στην Πειραιώς και στον ο οποίο κατατίθεται η μισθοδοσία μου. Παρεπιπτόντως, ο λογαριασμός αυτός είναι τρεχούμενος, στα στοιχεία του λέει "Πειραιώς Αποδοχών", σκοπός: "Μισθοδοσία", κατηγορία: "Υπάλληλοι-Μισθωτοί Ιδιωτικού Τομέα". Δεν ξέρω αν συνάδουν αυτά με την έννοια του επαγγελματικού λογαριασμού αλλά πάντως η τράπεζα τον επιβεβαίωσε. Εχω θέμα και χρειάζεται κάτι να αλλάξω?

Επίσης, αρκετό καιρό μετά τη δήλωση αυτού του λογαριασμού στο taxis ως επαγγελματικού, έβαλα συνδικαιούχο τον πατέρα μου και δεν ξέρω αν είναι πρόβλημα αυτό, αν πρέπει να ξαναδηλώσω κάτι στο taxis (ως μεταβολή) κτλ.

 Και έρχομαι στο βασικό πρόβλημα..... Μπαίνω στο winbank και δεν μου εμφανιζονται οι δαπάνες μείωσης φορου!!!! Τι να κάνω? Να αθροίσω όλες τις αγορές με κάρτα που έχω κάνει και να τις περάσω χειροκίνητα στη δήλωση? ή μήπως να σβήσω τον επαγγελματικό απο το taxisnet και να παψει το πρόβλημα (μιας και μαλλον δεν είμαι και υποχρεη δήλωσης?)

Σημείωση 1: Mόνο για το 2021 παρουσιαζεται το προβλημα αυτό. Για τα προηγούμενα έτη εμφανίζονται κανονικά οι δαπάνες μείωσης φόρου (παρόλο που ο λογαριασμός είναι δηλωμένος ως επαγγελματικός απο 15/11/2018)

Σημείωση 2: Στο Ε3 δεν εμφανίζεται ο επαγγελματικός λογαριασμός (επειδή δεν έχω pos?, πρέπει να τον γραψω?)

Ευχαριστώ!!!

Edited by Engineer88
Link to comment
Share on other sites

@Engineer88 Δεν είσαι υποχρεωμένη να έχεις επαγγελματικό λογαριασμό.
Αντιθέτως, πρέπει να έχεις λογαριασμό σε τράπεζα επιλογής του εργοδότη σου, όπου θα κατατίθενται οι αποδοχές σου.
Μπορεί να υπάρχει συνδικαιούχος και δεν χρειάζεται να δηλώσεις κάτι σχετικά με αυτό.
Δεν είχες καμμία δουλειά (ούτε εσύ ούτε ο λογιστής σου) να δηλώσεις επαγγελματικό λογαριασμό, που είναι άλλο πράγμα από τον λογαριασμό μισθοδοσίας.
Ναι, να τον διαγράψεις από το TaxisNet γιατί δεν λειτουργεί ως επαγγελματικός λογαριασμός.
Ναι, μπορείς να υπολογίσεις το άθροισμα των αγορών μέσω της κάρτας σου και να το συμπληρώσεις στη φορολογική σου δήλωση.
Δεν χρειάζεται να γράψεις τίποτα για τον λογαριασμό στο Ε3.

Edited by Πλήθων
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

@Πλήθων ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Πάντως γενικά όσοι γνωστοι-φίλοι-συνάδελφοι είναι σαν εμένα (μπλοκακηδες σε εταιρια) έχουν οι περισσότεροι δηλωσει εναν επαγγελματικο λογαριασμο στο ταξις με τη λογικη οτι και να μην ειναι απαραιτητο, δεν πειραζει να το εχεις δηλωμενο, δεν χανεις τπτ. 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρες. Η αλήθεια είναι πως εγώ & κάποιοι ακόμα σε άλλες τράπεζες χάνουμε, όπως εξηγώ παραπάνω. «Μα ρε φίλε, γκρινιάζεις για 24€ το χρόνο;» θα σκεφτόταν κάποιος. Ε ναι, δε γουστάρω κερατιάτικα, τόσα πληρώνουμε εδώ & εκεί.

Θα μου πει άλλος φίλος «άλλο είναι να ανοίξω επαγγελματικό λογαριασμό σε τράπεζα & άλλο πράγμα να δηλώσω κάποιον λογαριασμό που ήδη έχω ως επαγγελματικό & να τον χρησιμοποιώ μόνο για επαγγελματικές συναλλαγές». Και αυτό σηκώνει συζήτηση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.