Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ενημέρωση φακέλου για την αλλαγή χρήσης (άρθρο 5 παρ.2 Ν.4067/12)


Recommended Posts

    Θα ήθελα συνάδελφοι την άποψή σας για την ενημέρωση φακέλου αλλαγής χρήσης σύμφωνα με το άρθ. 5 παρ. 2 ν.4067/12 κατοικίας νομίμως υφιστάμενης με ΟΑ του 1966 και του 1980, κατοικίας 150 τ.μ. σε γραφεία, χωρίς καμία εσωτερική διαρρύθμιση, γιατι στην πολεοδομία μου ζήτησαν εκτός από την προσβασιμότητα (άρθρο 5 παρ.4), αλλα και την κατασκευή wc ΑΜΕΑ.

    Η δική μου άποψη έναι ότι δεν απαιτείται κατασκευή wc ΑΜΕΑ, γιατί δεν εκδίδεται άδεια δόμησης "....δεν απαιτείται άδεια δόμησης" (άρθρο 5 παρ. 2) αλλά ενημέρωση για την αλλαγή χρήσης ΜΟΝΟ.

    Η άποψη της υπηρεσίας είναι ότι πρέπει να εφαρμοστεί   και το άρθρο 26 του ΝΟΚ και η εγκύκλιος 42382/13.

    Το άρθρο 26 όμως κατά την άποψή μου αναφέρεται σε νέα και υφιστάμενα κτίρια για τα οποία εκδίδεται άδεια δόμησης (άρθρο 26 παρ 8-)8.      Οι ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων που προβλέπονται στο παρόν άρθρο, αφορούν στη σύνταξη, παρουσίαση της μελέτης προσβασιμότητας, όπως αυτή ορίζεται στο Ν.4030/2011(Α΄249) άρθρο 3 παρ. 2β και άρθρο 9 παρ. 6 και στο προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατ’ εξουσιοδότηση του παραπάνω νόμου. Ομοίως κατ’ εξουσιοδότηση του παραπάνω νόμου πραγματοποιείται ο έλεγχος των έργων και εργασιών δόμησης που ορίζεται στο άρθρο 4 της Υ.Α. οικ.9875/2012 (Β΄469)".

παραθέτω και το

Άρθρο 5 - Χρήση κτιρίων  (ΕΚΤ,ΟΙΚ)

1.      Μεταβολή της χρήσης του κτιρίου ή μέρους του επιτρέπεται υπό την επιφύλαξη των οριζομένων στις επόμενες παραγράφους, μόνον αν η νέα χρήση προβλέπεται από τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις. Εάν από τη μεταβολή επέρχεται αλλαγή προς το δυσμενέστερο, στα στοιχεία του διαγράμματος δόμησης ή στα φορτία σχεδιασμού της στατικής μελέτης ή αλλαγή των τεχνικών - μηχανολογικών εγκαταστάσεων ως προς τις διελεύσεις τους από άλλους ορόφους ή κοινόχρηστους χώρους απαιτείται έκδοση Άδειας Δόμησης και ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου. Σε κάθε άλλη περίπτωση η κατασκευή θεωρείται αυθαίρετη.

2.      Χώροι για τους οποίους έχει χορηγηθεί Άδεια Δόμησης με συγκεκριμένη χρήση, μπορούν να μεταβάλουν τη χρήση τους, εφόσον η νέα χρήση προβλέπεται από τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις και δεν επέρχονται αλλαγές της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου και δεν απαιτείται έκδοση Άδειας Δόμησης.

Μέχρι την εφαρμογή της Ταυτότητας κτιρίου, απαιτείται απλή ενημέρωση του φακέλου της οικοδομικής άδειας ή άδειας δόμησης για τυχόν τροποποιούμενες επί μέρους μελέτες, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 4 παρ. 1στ και 1ζ.

Επισημαίνεται ότι όταν στα σχέδια της οικοδομικής αδείας αναγράφεται η χρήση «κατάστημα», η χρήση αφορά στις εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ οι λοιπές χρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν θεωρούνται «καταστήματα», λόγω του ότι η άδεια δόμησης εκδίδεται με άλλες προϋποθέσεις. Σημειώνεται ότι τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (αναψυκτήρια, εστιατόρια κλπ) αποτελούν διακριτές κατηγορίες χρήσεων, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. Β του Π.Δ.23.2/6.3.1987 (ΦΕΚ166/Δ/87) και του «Κτιριοδομικού Κανονισμού» (ΦΕΚ59/Δ΄/3-2-89). Επομένως απαιτείται άδεια δόμησης για την αλλαγή χρήσης «καταστήματος» σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (πχ. εστιατόριο – αναψυκτήριο).

3.      Σε κτίρια νομίμως υφιστάμενα εντός εγκεκριμένου σχεδίου ή οικισμού, είναι δυνατή η αλλαγή χρήσης σύμφωνα με το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο, τις ισχύουσες χρήσεις γης της περιοχής και ανεξάρτητα από τυχόν μεταβολές λοιπών όρων δόμησης. Σε κτίρια νομίμως υφιστάμενα εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμού, είναι δυνατή η αλλαγή χρήσης σύμφωνα τις ισχύουσες χρήσεις γης της περιοχής και με την προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα της νέας χρήσης μεγέθη.

Επισημαίνεται ότι δεν δύναται να χορηγηθεί άδεια δόμησης αλλαγής χρήσης σε κτίριο το οποίο ρυμοτομείται (εμπίπτει σε δημόσιο κοινόχρηστο χώρο) σύμφωνα με το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο, ενώ δύναται να εκδοθεί άδεια δόμησης αλλαγής χρήσης σε νομίμως υφιστάμενο κτίριο το οποίο δεν ρυμοτομείται και μπορεί να υπερβαίνει την κάλυψη, τον σ.δ., το ύψος ή τον όγκο των ισχυόντων όρων δόμησης της εν λόγω περιοχής.

4.      Σε κάθε περίπτωση μεταβολής της χρήσης κτιρίου ή χώρου κτιρίου πρέπει να διασφαλίζεται υποχρεωτικά η προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα στους κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου με την προϋπόθεση να μην θίγεται ο φέρων οργανισμός του κτιρίου. Σε αντίθετη περίπτωση η κατασκευή θεωρείται αυθαίρετη.

 

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Πρέπει να κάνεις ΑΜΕΑ, καθώς κάνεις μετατροπή σε γραφεία, εφόσον έχεις επιφάνεια >100τ.μ. Μπορείς να το αναβάλεις μέχρι το 2020. Δεν απαιτείται όμως άδεια δόμησης για να κάνεις μικρές εσωτερικές διαρυθμίσεις. Θες ΕΕΜΚ. Εξαιρούνται τα κτίρια που λόγω του εδάφους τα ΑΜΕΑ δεν έχουν την δυνατότητα να εισέλθουν στο κτίριο γενικότερα. Λεπτομέρειες δες άρθρο 26 παρ 5.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Σε περιπτωση που κανω αλλαγη χρησης κτιρίου σε επαγγελματικο εργαστηριο χαμηλης οχλησης ΧΩΡΙΣ να απαιτειται εκδοση αδειας αλλαγης χρησης, το μονο που θα γίνει ειναι ενημερωση φακελου για την αλλαγη, πρεπει να διασφαλισω και την προσβασιμοτητα σε ΑΜΕΑ?
Υπαρχει μια αντιφαση στο αρθρο 5 παρ.4 ΝΟΚ το οποιο αναφερει:
<<Σε κάθε περίπτωση μεταβολής της χρήσης κτιρίου ή χώρου κτιρίου πρέπει να διασφαλίζεται υποχρεωτικά η προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα στους κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου με την προϋπόθεση να μην θίγεται ο φέρων οργανισμός του κτιρίου. Σε αντίθετη περίπτωση η κατασκευή θεωρείται αυθαίρετη>>

και της εγκυκλιου 42382/13 παρ.4α: <<Η υποβολη μελέτης προσβασιμοτητας και η υλοποιηση των προβλεπομενων σε αυτη διαμορφωσεων-εγκαταστασεων επιβάλλεται στις περιπτωσεις οπου εκδιδεται οικοδομικη αδεια αλλαγης χρησης, εφοσον η νεα χρηση το απαιτει.>>

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Καλημέρα Συνάδελφοι

Παρακαλώ για την βοήθεια σας.

Σε κτήριο εμβαδού 36.000 μ2 με οικοδομική άδεια του 2009 και χρήση "ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΝΟΜΗΣ"(LOGISTICS) θα χρειαστεί να γίνουν οι κάτωθι επεμβάσεις : 

- Κατασκευή χωρίσματος ώστε να αυτονομηθεί τμήμα 5.500 μ2. Το χώρισμα θα κατασκευαστεί σε φάτνωμα που πέφτεί η πυροκουρτίνα του πυροδιαμερίσματος ώστε να μην επηρρεάζονται τα πυροδιαμερίσματα.

- Από το τμήμα των 5.500 μ2 που θα αυτονομηθεί(με ξεχωριστό μισθωτήριο) τα 1.800 μ2 θα αλλάξουν χρήση από "ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΝΟΜΗΣ" σε εργαστήριο χαμηλής όχλησης(συγκεκειμένα κατηγορίας Αα) με ότι αυτό ζητήθεί από αδειοδοητικής πλευράς(αποχρητήρια, αποδυτήρια κλπ)

Αν γνωρίζει κάποιος :

1) Αν απαιτείται οικ. άδεια για το χώρισμα και την αλλαγή χρήσης του τμήματος λόγω ότι δεν επηρρεάζονατι τα μεγέθη Διαγράμματος κάλυψης. Αν ναι πως υπολογίζονται οι νόμιμες αμοιβές.

2) Αν μπορεί να γίνει με ενημέρωση φακέλου. Αν ναι πως υπολογίζονται οι νόμιμες αμοιβές.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα

 

Καινούριος μηχανικός εδώ. Θα ήθελα να ρωτήσω ποία είναι η διαδικασία αναθεώρησης οικοδομικής άδειας; Τι δικαιολογητικά χρειάζονται; 

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Εδώ το σχετικό άρθρο για την αναθεώρηση

 

http://www.michanikos.gr/topic/51307-%CE%B1%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF-42-%CE%BD-449517-%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%8D%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF/

 

Τα δικαιολογητικά εξαρτώνται από το ως προς τι γίνεται η αναθεώρηση.

Ουσιαστικά θα υποβάλεις σίγουρα μια τεχνική έκθεση και όλες τις μελέτες που τροποποιούνται.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Σε κτίριο χωρίς σύσταση αλλά που στην ουσία είναι διπλοκατοικία, όλο ενός ιδιοκτήτη (ή εξ αδιαιρέτου), μπορούμε να πούμε ότι δεν τίθεται θέμα κοινόχρηστων χώρων για την εξέταση του αν οι διελεύσεις των νέων εγκαταστάσεων (σε ανακαίνιση με αλλαγή χρήσης) διέρχονται από αυτούς;

Θεωρούνται μήπως όλα εσωτερικές διαρρυθμίσεις ή υπάρχει άλλη προσέγγιση του θέματος;

Link to comment
Share on other sites

@tettris αφού δεν έχει γίνει σύσταση, δεν έχουν καθοριστεί κοινόχρηστοι χώροι.
Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα διέλευσης από κοινόχρηστα.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Απλό και ξεκάθαρο!

Που μου δίνει πάτημα για μια ακόμα ερώτηση, αν θέλεις να μου πεις τη γνώμη σου. Συνεχίζω με την περίπτωση διέλευσης ενός αγωγού εκτός του χώρου που ανακαινίζεται. Αν αντί διέλευσης από χώρο που θα μπορούσε να θεωρηθεί μελλοντικά (κατόπιν σύστασης) κοινόχρηστος, διέρχεται από χώρο που θα μπορούσε μελλοντικά να αφορά τμήμα οριζόντιας, που σήμερα δεν υπάρχει, τίθεται τότε μήπως θέμα;

Καταλαβαίνω πως δεν έχει τελικά σημασία η διέλευση των εγκαταστάσεων όταν δεν υπάρχει σύσταση και άρα σε κάθε περίπτωση είναι ζήτημα προσέγγισης της μελλοντικής σύστασης. Φυσικά οφείλει ο σχεδιασμός σήμερα να έχει λογική και πρόβλεψη μελλοντικής εκμετάλλευσης του χώρου. Συμφωνείς;

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.