Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εκδόθηκε η εγκύκλιος για νέες ασφαλιστικές εισφορές


Engineer

Recommended Posts

Εκδόθηκε η εγκύκλιος με την οποία διευκρινίζονται θέματα σχετικά με την ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών.

 

Σύμφωνα με τον Ν.4387/2016 υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και ο νέος τρόπος υπολογισμού αφορά εκτός από τους μέχρι τώρα ασφαλισμένους σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, τους υγειονομικούς, τους δικηγόρους που βρίσκονται σε αναστολή επαγγέλματος, τα μέλη και τους μετόχους οργανισμών, Κοινοπραξιών, και κάθε μορφής εταιρειών πλην των ΑΕ και των ΙΚΕ οι οποίοι υπάγονταν στον ΟΑΕΕ (έμποροι, βιοτέχνες), τα μέλη των Δ.Σ και τους μετόχους άνω του 3% Ανώνυμων Εταιρειών με αντικείμενο επιχειρήσεων επαγγελματική, βιοτεχνική, ή εμπορική δραστηριότητα Επίσης αφορά τους διαχειριστές Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών, τους μοναδικούς εταίρους Μονοπρόσωπων ΙΚΕ, και τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων που είναι παράλληλα εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών

 

Τρόπος υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών

 

Από 1 Ιανουαρίου 2017 η βάση υπολογισμού των πόσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών, καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση δραστηριότητας κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.

 

Εάν η προσδιοριζόμενη βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών είναι μικρότερη του ποσού που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών στο ύψος που εκάστοτε διαμορφώνεται, καθώς και στις περιπτώσεις ζημιών ή μηδενικών κερδών, ως μηνιαία βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών λαμβάνεται το ύψος του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών. (σήμερα 586 ευρώ)

 

Εάν η προσδιοριζόμενη βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών είναι μεγαλύτερη του ποσού που αντιστοιχεί στο δεκαπλάσιο του κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, ως μηνιαία βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών λαμβάνεται το ύψος του 10πλάσιου του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών.

 

Στις περιπτώσεις που κάποιο από τα πρόσωπα καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές ως μισθωτός, μηνιαία βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί το άθροισμα του εισοδήματος από την παροχή των μισθωτών υπηρεσιών και του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος από άλλη δραστηριότητα

 

Στις περιπτώσεις πολλαπλής δραστηριότητας, η κάθε μία εκ των οποίων δημιουργεί υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση σύμφωνα με τις γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ όπως ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του Ν. 4387/2016 ως μηνιαία βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί το άθροισμα του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος από έκαστη δραστηριότητα.

 

Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες, πέραν των ανωτέρω, ασκείται και μία ή περισσότερες δραστηριότητες υπακτέες στην ασφάλιση του ΟΓΑ, σύμφωνα με τις γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις του, όπως ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του Ν. 4387/2016, μηνιαία βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί το άθροισμα του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος από έκαστη δραστηριότητα.

 

Βάση ισολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών κατά την έννοια της παρούσας απόφασης προκύπτει από το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο φορολογικό έτος. Τυχόν διαφορά που προκύπτει μετά από τον υπολογισμό των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών βάσει του πραγματικού εισοδήματος του προηγούμενου φορολογικού έτους συμψηφίζεται ισομερώς κατανεμημένη σε μηνιαία βάση έως το μήνα Δεκέμβριο εκάστου έτους.

 

Πηγή: http://www.ered.gr/e..._/#.WGYrBlN94_4

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Να ρωτήσω:

1) Eμείς ως μηχανικοί, πάμε με το 20+6,95% ή έχουμε υποχρεωτικά επικουρικά και ανεβαίνει το ποσοστό μας και πόσο;

2) Τα μπλοκάκια που φορολογικά πάνε ως μισθωτοί (π.χ. ένας εργοδότης), την έκτακτη εισφορά θα συνεχίζουν να την πληρώνουν;

Link to comment
Share on other sites












Η Υπουργική απόφαση για την εξόντωση επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων – Οι ασφαλιστικές εισφορές

 




Σχέδιο , έτσι όπως δόθηκε στη δημοσιότητα. Η Υπουργική Απόφαση διατηρεί την υποχρεωτική ασφάλιση ιδιότητας  στο άρθρο 1 όπως ακριβώς ίσχυε, με υποχρεωτική ελάχιστη καταβολή εισφοράς 37,95% των 586 €, δηλαδή 222,39 € το μήνα












Link to comment
Share on other sites

Β.1.


 


Για το σύνολο των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ που υπάγονται στην ασφάλιση βάσει των σχετικών διατάξεων του κλάδου κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής τους στην κοινωνική ασφάλιση (παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι), προβλέπεται κατά τα πρώτα πέντε χρόνια από την υπαγωγή στην ασφάλιση, καταβολή μειωμένου ασφαλίστρου (14% για τα πρώτα δύο έτη ασφάλισης και 17% για τα επόμενα τρία έτη ασφάλισης) και χαμηλότερη κατώτερη βάση υπολογισμού (ίση με €410,26). Και στις δύο αυτές περιπτώσεις καταβολής μειωμένης ασφαλιστικής εισφοράς (μειωμένη βάση και χαμηλότερο ποσοστό εισφορών) εφαρμόζεται η διαδικασία καταβολής της σχετικής ασφαλιστικής οφειλής σύμφωνα με τα αναφερόμενα για τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ που προέρχονται από τον ΟΑΕΕ.


 


Το παραπάνω αφορά όλους τους μηχανικούς ανεξαρτήτως αν είναι κάτω 5ετίας από τι καταλαβαίνω?


Οπότε η ελάχιστη μηνιαία εισφορά για τα δύο πρώτα χρόνια είναι (14+6,75+7,5+4 = 32,25) * 410,26 = 132,31€ ή 793,85€ το εξάμηνο?


 


Κανονικά θα έπρεπε να ήταν (20+6,75+7,5+4 = 38,25) * 586,00 = 224,15€ ή 1344,87€ το εξάμηνο  δηλ. διαφορά  551€ ανά εξάμηνο τα οποία θα μας ζητηθούν στο μέλλον όπως αναφέρει πιο πάνω ο νόμος

Link to comment
Share on other sites

 

Η Υπουργική απόφαση για την εξόντωση επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων – Οι ασφαλιστικές εισφορές
 
Σχέδιο , έτσι όπως δόθηκε στη δημοσιότητα. Η Υπουργική Απόφαση διατηρεί την υποχρεωτική ασφάλιση ιδιότητας  στο άρθρο 1 όπως ακριβώς ίσχυε, με υποχρεωτική ελάχιστη καταβολή εισφοράς 37,95% των 586 €, δηλαδή 222,39 € το μήνα

ετησιως

Μην ξεχναμε τις προηγουμενες εισφορες και τον αγωνα για να παραμεινει η κατωτερη ασφαλιστικη κατηγορια.

6000 ετησιως  θα ηταν σημερα ανεξαρτητως εισοδηματος.  

Και τα εισοδηματα των περισσοτερων μηχανικων σημερα ειναι κατω των 10.000 ευρω.

Link to comment
Share on other sites

Όλα αυτά τα ξέραμε καιρό τώρα και δεν έχει αλλάξει τίποτα. Αυτό που κάνουν με τις φορολογικές εγκυκλίους που λένε και ξαναλένε τα ίδια κάθε χρονιά μου τη δίνει.

 

Αν υπάρχει κάποιο νέο συμπέρασμα  είναι ότι ΔΕΝ θα πληρώνουμε επιπλέον εισφορές αν είμαστε γραμμένοι και αλλού, π.χ. διαχειριστές εταιρείας - πράγμα αυτονόητο δηλαδή αφού είναι ένα ενιαίο ταμείο πλέον. Αυτονόητο, αλλά όλα τα περιμέναμε από αυτούς.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή αν είσαι μισθωτός και έχεις και μπλοκάκι τι γίνεται; ΔΕΝ θα έχεις επιπλέον εισφορές; Εγώ δεν κατάλαβα να ξεκαθαρίζει τίποτα η εγκύκλιος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.