Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εισφορές ΕΦΚΑ - εγκύκλιοι και νέα


Baudolino

Recommended Posts

"Συνεπώς τους πρώτους δύο μήνες, πολλοί εργαζόμενοι με ενεργό σήμερα μπλοκάκι θα πρέπει να πληρώσουν το 26,95% του εισοδήματος που είχαν το 2015. Ακολούθως κι αφού υποβληθούν στα τέλη Φλεβάρη οι πρώτες ΑΠΔ του 2017, θα αρχίσει να μπαίνει σε λειτουργία η διαδικασία του επιμερισμού των εισφορών και θα ακολουθήσουν συμψηφισμοί."

 

http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1515979/mplokakia-pos-tha-plhrothoyn-oi-eisfores-ianoyario.html

Edited by RiRiIII
Link to comment
Share on other sites

Στις ειδησεις η Αχτσιογλου παραδεχιηκε οτι η τελευταια εγκυκλιος δεν ελυσε τα προβληματα.

Αυτες οι διαπιστώσεις δικαιολογούνται να γινονται μονο απο το ΕΚΔΕ σαν πιο αρμοδιο λογω των απρόβλεπτων καταστάσεων που το τελευταίο διαχειριζεται και οχι απο τον ΕΦΚΑ.

 

Σταλθηκε μεσω tapatalk

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Πράγματι αναμένετο, μέχρις ότου ανοίξει η εφαρμογη για τις δηλώσεις των εργοδοτών, οι εισφορες μας να ειναι μειωμένες στο περ. 10%. Φυσικά δεν πέρασε και μάς προσφέρουν τον συμψηφισμό, χωρίς να μας δίνουν και περίοδο χάριτος μέχρι τότε.

 

Τί το ψάχνουμε; Ρευστό ψάχνουν και ελλείψει αυτού, συμβιβάζονται με υπερήμερες υποχρεώσεις για να καλύψουν τους στόχους για την αξιολόγηση. Τραγική χώρα.

Edited by RiRiIII
Link to comment
Share on other sites

Έχετε κάποιο σχόλιο για το συγκεκριμένο:

http://www.enikonomia.gr/my-money/139324,blokakia-oi-allages-stis-asfalistikes-eisfores-me-paradeigmata.html

 

Ισχύει για όσους φορολογούνται ως μισθωτοί απ ότι κατάλαβα (4387/2016 Αρθρο 39, παρ 9)

 

Παραδείγματα:

α. Μηχανικός παρέχει υπηρεσίες σε μία τεχνική εταιρεία και σε μία τράπεζα για διάστημα 10 μηνών. Γι' αυτές τις δύο δραστηριότητες εκδίδει δελτίο παροχής υπηρεσιών, 20.000 ευρώ και 10.000 ευρώ, αντιστοίχως. Από τη διάρκεια και τη φύση των παρεχόμενων υπηρεσιών προκύπτει ότι αυτές δεν είναι ευκαιριακής μορφής, αλλά, αντιθέτως, απαιτούν διαρκή απασχόληση. Ως εκ τούτου, ο ως άνω ασφαλισμένος υπάγεται στη διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 39. Συνεπώς, για κάθε μία από τις ως άνω δραστηριότητες υπολογίζονται εισφορές, ως εξής:

 

Για την πρώτη, το ποσό της συμφωνηθείσας αμοιβής επιμερίζεται στους μήνες που διαρκεί η σύμβαση. Επομένως, σε κάθε μήνα αντιστοιχεί αμοιβή ύψους 2.000 ευρώ. Επ' αυτής υπολογίζονται εισφορές, ύψους 20%, για τον κλάδο κύριας σύνταξης, κατανεμημένο κατά 6,67% σε βάρος του ασφαλισμένου και κατά 13,33% σε βάρος του αντισυμβαλλόμενου (τεχνικής εταιρείας). Για τη δεύτερη, το αντίστοιχο ποσό της μηνιαίας αμοιβής ανέρχεται σε 1.000 ευρώ, στο οποίο και θα υπολογιστούν εισφορές κατά όμοιο τρόπο. Είναι ευνόητο ότι, κατά τον ίδιο τρόπο, επιμερίζονται οι εισφορές για τον κλάδο περίθαλψης, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής.

 

Δηλαδή οι εισφορές για τον κλάδο περίθαλψης, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής επιβαρύνουν και αυτές κατά 6,67% τον ασφαλισμένο και κατά 13,33% τον αντισυμβαλλόμενο (τεχνική εταιρεία) (Αναλογία 1/3 - 2/3).

Συνεπώς αυτό που καλούνται να πληρώσουν οι μπλοκάκιδες/μισθωτοί του άρθρου 39/παρ.9 είναι το 1/3 του συνολικού 38,45%, δηλαδή το 12,82%. 

Κατάλαβα κάτι λάθος;

 

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πληρώνομαι από ΕΛΚΕ (Πανεπιστήμιο). Θα πληρώσω όλες τις ασφαλιστικές εισφορές μου από τον μεικτό μισθό. Στην ουσία αυτό που θα γίνει είναι

α) να πληρώσω παραπάνω εισφορές από αυτές που πλήρωνα με το προηγούμενο καθεστώς

β) με λίγα λόγια θα προπληρώνω το ΕΦΚΑ που μου αναλογεί + τις εργοδοτικές εισφορές απευθείας από τον μισθό μου.

γ) ακόμα και αν δεν μπω στο άρθρο 39 πάλι το ίδιο θα πληρώνω, απλά θα έχω το άγχος αν μου περίσεψαν λεφτά για να πληρώσω το ΕΦΚΑ

 

ΥΓ: Το δημόσιο μας κρατά τον μοικτό μισθό σταθερό και μας επιβαρύνει το 100% των εισφορών (38,45% του μισθού) Αν βρεις ιδιώτη εργοδότη που θα πληρώνει τις εισφορές του νόμου χωρίς να σου μειώσει τα λεφτά που θα παίρνεις στα χέρια σου, μείνε εκεί για πάντα

Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με ΕΛΚΕ: επειδή από τετοιες πανεπιστημιακές δομες και ινστιτουτα είναι και τα δικά μου έσοδα, προσωπικά ύστερα κι από συζήτηση με τον λογιστή μου, δεν υπάρχει περίπτωση να πω ότι περιμένω έσοδα από μονο δυο ΑΦΜ, ενώ περιμένω κάπου τον Μάρτιο-Απρίλιο κάτι χρωστούμενα από τρίτο (παλι ΕΚΛΕ). Είναι ΤΟΣΟ μπερδεμένα που, ναι, προτιμώ να μην μπλέξω με τις διαδικασίες για μεχρι 2 εργοδότες έστω και για λιγους μηνες γιατι ΚΑΝΕΙΣ δεν ξερει τελικά τι να εξηγησει: π.χ. εγω το 2015 εκοβα μονο σε ενα ΕΛΚΕ. Τώρα θα με χρεωσουν με βαση αυτό. Αλλά αλλο ποσό λαμβανα τότε, αλλο τώρα. Ποιο ποσό θα πληρώσουν οι "εργοδοτες" μου για 2 -3 μηνες? Συμψηφίζεται με το αλλο ποσο λογω 2015? Και εν τέλει, εδώ καλά καλά σε πιο απλα μπερδευονται οι ΕΛΚΕ, θα ψαχνομαι και με αυτους για τα ασφαλιστικα?

ΑΣΤΟ ΝΑ ΠΑΕΙ!

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή οι εισφορές για τον κλάδο περίθαλψης, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής επιβαρύνουν και αυτές κατά 6,67% τον ασφαλισμένο και κατά 13,33% τον αντισυμβαλλόμενο (τεχνική εταιρεία) (Αναλογία 1/3 - 2/3).

Συνεπώς αυτό που καλούνται να πληρώσουν οι μπλοκάκιδες/μισθωτοί του άρθρου 39/παρ.9 είναι το 1/3 του συνολικού 38,45%, δηλαδή το 12,82%. 

Κατάλαβα κάτι λάθος;

meres, αν δεν κάνω λάθος η επικουρική και το εφάπαξ επιμερίζονται 50-50.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Για ΕΛΚΕ δεν έχει σημαντική διαφορά ούτως 'η  άλλως αφού πχ   σύμβαση είναι 15000 τι να πληρώσεις εσύ ένα ποσό για ασφάλεια και ο ΕΛΚΕ το άλλο , τι όλα εσύ το σύνολο πάλι  που θα πληρωθεί για ασφάλεια θα είναι περίπου 39 επι του ποσού της σύμβασης

 

Υπάρχει όπως το βλέπω εγώ μόνο μία σημαντική διαφορά

Αν πας σαν ελ. επαγγελματίας πληρώνεις με βάση το φορολογικό του 2015 και συμψηφισμό με το εισόδημα του  2016 από Ιούνιο το 39%

 

- αν όμως πας σαν μισθωτός θα πληρώσεις΄(ένα ποσοστό εσύ + ένα ο ΕΛΚΕ)  το 39% επι του ΦΕΤΙΝΟΥ  σου μισθού

 

Αυτή η λεπτομέρεια δεν είναι και τόσο μικρή, για εμένα πχ  ειναι τα  τριπλάσια γιατί  έτυχε το 2016 και έκοψα πολλά αναδρομικά από ένα πρόγραμμα ενώ τώρα πληρώνομαι με μικρό μισθό (ή ανάποδα για κάποιον άλλο)

 

αλλά σιγά μην συνεννοηθεί κανείς με ΕΛΚΕ- Γενικά Χάος

Μπορεί να έχεις κόωει πχ σε τρεις το 2015 σε έναν το 2016 και σε έναν τώρα ... κανείς δεν ξέρει σαν τι θα πας

 

(άσε που μπορεί απλά να έχει λήξει η σύμβαση σου του 2015-2016, τι ακριβώς να σου πληρώσει ο ΤΟΤΕ εργοδότης)?

Edited by ZaXoYs
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Για το ΕΛΚΕ και για καθε project-based δουλεια ειναι πολυ σημαντικο, διαφωνω. Οταν πηρε κανεις το εκαστοτε προγραμμα είχε ορισμένο budget. Ξαφνικα τους λενε ότι θα πρεπει να πληρωσεις παραπάνω από όσα προυπολογιζες στο budget. Αυτό απλα δεν γινεται. Ή μαλλον γίνεται με πολλά προβληματα. Για αυτό και ακομα δεν εχουμε καν κοψει τιμολογια.

Για τα αλλα φυσικά συμφωνουμε. Εγω τα εβαλα κατω και πραγματικά και μονο το αγχος του ποτε θα συνεννοηθώ με τον εκαστοτε ΕΛΚΕ, και τι θα σκεφτουν μετά τα σαινια του υπουργείου στο τελος της χρονιας ως συμψηφισμο... δεν αντεχω απλα...

Link to comment
Share on other sites

εννοώ δεν έχει ουσιαστική διαφορά στο ποσό που θα φθάσει στην τσέπη σου (39% επι του ποσού θα κρατηθεί  με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εκτός αν έχεις μεγάλες μεταβολές στο εισόδημα απ΄οχρόνο σε χρόνο) , ακριβώς όπως τα λες είναι τα πράγαατα, πρακτικά ΔΕΝ μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα (πχ εμένα το πρόγραμμα του 2015 έχει ήδη κλείσει....)

Edited by ZaXoYs
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.