Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εισφορές ΕΦΚΑ - εγκύκλιοι και νέα


Baudolino

Recommended Posts

Η Διοίκηση του Ε.Φ.Κ.Α. κατανοώντας τη διαδικασία προσαρμογής στο νέο τρόπο ασφάλισης, για τους υπαγομένους στο τ. Τ.Σ.Α.Υ., τ. Ε.Τ.Α.Π.- Μ.Μ.Ε. και τους ασφαλισμένους με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, (σχετ. Εγκ. 18/2017, 19/2017 και 17/2017 αντίστοιχα), αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.), μισθολογικής περιόδου 1/2017 και της αντίστοιχης καταβολής των εισφορών, ΜΟΝΟ για τους εν λόγω ασφαλισμένους, έως την Παρασκευή 7/4/2017.

Επίσης, για τους εργοδότες που απασχολούν Δικηγόρους με έμμισθη εντολή, παρατείνει την προθεσμία υποβολής Α.Π.Δ. μισθολογικών περιόδων 1/2017 & 2/2017, καθώς και την αντίστοιχη καταβολή των εισφορών, έως 28/4/2017.

Η υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ) για τους ανωτέρω θα πραγματοποιηθεί με μαγνητικό μέσο (cd), στις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες του Ε.Φ.Κ.Α.:

 

είτε με συμπληρωματική Α.Π.Δ. (04), εφόσον για το υπόλοιπο απασχολούμενο προσωπικό έχει υποβληθεί η κανονική Α.Π.Δ. (01).

είτε με κανονική Α.Π.Δ. (01), για τους εργοδότες που θα απογραφούν για πρώτη φόρα.

Υπενθυμίζουμε ότι, οι εργοδότες που απασχολούν προσωπικό που δεν εμπίπτει στις ως άνω κατηγορίες, έχουν την υποχρέωση υποβολής Α.Π.Δ. και καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών ως εξής :

ΑΠΔ μισθολογικής περιόδου 1/2017 και ΔΧ/2016 έως 31/3/2017,

ΑΠΔ μισθολογικής περιόδου 2/2017 έως 13/4/2017.

Τέλος, για τους εργοδότες με υποχρέωση δίμηνης υποβολής Α.Π.Δ. (Δημόσιο, Ο.Τ.Α. Α΄ & Β΄ Βαθμού κ.λ.π), η προθεσμία υποβολής Α.Π.Δ. μισθολογικής περιόδου 1/2017 και καταβολής των αντίστοιχων εισφορών παρατείνεται έως 28/4/2017.

 

Πηγή: ΕΦΚΑ

Υπενθυμίζουμε και σχετική μας παρέμβαση στη ΔΕ του ΤΕΕ για αποστολή επιστολής στο αρμόδιο υπουργείο: http://tinyurl.com/khyqk7k

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους και καλή εβδομάδα,

 

μία εύλογη απορία:

 

έστω η περίπτωση ελ.επαγγελματία μηχανικού άνω 5ετίας με μπλοκάκι με 1 εργοδότη, με τον οποίο έχει συμφωνήσει να του πληρώνει κανονικά τα 2/3 των εισφορών του. Η μηνιαία εισφορά, όπως γνωρίζουμε, είναι μειωμένη με τη περιβόητη "έκπτωση", η οποία θα ζητηθεί αναδρομικά και έντοκα ύστερα από κάποια χρόνια. Το ερώτημα είναι από ποιον θα ζητηθεί: από τον ελ.επαγγελματία ή το 1/3 από τον ελ.επαγγελματία και το υπόλοιπο από τον εργοδότη? Κι αν ο εργοδότης μέχρι τότε κλείσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα?

Link to comment
Share on other sites

ulysseus80 συμπλήρωσε την ειδικότητά σου στο προφίλ σου.

 

Εφόσον αιτηθείς την ένταξη στη ρύθμιση στο άρθρο 39, παράγρ. 9 "...εφαρμόζονται αναλογικά ως προς το ύψος, τον τρόπο υπολογισμού και τον υπόχρεο καταβολής της εισφοράς, οι διατάξεις του άρθρου 38 του παρόντος"
Δηλαδή, εφαρμόζονται οι διατάξεις που αφορούν καταβολή των εισφορών ως μισθωτός [άρθρο 38 "Εισφορές Μισθωτών και Εργοδοτών"] άρα ΑΠΔ, κλπ κλπ.
Δεν εφαρμόζονται οι μεταβατικές ρυθμίσεις του άρθρου 98 αναφορικά στις εισφορές, οι διαφορες των οποίων που πρκύπτουν από αυτές που θα υπολογίζονταν χωρίς την μεταβατική ρύθμιση, παρεμπιπτόντως δεν συνιστούν ασφαλιστική οφειλή. Σε αντίθεση με αυτές του άρθρου 39, παράγρ.2. 
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα.

 

Περιγράφεται κάπου με σαφήνεια ποιός κωδικός ειδικότητας του ΕΦΚΑ αντιστοιχεί σε μηχανολόγο μηχανικό (που υπάγεται στην παρ9 του άρθρου 39) απο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ?

Αντιλαμβάνομαι πως είναι ο ΠΚ81 καθώς περιλαμβάνει σύνταξη, υγεία, επικουρικό και εφάπαξ, αλλα καθώς ο εργοδότης δεν το θεωρεί ξεκάθαρο αν υπάρχει σημείο που το περιγράφει θα βοηθούσε.

 

Απ' όσο είδα ενώ έχουν βγάλει τα πακέτα ασφάλισης, έχουν βγάλει και τις αντιστοιχίες των ειδικοτήτων στα πακέτα, αλλά δεν έχω βρεί κάπου ποια είναι η κάθε ειδικότητα. 

 

Συνάδελφοι καλημέρα.

Τη γνώμη σας παρακαλώ σχετικά με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές.

 

Περίπτωση Διπλ. Μηχανικού που εργάζεται με μπλοκάκι σε εταιρεία. Με βάση την τελευταία εγκύκλιο 17 (28/3/2017) καταλαβαίνω ότι υπάγεται στη ρύθμιση του άρθρου 39 παρ. 9 του Ν.4387/2016 [1] και ο εργοδότης υποβάλλει ΑΠΔ όπου τον καταχωρεί. [2] Το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών είναι 38,1% επί του μηνιαίου δελτίου που κόβει ο εργαζόμενος (στο οποίο αναγράφει ότι υπάγεται στη ρύθμιση αυτή) από 1/1/2017 και μετά.[3] Από τις εισφορές αυτές το 16,72% επιβαρύνει τον εργαζόμενο και το υπόλοιπο 21,38% τον εργοδότη [4] (ΠΚ 081, ειδικότητα 000801) [5]. Επομένως τα ειδοποιητήρια Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου που έχουν αναρτηθεί και τον περιγράφουν ως αυτοαπασχολούμενο και έχουν υπολογιστεί ως 26,95% του καθαρού εισοδήματός του το 2015, + 10 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ,[6] δεν έχουν ισχύ [7], επομένως δεν πρέπει να πληρωθούν.[8] Ίσως να πρέπει να συνταχθεί μια αίτηση-ένσταση προς τον ΕΦΚΑ για διαγραφή του ποσού των ειδοποιητηρίων αυτών.[9] Αν έχει ήδη πληρωθεί κάποιο από αυτά δεν ξέρω πώς γίνεται να επιστραφούν τα χρήματα. [10]

Σωστά το σκέφτομαι;

 

Εάν επιπλέον ο Διπλ. Μηχανικός μέσα στο 2017 θα έχει και 3-4 δικές του δουλειές (μελέτες, ΠΕΑ, αυθαίρετα, τοπογραφικά, κλπ.) και κόβει ΑΠΥ, συνεχίζει να θεωρείται ότι υπάγεται στην ανωτέρω ρύθμιση;[11] Αυτό θεωρώ με την έννοια ότι ο βασικός εργοδότης, με τον οποίο προκύπτει ότι υπάρχει μια διαρκής σχέση [12] συνεργασίας, παραμένει ένας. Για τις δουλειές του αυτές θα επιβαρύνεται επίσης με 38,1% επί του ποσού της κάθε ΑΠΥ για ΕΦΚΑ.[13] Οι εισφορές αυτές όμως θα επιβαρύνουν προφανώς μόνο τον ίδιο. [14]

Συμφωνείτε;

 

[1] εφόσον αιτηθεί την ένταξη στη ρύθμιση.

[2] εφόσον αποδεχθεί το αντισυμβαλλόμενο μέρος (εργοδότης) την διαδικασία.

[3] εφόσον ισχύσει το [2].

[4] σωστά.

[5] δες την απάντηση παραπάνω στον Soultz.

[6] σωστά.

[7] λάθος.

[8] λάθος γιατί δεν προκύπτει επίσημα με κάποια εγκύκλιο.

[9] είναι κάτι θεμιτό. εφόσον διαφωνείς με το ποσό των εισφορών το οποίο έχει καταλογίστεί από τον ΕΦΚΑ, θα πρέπει μάλλον να καταφύγει στο τοπικό υποκατάστημα του ΕΦΚΑ ή και να κάνει ένσταση.

[10] γιατί να μην συμπεριλάβεις και αυτό στην αίτηση θεραπείας.

[11] εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις (μέχρι δύο) μπορεί να αιτηθεί την ένταξη στη ρύθμιση.

[12] είναι ένα θέμα γενικότερα το πως καθορίζεται η διαρκής σχέση. π.χ. ετήσια σύμβαση με απασχόληση 1ημέρα/εβδόμαδα ή 1ημέρα/μήνα είναι διαρκής σχέση?

[13], [14] από που (συγκεκριμένα) προκύπτει αυτό?

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

 

τις προηγούμενες μέρες έκανα κλείσιμο βιβλίων-διακοπή εργασιών, και μερικές μέρες μετά έγινε πρόσληψη μου σε εταιρία. Υπάρχει κάποια ελπίδα να ανανεωθεί το σύστημα και να με βλέπουν μόνο ως μισθωτό για τις μελλοντικές εισφορές στο ΕΦΚΑ?? Πέρα από την ελπίδα, υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις διαδικασίες που γινόντουσαν ανέκαθεν σε τέτοιες περιπτώσεις?

Link to comment
Share on other sites

Προκύπτει από κάπου υποχρέωση ένταξης εργαζομένου στη ρύθμιση της παρ. 9 του άρθρου 39 του Ν.4387/2016 όταν αυτός εργάζεται με μπλοκάκι σε εταιρεία και πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στη ρύθμιση; Θα μπορούσε να συνεχίσει να ασφαλίζεται ως ελεύθ. επαγγελματίας με 26,95+11=37,95% στο καθαρό εισόδημα του 2015 και 2016; Έτσι θα έχει τη δυνατότητα να κόβει όσες ΑΠΥ θέλει για δουλειές του εκτός εταιρείας. Ποφανώς σε αυτή την περίπτωση το σύνολο των εισφορών θα το πληρώνει ο ίδιος.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι,

 

λίγο άσχετο το ζήτημα και όχι τόσο σημαντικό ως προς τα προηγούμενα αλλά : που απευθυνόμαστε όταν τα ατομικά μας στοιχεία στον ΕΦΚΑ είναι λανθασμένα ; Είχε κανείς παρόμοια εμπειρία ; Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.