Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πώς θα χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα από τον ΕΦΚΑ


Engineer

Recommended Posts

Ναι ναι, τα γνωρίζω αυτά. Τα είχες αναλύσει άλλωστε εκτενώς και σε παλιότερες σου δημοσιεύσεις. 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • Απαντήσεις 122
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

On 14/8/2019 at 7:06 ΜΜ, georgegaleos said:

Παρατήρησα σήμερα, δεν ξέρω αν είχε αναφερθεί και κάπου αλλού στο forum, καθώς και πότε δόθηκε αυτή η δυνατότητα από τον ΕΦΚΑ, ότι στην καρτέλα μας υπάρχει η επιλογή: "Βεβαίωση Ασφαλιστικής Ενημερότητας".

1.jpg

Πλέον, δεν χρειάζεται η επίσκεψη στο ΤΜΕΔΕ για ασφαλιστική ενημερότητα; Ή είναι άλλο πράγμα η ασφαλιστική ενημερότητα του ΕΦΚΑ και άλλο η ασφαλιστική ενημερότητα του ΤΜΕΔΕ;

 

Επίσης, έβγαλα μία μέσω αυτού του τρόπου και παρατήρησα ότι δεν αναφέρεται αριθμός πρωτοκόλλου/σφραγίδα/υπογραφή. Θεωρείται έγκυρο τώρα αυτό;

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ.pdf

Edited by Billy_Huge
Link to comment
Share on other sites

Για να πουλήσουμε ακίνητο ιδιοκτησίας μας, δεν αρκεί η "γενική" ασφ. ενημερότητα που εκδίδεται από το site του ΕΦΚΑ και πρέπει να πάμε από το ΤΣΜΕΔΕ;
https://www.notarius.gr/uploads/egiklioi2019/Asfalistiki_enimerotita_356.pdf

Αν είμαστε σε ρύθμιση θα χρειαστεί να προσημειώσουμε άλλο ακίνητο ή μας βγάζει ενημερότητα το ΤΣΜΕΔΕ με ισχύ 1 μήνα;

Link to comment
Share on other sites

Μετά την έκδοση του ειδοποιητηρίου Αυγούστου από το ΕΤΕΑΕΠ και των δύο έβδομων δόσεων (2017 και 2018) από το ΕΤΕΑΠ,

έφυγε αυτή η επιλογή για την ενημερότητα στην καρτέλα στον ΕΦΚΑ.

Οπότε όποιος πρόλαβε ... πρόλαβε ...?

Συμβαίνει μόνο σε 'μένα ?

Link to comment
Share on other sites

... άρα μάλλον το χρονικό παράθυρο, για να μπορεί να εμφανισθεί η επιλογή αυτή, μάλλον θα είναι πολύ μικρό, όταν δηλαδή, δεν υπάρχουν απαιτήσεις και ταυτόχρονα να έχουν εξοφληθεί οι υπάρχουσες.

Link to comment
Share on other sites

On 4/9/2019 at 7:42 ΜΜ, Meremeti said:

Αν είμαστε σε ρύθμιση θα χρειαστεί να προσημειώσουμε άλλο ακίνητο ή μας βγάζει ενημερότητα το ΤΣΜΕΔΕ με ισχύ 1 μήνα;

Τελικά φαίνεται ότι υπάρχει όντως μπέρδεμα με αυτό που ρωτούσα. Καταρχάς, για μεταβίβαση ακινήτου από το 2017 υπάρχει λέει υποχρέωση ο πωλητής να είναι ενήμερος ασφαλιστικά, π.χ. όταν είναι  ελεύθερος επαγγελματίας και ας μην απασχολεί προσωπικό. Όμως, επειδή το Ταμείο εκδίδει ενημερότητα ακόμη και σε όσους πληρώνουν μόνο τα ελάχιστα 168€ και όχι όλα όσα τους αναλογούν, στην οποία περίπτωση το χαρτί γράφει "για κάθε νόμιμη χρήση εκτός μεταβίβασης ακινήτου", οι συμβολαιογράφοι θέλουν να δουν γραμμένο "για μεταβίβαση ακινήτου" και δεν τους αρκεί το "για κάθε νόμιμη χρήση". Αυτή την εξήγηση μου έδωσε η προϊσταμένη. Η συμβολαιογράφος από την άλλη μου είπε ότι έχει βγει εγκύκλιος που θέλει να αναφέρεται ως αιτία η μεταβίβαση και αν υπάρχει κτίσμα να αναφέρει και το συγκεκριμένο ακίνητο. Στην ίδια νομίζω εγκύκλιο αναφέρεται ότι αν υπάρχουν οφειλές, έστω και ρυθμισμένες, πρέπει να γίνεται εμπράγματη εξασφάλιση της οφειλής. Εγώ πήρα επί τόπου μια ενημερότητα/ πιστοποιητικό οφειλής "για κάθε νόμιμη χρήση" με ισχύ για 1 μήνα, αλλά δεν βλέπω να περνάει. Τα γράφω σε περίπτωση που χρειαστούν και σε κανέναν άλλο.

Edited by Meremeti
Link to comment
Share on other sites

Επικουρικά στο

1 hour ago, Meremeti said:

Η συμβολαιογράφος από την άλλη μου είπε ότι έχει βγει εγκύκλιος που θέλει να αναφέρεται ως αιτία η μεταβίβαση και αν υπάρχει κτίσμα να αναφέρει και το συγκεκριμένο ακίνητο.

η σχετική με Αρ.Πρωτ.:356/6-6-2019. Θέμα:«Προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας σε συμβολαιογραφικές πράξεις μεταβίβασης κτίσματος»

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Είναι το ίδιο link που έβαλα και εγώ πιο πάνω (εγώ το πήγα ένα κλικ πιο πέρα :) )...

Με οφειλές σε ρύθμιση θα κάνουμε δουλειά άραγε; Πολύ αμφιβάλλω. Έχω πάρει προκαταβολή και την έχω ήδη δώσει στην εφορία για να βγάλω τη φορολογική ενημερότητα. Αν δεν γίνεται συμβόλαιο, τον ήπιαμε...

Αυτό που μου έστειλε μία συμβ/φος ότι ισχύει είναι ότι "η ασφ. ενημερότητα εκδίδεται από το ΙΚΑ του ακινήτου και θα αναγράφει υποχρεωτικά ότι εκδίδεται για πώληση των συγκεκριμένων ακινήτων. Εάν οι πωλητές δεν ασκούν ή δεν ασκούσαν ποτέ ελεύθερο επάγγελμα ή δεν είναι μέλη εταιρείας ή δεν έχουν οικοδομική άδεια στο όνομά τους την τελευταία δεκαετία τότε δεν υποχρεούνται σε έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας και υπογράφουν σχετική υπεύθυνη δήλωση στο συμβόλαιο." Αν με οφειλές σε ρύθμιση γίνεται ή όχι δεν γνωρίζει κανείς.

Edited by Meremeti
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.