Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πώς θα χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα από τον ΕΦΚΑ


Engineer

Recommended Posts

Σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας επισημαίνεται ότι η ενημερότητα θα χορηγείται προς τους ενδιαφερόμενους από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες όμως από την 1/1/17 και μετά θα αποτελούν υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

 

Διευκρινίζεται επίσης ότι οι Βεβαιώσεις Ασφαλιστικής Ενημερότητας εκδίδονται για λογαριασμό Νομικών Προσώπων ή Φυσικών Προσώπων που είναι υποκείμενα καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ή είναι κατά νόμο υπεύθυνοι νομικών προσώπων, σύμφωνα με την μέχρι σήμερα ισχύουσα νομοθεσία, για την είσπραξη εκκαθαρισμένων απαιτήσεων από το Δημόσιο και Οργανισμούς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, για την μεταβίβαση κινητής και ακίνητης περιουσίας, για τη θεώρηση βιβλίων και στοιχείων από ΔΟΥ, κ.λ.π.

 

Ασφαλιστικά ενήμεροι είναι όσοι δεν οφείλουν στον Φορέα ληξιπρόθεσμες και απαιτητές εισφορές ή οφείλουν και έχουν προβεί σε τμηματική καταβολή των εισφορών, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία ρύθμισης οφειλών και τηρούν τους όρους αυτής.

 

Στις περιπτώσεις ασφαλισμένων / εργοδοτών οι οποίοι μέχρι 31/12/2016 απευθύνονταν σε περισσότερους φορείς προκειμένου να τους χορηγηθεί Βεβαίωση Ασφαλιστικής Ενημερότητας, θα εξακολουθούν να λαμβάνουν, κατά τα ανωτέρω, Βεβαίωση Ασφαλιστικής Ενημερότητας από τις αρμόδιες κατά την 31/12/2016 υπηρεσίες κάθε εντασσόμενου φορέα.

 

Τα ανωτέρω εφαρμόζονται για κάθε παραστατικό το οποίο θα εκδίδεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες κάθε εντασσόμενου στον ΕΦΚΑ φορέα και επέχει θέση ασφαλιστικής ενημερότητας, όπως πιστοποιητικά οφειλής που χορηγούνται σε περίπτωση υπαγωγής σε ρύθμιση και τήρησης των όρων της κ.λπ.

 

Πηγή: www.dikaiologitika.gr

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 122
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

είχα ανεβάσει νωρίτερα το θέμα που κλειδώθηκε. Τοτε να ανεβάσω εδω την εγκύκλιο

Φ.80000/οικ. 61691/2216/2016Χορήγηση Βεβαίωσης Ασφαλιστικής Ενημερότητας από τον Ε.Φ.Κ.Α. μέχρι 28.2.2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ 
& ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ 
ΚΟΙΝ/ΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ 
Δ/νση Κύριας 
Ασφ/σης Μισθωτών 
& Ασθένειας 
Ταχ. Δ/νση : Σταδίου 29,
101 10 Αθήνα
Πληροφορίες: Α. Καραμπλιάνη 
τηλ. 2131516799

ΑΔΑ: ΨΞΠΙ465Θ1Ω-ΡΘΛ

Αθήνα 30/12/2016

Α.Π. Φ.80000/οικ. 61691/2216

ΠΡΟΣ 1. Όλους τους φορείς
Κοινωνικής Ασφάλισης, 
αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, 
Κοινωνικής Ασφάλισης 
& Κοινωνικής Αλληλεγγύης

2. Γενικό Λογιστήριο του Κράτους 
Κάνιγγος 29 
101 10 Αθήνα

ΘΕΜΑ: «Χορήγηση Βεβαίωσης Ασφαλιστικής Ενημερότητας από τον Ε.Φ.Κ.Α. μέχρι 28.2.2017 ».

Όπως είναι γνωστό οι Βεβαιώσεις Ασφαλιστικής Ενημερότητας εκδίδονται για λογαριασμό Νομικών Προσώπων ή Φυσικών Προσώπων που είναι υποκείμενα καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ή είναι κατά νόμο υπεύθυνοι νομικών προσώπων, σύμφωνα με την μέχρι σήμερα ισχύουσα νομοθεσία, για την είσπραξη εκκαθαρισμένων απαιτήσεων από το Δημόσιο και Οργανισμούς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, για την μεταβίβαση κινητής και ακίνητης περιουσίας, για τη θεώρηση βιβλίων και στοιχείων από ΔΟΥ, κ.λ.π..

Ασφαλιστικά ενήμεροι είναι όσοι δεν οφείλουν στον Φορέα ληξιπρόθεσμες και απαιτητές εισφορές ή οφείλουν και έχουν προβεί σε τμηματική καταβολή των εισφορών, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία ρύθμισης οφειλών και τηρούν τους όρους αυτής.

Από 1/1/2017 ημερομηνία ένταξης στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) των υφιστάμενων φορέων κύριας ασφάλισης σύμφωνα με το άρθρο 53 του ν.4387/2016 (Α, 85), θα χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα σύμφωνα με τις υφιστάμενες μέχρι 31/12/2016 καταστατικές διατάξεις των εντασσόμενων φορέων, από τις αρμόδιες κατά την 31/12/2016 υπηρεσίες τους, οι οποίες θα λειτουργούν ως υπηρεσίες του Ε.Φ.Κ.Α..

Στις περιπτώσεις ασφαλισμένων / εργοδοτών οι οποίοι μέχρι 31/12/2016 απευθύνονταν σε περισσότερους φορείς προκειμένου να τους χορηγηθεί Βεβαίωση Ασφαλιστικής Ενημερότητας, θα εξακολουθούν να λαμβάνουν, κατά τα ανωτέρω, Βεβαίωση Ασφαλιστικής Ενημερότητας από τις αρμόδιες κατά την 31/12/2016 υπηρεσίες κάθε εντασσόμενου φορέα.

Τα ανωτέρω εφαρμόζονται για κάθε παραστατικό το οποίο θα εκδίδεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες κάθε εντασσόμενου στον Ε.Φ.Κ.Α. φορέα και επέχει θέση ασφαλιστικής

ενημερότητας, όπως πιστοποιητικά οφειλής που χορηγούνται σε περίπτωση υπαγωγής σε ρύθμιση και τήρησης των όρων της κ.λ.π..

Παρακαλούνται οι υπηρεσίες των εντασσόμενων στον Ε.Φ.Κ.Α. φορέων για την εφαρμογή των ανωτέρω και την συνέχιση της διαδικασίας έκδοσης Βεβαίωσης Ασφαλιστικής Ενημερότητας σύμφωνα με την μέχρι σήμερα ισχύουσα κατά περίπτωση νομοθεσία και την ενημέρωση των υπόχρεων καταβολής εισφορών και των κατά νόμο υπευθύνων φυσικών ή νομικών προσώπων.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ

Link to comment
Share on other sites

να ρωτήσω η παραπάνω εγκύκλιος τι σημαίνει?


1. σε περίπτωση που θελήσεις να μεταβιβάσεις ακίνητο, θα έπρεπε να πάς στο ΙΚΑ με το ΑΜΟΕ και αν δεν χρωστά το συγκεκριμένο ακίνητο σου εκδίδαν για το συμβόλαιο. Τώρα συνεχίζει αυτό?


.2. το ΤΣΜΕΔΕ αμα χρωστάς παίζει ρόλο στην συγκεκριμένη ενημερότητα του ΙΚΑ? μέχρι τωρα δεν έπαιζε ρόλο. Νόμιζω ότι αφου λέι ότι από τον φορέα που πήγαινες εκεί θα ξαναπάς (δηλαδή το ΙΚΑ), δεν παίζει πάλι (ίσως μέχρι 28.2.2017) ρόλο? τι λέτε?


Link to comment
Share on other sites

Καλή χρονιά σε όλους!

Γιώργο, δεν νομίζω πως αλλάζει κάτι. Π.χ. οι φορείς ΙΚΑ και  ΤΣΜΕΔΕ* εντάσσονται στον ΕΦΚΑ ως υπηρεσίες αυτού και συνεχίζουν να χορηγούν ασφαλιστική ενημερότητα σύμφωνα με τις υφιστάμενες μέχρι 31/12/2016 καταστατικές διατάξεις τους. Κι αν πριν την 1/1/2017 έπρεπε να πάρεις ασφαλιστική ενημερότητα από περισσότερους από έναν φορείς, το ίδιο θα συνεχίσει να γίνεται, απλώς τώρα θα είναι επιμέρους υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Αν χρωστούσες στο ΙΚΑ για κάποιο ακίνητο, δεν επηρέαζε σε τίποτα την ασφαλιστική ενημερότητα από το ΤΣΜΕΔΕ, αν στο δεύτερο δεν είχες οφειλές ή είχες προβεί σε διακανονισμό, και τούμπαλιν. Και τώρα οι ίδιοι φορείς θα τις χορηγούν και δεν λέει πουθενά νόμος ότι η οφειλή σε κάποιον φορέα εμποδίζει την έκδοση ενημερότητας από άλλον ή γενικά συνιστά την μη έκδοση ενημερότητας.

Αν και υπάρχει πάντα η απειλή του ΚΕΑΟ, άρθρο 108 του του ν.4387/2016.

 

* Από χθες βέβαια το ΤΣΜΕΔΕ έγινε ΤΜΕΔΕ, αλλά μάλλον πάλι αυτό (το ΤΣΜΕΔΕ) θα εκδίδει κι τώρα τις ασφαλιστικές ενημερότητες. Αυτό βλέπω από το site του, αλλά παράλληλα υπάρχει και το www.tmede.org, που όμως είναι μόνο για εγγυητικές επιστολές.

 

Υ.Γ. Δεν καταλαβαίνω γιατί η εγκύκλιος λέει <<μέχρι 28.2.2017>>. Δηλαδή από την 01.03.2017 τι θα γίνει; Εκτός κι αν από εκείνη την ημερομηνία και μετά, οι ασφαλιστικές ενημερότητες θα εκδίδονται από την <<Γενική Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων και Εργοδοτών>> και όχι από τις επιμέρους υπηρεσίες. Αλλά δεν αναφέρει αυτή την ημερομηνία ο ν. 4387/2016.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

ετσι νομίζω και εγώ Πάνο. Συμφωνώ σε όλα.

Τώρα το 28/2 κάτι σημαίνει ότι αλλάζει απο 1/3

Καλή Χρονιά φίλε!! 

Link to comment
Share on other sites

Αν ισχύσει η ανακοίνωση: ενιαίοι κανόνες ασφάλισης σε όλους, θα πάψουν να ισχύουν τα παλιά καταστατικά των φορέων. Δεν μιλάνε για συγχώνευση, αλλά για μεταφορά μητρώων, κεφαλαίων και ασφάλισης σε νέο φορέα με δικό του καταστατικό.

Το πώς θα αλλάξει το ΙΚΑ, δεν το ξέρω, αλλά αν το κάνουν σαν τα δημόσια έργα που δηλώνεις τους εργάτες του έργου, θα ασφαλίζονται με τους κανόνες όλων των υπολοίπων και όχι με πίνακες μεροκαμάτων/τ.μ.

Αναμένουμε πιστεύω.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.