Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πώς θα χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα από τον ΕΦΚΑ


Engineer

Recommended Posts

  • 6 months later...
  • Απαντήσεις 122
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

On 2/1/2017 at 6:29 ΠΜ, katrmp said:

να ρωτήσω η παραπάνω εγκύκλιος τι σημαίνει?

1. σε περίπτωση που θελήσεις να μεταβιβάσεις ακίνητο, θα έπρεπε να πάς στο ΙΚΑ με το ΑΜΟΕ και αν δεν χρωστά το συγκεκριμένο ακίνητο σου εκδίδαν για το συμβόλαιο. Τώρα συνεχίζει αυτό?

 

 

 

Με αφορμή την παραπάνω ερώτηση σε αυτο το thread ήθελα να ρωτήσω για διευκρίνση αν γνωρίζετε πάνω στο εξής θεμα
ασφαλιστικής ενημερότητα για μεταβίβαση ημιτελούς ακινήτου (στα τελικά στάδια). (Ενημερώνω ότι δεν ειμαι μηχανικός αλλά εχω ρωτήσει και δεν θεωρώ οτι έχω απάντηση).

Χρειάζετε όντως η ασφαλιστική ενημερότητα από ΙΚΑ με το ΑΜΟΕ? (και οχι μονο των ιδιοκτητών?)
Η ερώτηση ίσως έχει νόημα αν η άδεια έχει εκδοθεί σε όνομα που δεν ειναι ο ιδιοκτήτης πχ πατέρας.

Στην περίπτωση που με ενδιαφέρει, εχουμε 

πιθανο προβλημα 1- η άδεια οικοδομής βγήκε το 2004 στο όνομα του πατέρα ο οποίος όμως δεν ήταν ιδιοκτητής του οικοπέδου αφου το είχε ήδη μεταβιβάσει στην κόρη ενα χρονο πριν.

Και πιθανο προβλημα 2 -κατά πρόσφατη αίτηση στο ΙΚΑ/ΕΦΚΑ για ενημερώτητα με το ΑΜΟΕ εμφανίζετε οφειλή εταιρείας του πατέρα (αρκετά αργότερα και φαινομενικά ασχετη με την οικοδομή)

Δεδομένου ότι ο πατέρας δεν εμπλέκετε στα συμβόλαια μεταβίβασης και δεν είναι πλεον ο ιδιοκτήτης (αλλά και δεν ήταν κατα τον χρόνο της αδειας), και
υποθετοντας οτι το ακινητο μεταβιβαζεται κανονικα σε νέο ιδιοκτήτη/αγοραστή (αφου η ιδιοκτητρια εχει ενημερότητα και δεν εμφανιζετε στο ΙΚΑ) μετα μπορει ο αγοραστής να έχει πρόβλημα να ανανεώσει την οικοδομική άδεια και το ΙΚΑ στο όνομα του και να συνεχίσει τις εργασίες?

Πιστεύετε ότι υπάρχει κώλυμα η οτι ειναι απαραίτητο να διορθωθεί κατι (και πως) πριν την μεταβιβαση του ακινητού για να αποπερατώσει ο νέος ιδιοκτήτης την οικοδομή?
Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα. Ασφαλιστική ενημερότητα (μη μισθωτός) πάλι πρέπει να πάω ΤΣΜΕΔΕ και να σταθώ στην ουρά για να πάρω ??? Η προηγούμενη που είχα έληξε Ιούλιο 2018 και χρειάζομαι άμεσα νέα...

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Παρατήρησα σήμερα, δεν ξέρω αν είχε αναφερθεί και κάπου αλλού στο forum, καθώς και πότε δόθηκε αυτή η δυνατότητα από τον ΕΦΚΑ, ότι στην καρτέλα μας υπάρχει η επιλογή: "Βεβαίωση Ασφαλιστικής Ενημερότητας".

1.jpg

Link to comment
Share on other sites

@georgegaleos Γιώργο, μήπως δοκίμασες να προχωρήσεις τη διαδικασία; Έχει αποτέλεσμα ή είναι προς ενεργοποίηση; 

Edited by Directionless
Link to comment
Share on other sites

Το έλεγξες και υπάρχει κάποιο πρόβλημα ? Ρωτάς διότι δεν υπάρχει η επιλογή ή υπάρχει και σου βγάζει κάτι άλλο ?

Όπως και να 'χει, επιβεβαιωμένο, τουλάχιστον στις παρακάτω δύο περιπτώσεις:
α) αν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σύμφωνα με τον ν.4611/2019 ή
β) αν δεν έχεις ληξιπρόθεσμες οφειλές που μπορούν να ενταχθούν στον παραπάνω νόμο και δεν έχεις δημιουργήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές στο 2019 και ως εκ τούτου δεν έχει νόημα και έννοια της ένταξης στη ρύθμιση,
σου βγάζει την βεβαίωση που προβλέπει ο παραπάνω νόμος, αμέσως με το που επιλέγεις την επιλογή "Βεβαίωση Ασφαλιστικής Ενημερότητας" (δεν ανοίγει άλλο παράθυρο ή menu).

Δεν γνωρίζω τι αποτέλεσμα δίνει ή αν όντως υπάρχει ως επιλογή η παραπάνω (Βεβαίωση Ασφαλιστικής Ενημερότητας"), στις "Βεβαιώσεις ΕΦΚΑ", στις παρακάτω περιπτώσεις:

γ) αν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές που μπορούν να ενταχθούν στον παραπάνω νόμο και δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση

δ) αν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές που μπορούν να ενταχθούν στον παραπάνω νόμο και έχει ξεκινήσει, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί, η διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση

ε) κάποιο από τα παραπάνω γ', δ' και ταυτόχρονα με ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών στο 2019

στ) κάποιος συνδυασμός ή περίπτωση που μου διαφεύγει.

 

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, georgegaleos said:

Το έλεγξες και υπάρχει κάποιο πρόβλημα ? Ρωτάς διότι δεν υπάρχει η επιλογή ή υπάρχει και σου βγάζει κάτι άλλο ?

Αυτό ακριβώς. Δεν υπάρχει (μόνο την πρώτη επιλογή βλέπω) και όπως σωστά είπες, υποψιάζομαι ότι δεν μου δίνει τη δυνατότητα λόγω ληξιπροθεσμων οφειλών του 2019 (εν αναμονή της επιστροφής που συζητούσαμε τις προάλλες και που περιμένω). 

Link to comment
Share on other sites

Στα υπόψη ότι το χρονικό παράθυρο της επιστροφής [1] (ως πίστωση στον λογαριασμό ΙΒΑΝ που έχεις δηλώσει, οπότε τότε να χρησιμοποιήσεις αυτά τα χρήματα για να αποπληρώσεις τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που (θα) έχεις δημιουργήσει στο 2019) θα είναι πρακτικά διαθέσιμα στο ΙΒΑΝ από όταν λήξει η προθεσμία δήλωσης (εσύ αποφάσισες ότι δεν επιθυμείς να  κάνεις τέτοια δήλωση) συμψηφισμού (ήτοι την 31/8/2019 ... αν δεν δοθεί παράταση) μέχρι την 31/1 του επόμενου έτους (σχετ. ΕΦΚΑ/Εγκ.21/2018)

[1] Οχι του συμψηφισμού, όπου πρακτικά ο συμψηφισμός ξεκινάει/εμφανίζεται από το επόμενο ειδοποιητήριο σε σχέση με την ημερομηνία της δήλωσης συμψηφισμού

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.