Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

προβλημα με το φυσικο αεριο στη Θεσσαλονικη


dimitris GM

Recommended Posts

nikmmech, να σχολιάσω-προσθέσω στο μήνυμά σου, μετά από πολύυυυ καιρό είναι αλήθεια.

Δεν έχω βρει κάποιο παράδειγμα λέβητα για μονάδες που έχουν την δυνατότητα/πληρότητα προδιαγραφών για εξωτερική τοποθέτηση. Αυτό που βρήκα  είναι το σημείο εκείνο του προτύπου -EN 15502-2-1:2012+A1:2017, που αναφέρεται στις "ειδικές διατάξεις για τους λέβητες που προορίζονται για εγκατάσταση σε μερικώς προστατευόμενο χώρο" (8.14 Special provisions for boilers intended to be installed in a partially protected place (page 51)).

Δυστυχώς δεν το έχω, οπότε παραθέτω την αναφορά και μόνο σε αυτό μόνο.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

panos-vicious, στο παρελθόν χρησιμοποιούσα το παρακάτω μοντέλο, το οποίο βάσει του κατασκευαστή είναι κατάλληλο για χρήση σε εξωτερικό χώρο:

 

http://www.ariston.com/gr/genus_premium_evo_ext#

 

Δεν γνωρίζω εάν υπάρχει κάποιο πρότυπο που θα πρέπει να καλύπτουν, προκειμένου να θεωρούνται πιστοποιημένα κατάλληλες οι μονάδες για εξωτερική χρήση, αλλά θεωρώ ότι η δήλωση του εκάστοτε κατασκευαστή έχει ουσιαστική βαρύτητα (σχετίζεται και με την παροχή εγγυήσεων άλλωστε).

Link to comment
Share on other sites

Σ' ευχαριστώ.

Εννοείς την αναφορά του κατασκευαστή στο εγχειρίδιο εγκατάστασης <<Ο λέβητας είναι κατάλληλος για εγκατάσταση σε εξωτερικό χώρο και πρέπει να λειτουργεί με θερμοκρασίες ανώτερες από την ελάχιστη θερμοκρασία λειτουργίας των -15°C>> και την σχετική αναφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά <<Θερμοκρασία λειτουργίας -10 ÷ 60°C >>;

Στους όρους της εγγύησης ωστόσο, γράφει ότι:

<<Η εγγύηση δεν ισχύει σε περίπτωση που: - Η εγκατάσταση δεν ανταποκρίνεται στους ισχύοντες κανονισμούς και στις διατάξεις που εμπεριέχονται στο εγχειρίδιο εγκατάστασης, χρήσης και συντήρησης του λέβητα ... - Ζημιών που προκλήθηκαν από περιβαλλοντικές ή κλιματικές μεταβολές συνθηκών ή άλλης φύσεως που δεν συμπεριλαμβάνονται εργοστασιακά ελαττώματα>>.

Τώρα σε ποιαν από τις έξι οδηγίες διατάξεις λέει για τον χώρο τοποθέτησης, τρέχα γύρευε.

 

Χρήσιμες οι τρεις τελευταίες σελίδες που έχουν τον υπολογισμό της ενεργειακής απόδοσης της εποχιακής θέρμανσης χώρου και νερού της οδηγίας 811/2013 :).

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Για πήγαινε πες στον πελάτη ότι το λεβητάκι του θα πρέπει να μπει στην κουζίνα γιατί είναι εσωτερικού χώρου να δούμε τί θα σου πει. Όταν όμως πιάσουν τα κρύα φταίνε όλοι εκτός από τους ίδιους.

Link to comment
Share on other sites

μετά το πάθημα της θεσσαλονικης... δεν πιστευω να υπάρχει κάποιος που να θέλει τον λέβητα στο μπαλκονι πια...

Link to comment
Share on other sites

panos-vicious, αυτό εννοώ. Σε άλλους κατασκευαστές αναφέρεται είτε ρητά είτε από τα συμφραζόμενα συνάγεται ότι οι μονάδες προορίζονται για εσωτερική χρήση.

 

melissa, δύσκολα θα αλλάξει αυτό..Το θέμα είναι να έχουν ενημέρωση οι πελάτες και συνειδητά να προχωρήσουν στις αποφάσεις τους.

Edited by nikmmech
Link to comment
Share on other sites

Ένα μέρος της ευθύνης το έχει και το αργοκίνητο καράβι που λέγεται "πολιτεία" (κατ' ευφημισμόν στην Ελλάδα).

Θα έπρεπε από χρόνια να έχει απαγορεύσει, τουλάχιστον στις κλιμ. ζώνες Γ και Δ, την τοποθέτηση συσκευών παραγωγής θέρμανσης/ζνχ σε, μη μερικά -τουλάχιστον- προστατευόμενους χώρους. Πόσο μάλλον σε ανοικτούς χώρους. Δεν το έκανε ποτέ, ούτε και τώρα.

Τότε και οι κατά τόπους, τέως ΕΠΑ κσι νυν ΕΔΑ, δεν θα έτρεχαν να εγκρίνουν σωρηδόν νέες συνδέσεις, χωρίς μελέτες θέρμανσης (και χωρίς πιστοποιημένους εγκαταστάτες), πράγμα που συνεχίζεται και με τον νέο νόμο περί αυτονόμησης στην θέρμανση. Θα γλίτωναν και τις δενδροειδείς συνδέσεις-μετρητές στα μπαλκόνια.

Εδώ, ακόμα και ο νέος ΚΕΝΑΚ, δεν απαιτεί υποχρεωτικά χαμηλές θερμοκρασίες προσαγωγής-επιστροφής στην θέρμανση, σε νέα κτήρια και ριζικές ανακαινίσεις (καλά, με επιμέρους μετατροπές, π.χ στην θέρμανση καλή ώρα, δεν ασχολείται καθόλου. Μάλλον θεωρούνται "μικρές"). Οι δε σχετικές ΤΟΤΕΕ., όπως κι αυτές των δικτύων ζεστού/κρύου νερού και του κλιματισμού, χρονολογούνται από το 1986. 31 ετών τεχνικές οδηγίες.

Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι οτι πολλοί λέβητες που τοποθετούνται αναφέρουν στα εγχειρίδια τους οτι είναι εσωτερικού χώρου, και μπαίνουν στα μπαλκόνια. Απο την άλλη ο κανονισμός θα έπρεπε να προβλέπει την υποχρεωτική χρήση συστήματος ανιχνευτή αερίου-μονοξειδίου με ηλεκτροβάνα έξω απο το διαμέρισμα σε περίπτωση που ο λέβητας τοποθετείται μέσα, ώστε να είναι σχετικά ήσυχοι και οι πελάτες και οι μηχανικού που υπογράφουν.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.