Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Έκτακτα μέτρα παίρνουν οι Διαχειριστές σε όλη την Ευρώπη ενόψει νέας κρίσης επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας


Engineer

Recommended Posts

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι Ευρωπαίοι διαχειριστές δικτύου, προετοιμάζοντας την αντίδρασή τους σε περίπτωση που προκύψει νέα κρίση επάρκειας ενέργειας τις επόμενες ημέρες, με επίκεντρο τη Γαλλία.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι πλέον επίφοβες είναι οι υπόλοιπες ημέρες της τρέχουσας εβδομάδας, εξ ου και οι διαχειριστές έχουν ήδη σηκώσει τα μανίκια.

 

Άλλωστε, το πρόβλημα εκτιμάται ότι μπορεί να πάρει αρκετά μεγάλες διαστάσεις, καθώς, όπως υπολογίζει το ICIS, το έλλειμμα ισχύος στη Γαλλία μπορεί να φτάσει και τα 1,5GW, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας θα περιέλθει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση σε περίπτωση που η ζήτηση ξεπεράσει τα 100GW.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της RTE, η πλέον δύσκολη στιγμή θα είναι την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου το απόγευμα (19:00 ώρα Παρισίου), όταν η ζήτηση αναμένεται να φτάσει τα 101.6GW, μόλις 600MW κάτω από το ιστορικό ρεκόρ που είχε καταγραφεί στις 8 Φεβρουαρίου 2012. Την ίδια ώρα, όμως, η ηλεκτροπαραγωγική ικανότητα της Γαλλίας έχει πέσει στα 104GW στις αρχές του έτους, έναντι των 126,4GW to 2012.

 

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι, σε περίπτωση που η ζήτηση ξεπεράσει τα 100GW, οι τιμές θα πρέπει να αυξηθούν αρκετά, προκειμένου η Γαλλία να μπορέσει να προσελκύσει εισαγωγές από τις γειτονικές χώρες.

 

Το πόσο τεταμένη είναι η κατάσταση αποτυπώνεται και στις δηλώσεις του καθηγητή ηλεκτρομηχανικής στο πανεπιστήμιο της Λιέγης, Ντάμιεν Ερνστ, που φιλοξενεί στο EuroNews: «Ακόμη και ενεργοποιώντας το στρατηγικό απόθεμα, θα αναζητούμε περίπου 1.700 με 1.800 μεγαβάτ από το εξωτερικό και συνεπώς και από την Ολλανδία. Όμως η Γαλλία και το Βέλγιο θα δώσουν μάχη για να καταφέρουν να εισάγουν ηλεκτρική ενέργεια από την Ολλανδία, οπότε ο κίνδυνος θα είναι ακόμη πιο δύσκολος να εισαχθούν αυτά τα 1.700 με 1.800 μεγαβάτ από την συγκεκριμένη χώρα».

 

Ενισχύουν τη συνεργασία τους οι διαχειριστές δικτύου

 

Είναι προφανές ότι η κατάσταση αυτή έχει σημάνει συναγερμό στους διαχειριστές των δικτύων καθώς, πέραν των σοβαρών προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν, η αγορά θα αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη κατάσταση ως πρόκληση, προσδοκώντας στην άντληση σημαντικών κερδών από την εκμετάλλευση των αυξημένων τιμών που θα προκαλέσει η κορύφωση της ζήτησης.

 

Από μεριάς των διαχειριστών, λοιπόν, ως ένα από τα αποτελεσματικότερα μέσα αντιμετώπισης ενδεχόμενης νέας κρίσης προκρίνεται η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των διαχειριστών δικτύου, ως προς την πρόβλεψη των αναγκών, την καθημερινή λειτουργία των δικτύων και – κυρίως – τη βελτιστοποίηση των διασυνοριακών συναλλαγών σε κάθε διασύνδεση.

 

Έτσι, οι Amprion (Γερμανία), Elia (Βέλγιο), REE (Ισπανία), RTE (Γαλλία), Swissgrid (Ελβετία), TenneT (Ολλανδία), Terna (Ιταλία) and TransnetBW (Γερμανία) συμφώνησαν τις προηγούμενες ημέρες επί ενός κοινού σχεδίου δράσης, αξιοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τις διαδικασίες που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια για να διασφαλιστεί η επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας σε Βέλγιο και Ελβετία.

 

Στα πλαίσια της συνεργασίας, διαμορφώθηκε ένας ενιαίος κατάλογος με μέτρα για την αντιμετώπιση εξαιρετικά ακραίων καταστάσεων, στον οποίο περιλαμβάνονται δράσεις όπως η κατάργηση των ορίων ασφαλείας που προβλέπονται στο νέο μηχανισμό ελέγχου της ροής και η αύξηση της διατιθέμενης ισχύος στην ενδοημερήσια αγορά Ελβετίας-Γαλλίας.

 

Επίσης, οι εργασίες συντήρησης στις γραμμές μεταφοράς των κύριων διασυνδέσεων επαναπρογραμματίζονται, προκειμένου να υπάρχουν διαθέσιμες υποδομές για να υποστηριχθούν οι απαιτούμενες συναλλαγές.

 

Προετοιμάζεται για τα δύσκολα η Γαλλία

 

Όπως είναι αναμενόμενο, τις πιο δύσκολες αποφάσεις καλείται να πάρει η Γαλλία. Έτσι, γ Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας της χώρας, μετά από σχετικό αίτημα, αποφάσισε να μην προχωρήσει στο προγραμματισμένο κλείσιμο δύο πυρηνικών αντιδραστήρων.

 

Ταυτόχρονα, προγραμματίζονται διακοπές ρεύματος στη λειτουργία είκοσι ενός μεγάλων επιχειρήσεων και ενδέχεται να υπάρχουν δίωρες διακοπές σε νοικοκυριά.

 

Επίσης, η Γαλλία περιορίζει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ισπανία.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το διάστημα από 14 έως και (τουλάχιστον) 17 Ιανουαρίου, όπως προκύπτει από τις σχετικές ανακοινώσεις του JAO, η μακροπρόθεσμα κατανεμημένη ισχύς με τις παραπάνω ημερομηνίες παράδοσης έχει περισταλεί προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα διατηρηθούν τα λειτουργικά όρια ασφαλείας.

 

Συγκεκριμένα, η επιβληθείσα περιστολή έχει ως εξής:

 

14/1 08:00-23:00 μείωση στα 800MW

 

15/1 18:00-22:00 μείωση στα 800MW

 

16/1 07:00-23:00 μείωση στα 800MW

 

17/1 07:00-23:00 μείωση στα 800MW.

 

Να ενεργοποιήσουν για πρώτη φορά τα στρατηγικά αποθέματα ετοιμάζονται οι Βέλγοι

 

Πέραν αυτών, οι διάφοροι διαχειριστές παίρνουν ο καθένας και τα δικά του μέτρα. Για παράδειγμα, ο βελγικός Elia εκτιμά ότι το κύμα ψύχους που αναμένεται να χτυπήσει σε Βέλγιο και Γαλλία θα προκαλέσει κορύφωση της ζήτησης ιδίως στη Γαλλία, κάτι που, σε συνδυασμό με τις ανάγκες του Βελγίου για εισαγωγές ρεύματος, θα προκαλέσει δυσκολίες στην αγορά της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης.

 

Ως προς την ένταση των αναμενόμενων προβλημάτων, είναι χαρακτηριστικό ότι ο Elia εκτιμά πως ίσως χρειαστεί να ενεργοποιηθούν για πρώτη φορά τα στρατηγικά αποθέματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια.

 

Ο Elia έχει διαθέσιμα στρατηγικά αποθέματα ισχύος 750 MW (μονάδες φυσικού αερίου σε Vilvoorde και Seraing), τα οποία μπορεί να ενεργοποιηθούν τόσο για τεχνικούς, όσο και για οικονομικούς λόγους, δηλαδή είτε για την εξισορρόπηση προσφοράς και ζήτησης, είτε σε περίπτωση κατακόρυφων αυξήσεων στις τιμές.

 

Όπως διευκρινίζεται, πάντως, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διασφαλιστεί επαρκής παροχή ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να καλυφθούν όλες οι συμβατικές υποχρεώσεις.

 

Πέραν αυτού, ο Elia είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει και άλλα μέσα, όπως η εφαρμογή μηχανισμού αυτόματης απόκρισης ζήτησης σε περίπτωση κατακόρυφης αύξησης των τιμών, καθώς και έκτακτες εισαγωγές.

 

Με γαλλική συμμετοχή η μεγαλύτερη αγορά FCR στην Ευρώπη

 

Στις 10 Ιανουαρίου, η γαλλική RTE συμμετείχε για πρώτη φορά στη διασυνοριακή δημοπρασία για την απόκτηση αποθέματος περιορισμού συχνότητας (frequency containment reserve - FCR) για την τρέχουσα εβδομάδα.

 

Στη συγκεκριμένη δημοπρασία συμμετείχαν και οι 50Hertz, Amprion, APG, Elia, Swissgrid, TenneT και TransnetBW.

 

Έτσι, στις εβδομαδιαίες δημοπρασίες FCR συμμετέχουν πλέον οι πάροχοι υπηρεσιών εξισορρόπησης από Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία και Ελβετία.

 

Σημειώνεται ότι ο FCR θεωρείται ο πιο ευέλικτος μηχανισμός εξισορρόπησης ισχύος, καθώς διευθετεί αυτόματα θετικές και αρνητικές αποκλίσεις στη συχνότητα, σε διάστημα 30 δευτερολέπτων.

 

Η συγκεκριμένη κοινή αγορά FCR που διαμορφώθηκε με τη συμμετοχή της RTE, είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, καθώς υπολογίζεται στα περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως, με συνολική ζήτηση περίπου 1400MW, που αντιστοιχεί περίπου στο μισό της συνολικής ζήτησης FCR στην Ευρώπη. Στο προσεχές μέλλον, μάλιστα, αναμένεται να προστεθεί στη συγκεκριμένη αγορά και η δανέζικη West Denmark.

 

Παίρνουν τα μέτρα τους και τα Βαλκάνια

 

Την ίδια ώρα, αντίστοιχα μέτρα παίρνουν και οι βαλκανικές χώρες. Άλλωστε και τις προηγούμενες ημέρες είδαμε ότι η βαλκανική αγορά ηλεκτρισμού βρέθηκε αντιμέτωπη με σύνθετες προκλήσεις, που οδήγησαν σε αρκετές περιπτώσεις σε αμφισβητούμενες αποφάσεις.

 

Τέτοια ήταν, για παράδειγμα, η απόφαση της Βουλγαρίας να αναστείλει τις εξαγωγές ρεύματος, απόφαση που παραμένει εν ισχύ.

 

Την ίδια στιγμή, η Ρουμανία, εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει εκ νέου τις εξαγωγές. Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες μέρες δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Βουλγαρίας για αυξημένες εξαγωγές από την πρώτη προς τη δεύτερη. Επίσης, η Ρουμανία εξετάζει και το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τη βιομηχανία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρουμανικού τύπου.

 

Πηγή: http://energypress.g...risis-eparkeias

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.