Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Άφθονη «πράσινη» ενέργεια από το νερό της βρύσης


Engineer

Recommended Posts

Τα πρόσφατα προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης της Θεσσαλονίκης εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που μεταξύ άλλων οδήγησαν και στο πάγωμα χιλιάδων υδρομέτρων, ανέδειξαν κακοτεχνίες, αλλά και μειωμένες δυνατότητες έγκαιρης ανταπόκρισης σε επείγοντα αιτήματα των καταναλωτών.

 

Παράλληλα κατέδειξαν πως η Ελλάδα, καλώς ή κακώς, είναι μία αμιγώς «καλοκαιρινή» χώρα με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των υποδομών της και τις αντοχές των τελευταίων, όταν προκύψει μία ασυνήθιστη καιρική κατάσταση.

 

Τη στιγμή που εδώ αντικαθιστούμε… παγωμένα υδρόμετρα, σε άλλα σημεία του πλανήτη από τους σωλήνες του δικτύου ύδρευσης, οι οποίοι μεταφέρουν πόσιμο νερό, παράγεται «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια χάρη σε μία επαναστατική καινοτομία.

 

Εάν είχατε λοιπόν κατοικία στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ, τότε μπορεί τα φώτα στο σπίτι σας να άναβαν με ηλεκτρισμό, που παράγεται από το νερό της βρύσης σας.

 

Posted Image

 

Μία πρωτοποριακή διάταξη εντός των σωλήνων ύδρευσης, οι οποίοι μεταφέρουν το νερό στα σπίτια, επιτρέπει την μετατροπή της ροής του νερού σε υδροηλεκτρική ενέργεια χωρίς βέβαια να υφίστανται οι αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες από την κατασκευή ενός φράγματος, όπως συνηθίζεται στους γνωστούς σε όλους μας υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

 

Posted Image

 

 

Μικρές τουρμπίνες γυρίζουν μέσα στους σωλήνες εξαιτίας της συνεχούς ροής του νερού και στέλνουν αυτή την «πράσινη» ενέργεια σε γεννήτριες.

 

Η παραγόμενη ενέργεια δεν μπορεί να ηλεκτροδοτήσει μία ολόκληρη πόλη, αλλά μπορεί να καλύψει τις ανάγκες επιμέρους κτιριακών υποδομών, όπως ενός σχολείου ή μίας βιβλιοθήκης, «ανακουφίζοντας» έτσι τον λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας ενός δήμου. Εννοείται πως η ενέργεια μπορεί να πωληθεί και στο κεντρικό δίκτυο παροχής ηλεκτρισμού και να υπάρξουν τα ανάλογα έσοδα.

 

Αντίθετα με την αιολική ή την ηλιακή ενέργεια, το σύστημα μπορεί να παράγει ενέργεια όλες τις ώρες της ημέρας, ανεξάρτητα από καιρικές συνθήκες, καθώς μέσα στους σωλήνες υπάρχει συνέχεια τρεχούμενο νερό.

 

Ωστόσο δεν μπορεί να εφαρμοστεί παντού: λειτουργεί μόνο σε περιοχές, όπου το νερό κυλά προς τα κάτω με τη δύναμη της βαρύτητας, δηλαδή σε σημεία που έχουν κάποιο υψόμετρο. Επί της ουσίας, εάν εφαρμοζόταν πχ στη Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε περιοχές (κυρίως στα ανατολικά της πόλης), όπου το νερό μέσω των σωλήνων αρχίζει να κυλά από ένα υψηλότερο σημείο προς τα χαμηλότερα.

 

Posted Image

 

 

Οι «πράσινοι» σωλήνες διαθέτουν και αισθητήρες, οι οποίοι παρακολουθούν την ροή του νερού.

 

Οι αισθητήρες επιτηρούν την πίεση (κάτι που μπορεί να αποκαλύψει τυχόν διαρροές ενός σωλήνα και να αποφευχθούν μεγαλύτερα προβλήματα σπασίματος σωληνώσεων και πλημμυρών), ενώ μπορεί να ελέγχεται και η ποιότητα του ύδατος.

 

Δημιουργός του συστήματος είναι η εταιρεία (start-up) Lucid Energy με έδρα το Πόρτλαντ, ενώ εκτός από την συγκεκριμένη πόλη το σύστημα έχει ήδη δοκιμαστεί επί μία τετραετία σε περιοχή της Καλιφόρνια, παρέχοντας μεταξύ άλλων ηλεκτρισμό για τον φωτισμό των δημόσιων δρόμων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

Πηγή: http://greenagenda.gr/31402/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Αν κ καλη προταση, παρομοιες υπαρχουν εδω και χρονια, το μεγαλο προβλημα που εχουν ειναι η πτωση πιεσης του νερου, η μεγαλη αλλαγη που πρεπει να εχουν οι σωληνες, και η εξαιρετικα μικρη παραγωγη που τις καθιστα ακριβες. Σε μια τελευταια εκδοχη που ειχα δει απο η παραγωγη ηταν της ταξης των Watt 

Link to comment
Share on other sites

Μόνο σε περιπτώσεις υπερεπάρκειας υδραυλικού φορτίου μπορεί να προκύψει κάποια ωφέλεια που να μη την έχεις πληρώσει ήδη σε άντληση ή σε επιλογή μεγαλύτερης διατομής. 

 

Το κύριο ενδιαφέρον των εφαρμογών αυτών είναι ότι προσφέρουν τη δυνατότητα λήψης ενέργειας από τη ροή, όταν δεν είναι τεχνικά εφικτή η σύνδεση με το ηλ. δίκτυο ή η τοποθέτηση μιας μπαταρίας. Ιδίως για συστήματα ελέγχου που σχετίζονται με την ίδια τη ροή: αισθητήρες κλπ. Αλλά σε τέτοια απομακρυσμένα μέρη, η απαίτηση συντήρησης μιας τέτοιας διάταξης μπορεί να καθιστά και πάλι τη συμβατική μέθοδο καταλληλότερη.

Link to comment
Share on other sites

θυμαμαι οτι εχω κατι σχεδια για να μπουν τετοιες σε υδραυλικο συστημα, αλλα το κοστος ενεργειας ειναι τρομακτικο και γενικα δεν μου αρεσει σε ενα βασικο συστημα να βαζεις extra κομματια χωρις σημαντικο οφελος ή προσφεροντας μια σημαντικη εναλλακτικη. Αυτο φυσικα ειναι προσωπικη γνωμη :):D

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι σε καμία περίπτωση εφαρμόσιμα αυτά τα "υδροηλεκτρικά κολπάκια" για υπάρχοντα δίκτυα και σε κλίμακα ύδρευσης αστικών περιοχών. Όπως σωστά προαναφέρθηκε και βάσει της αυτονόητης διατήρησης της ενέργειας αν πάρεις ηλεκτρικό ρεύμα απ΄αυτά, τότε θα έχεις χάσει από ταχύτητα ύδατος μέσα στο δίκτυο, πτώση δυναμικής πίεσης (v2/2g) που σημαίνει ανύπαρκτη παροχή στους ψηλούς ορόφους. Οι τριβές και οι αντιστάσεις από το προσαρμοσμένο διάγραμμα Moody απλά θα εκσφενδονιστούν. Χρήση τους μπορεί να γίνει σε απ΄ αρχής σχεδιασμό νέου υδραυλικού δικτύου λειτουργώντας ως φρεάτια πιεζοθραύσεως όταν το νερό έρχεται από πολύ ψηλά όπου εκεί έτσι κι αλλιώς  χρειάζεται η μείωση της δυναμικής πίεσης για υδραυλικούς και μηχανικούς λόγους.  Αλλιώς η χρήση του είναι για μεμονωμένη ιδιωτική εκμετάλλευση σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις και μόνο μετά τον μετρητή του καθενός!

 

Και μη ξεχνάτε ... το σύγχρονο marketing κάνει θαύματα όπως και με τις "οικονομικότατες" ηλεκτρικές ...Κουμτέλες :shock: των τηλεοπτικών παραμυθάδων......... :evil:

Link to comment
Share on other sites

Με το ρεύμα που βγάζουν, τροφοδοτούν ένα πιεστικό για να ανακτήσουν την πίεση που έχασαν, και έτσι ανακάλυψαν το .....αεικίνητο!

 

Πάντως αν κάπου υπάρχει συνεχής ροή, και συγχρόνως απαιτείται μείωση πίεσης, τότε το συζητάμε...

 

Υπάρχουν παρόμοιες εφαρμογές σε δίκτυα υπερθέρμου ατμού, όπου συνδυάζεται μείωση πίεσης με κίνηση στροβίλου για ηλεκτροπαραγωγή.

Link to comment
Share on other sites

Σκεφτόμουν κι εγώ πως θα μπορούσε να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια με μια γεννήτρια που θα παράγει ρεύμα από την πίεση και την παροχή του νερού στις σωληνώσεις ύδρευσης, αλλά υπάρχει το πρόβλημα της αντίστασης που θα συναντήσει το ρευστό όταν προσκρούσει στην διάταξη της γεννήτριας καθώς και οτι πρέπει να εξεταστεί το κόστος απόσβεσης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.