Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πρόταση ΕΛΠΕ για ενεργειακή αυτονομία 32 νησιών


Engineer

Recommended Posts

Πρόταση στη ΔΕΗ φέρονται να έχουν κάνει τα ΕΛΠΕ για την κατάρτιση ενός φιλόδοξου σχεδίου μετατροπής σε ενεργειακά αυτόνομα των περισσότερων από τα 32 μη διαδυνδεμένά νησιά.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ιδέα είναι να μεταφέρουν τα ΕΛΠΕ το ντίζελ που χρειάζονται στα εν λόγω νησιά οι σταθμοί παραγωγής της ΔΕΗ, και σε αντάλλαγμα ο όμιλος να αναλάβει την κατασκευή στα νησιά μονάδων ΑΠΕ (φωτοβολταικά κ.ο.κ.) και άλλων συστημάτων φιλικών προς το περιβάλλον.

 

Στο θέμα της μετατροπής των μη διασυνδεδεμένων νησιών σε ενεργειακά αυτόνομα αναφέρθηκε χθες και ο Επίτροπος για το Κλίμα Μ.Αρίας Κανιέτε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γ.Σταθάκη.

 

Όπως διευκρίνισε ο κ. Κανιέτε, η Ευρωπαική Επιτροπή προωθεί την πρωτοβουλία «Ενεργειακά Νησιά», η οποία και θα δρομολογηθεί επί Προεδρίας της Μάλτας, με το πρώτο φόρουμ να πραγματοποιείται πριν από το καλοκαίρι στην Κρήτη.

 

Συμπληρωματικά ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι το υπ. Ενέργειας θα αναλάβει πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την κατάρτιση ενός φιλόδοξου σχεδίου που θα αφορά στα ελληνικά νησιά, ώστε να υιοθετηθεί ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, με την ολοκλήρωση των διασυνδετήριων αγωγών και την εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων φιλικών προς το περιβάλλον.

 

Τέτοια σχέδια έχουν δει πολλά στο παρελθόν το φως της δημοσιότητας. Επί υπουργίας Τίνας Μπιρμπίλη, το βάρος της ενεργειακής αυτονομίας στα νησιά είχε δοθεί στις Κυκλάδες, προκειμένου μόλις διασυνδεθούν με την ηπειρωτική χώρα, να κλείσουν οι πετρελαικοί σταθμοί, και να ξεκινήσουν επενδύσεις σε φωτοβολταικά και άλλα συστήματα ΑΠΕ. Επίσης, παρόμοιες κινήσεις είχαν γίνει στον Αι Στράτη και τους Λειψούς.

 

Η Τήλος αποτελεί παράδειγμα τέτοιου έργου που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη πλέον. Όπως είχε ανακοινωθεί πριν από μερικά χρόνια στην Τήλο πρόκειται να εφαρμοστεί ένα πρωτοπόρο υβριδικό σύστημα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας προερχόμενης αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές.

 

Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο θα εγκατασταθεί στο νησί υβριδικός σταθμός παραγωγής ενέργειας, ένα μεσαίου μεγέθους φωτοβολταϊκό πάρκο και μια μικρή ανεμογεννήτρια, σε συνδυασμό με συσσωρευτές (μπαταρίες) οι οποίοι και θα εξομαλύνουν τις διαφορές ανάμεσα στη μεταβλητή παραγωγή από τις ΑΠΕ και την πραγματική ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια των κατοίκων.

 

Το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και φιλοδοξεί να αποτελέσει πιλότο για παρόμοια σχήματα καθώς και να παράξει κατευθυντήριες που θα βασίζονται σε απτά αποτελέσματα λειτουργίας, πράγμα που έχει επιβεβαιωθεί από το ιδιαίτερο και συνεχές ενδιαφέρον της ΕΕ για την επιτυχή υλοποίηση του.

 

Παλαιότερα είχε τρέξει επίσης το έργο «Έξυπνα Δίκτυα» με στόχο την πλήρη ενσωμάτωση συστημάτων «ευφυούς μέτρησης σε πέντε νησιά του Αιγαίου: τη Λέσβο, τη Λήμνο, τη Σαντορίνη, την Κύθνο και τη Μήλο, υπό το συντονισμό του Δικτύου ΔΑΦΝΗ.

 

Το πρόβλημα με όλες τις παραπάνω προσπάθειες είναι ότι είτε δεν εντάχθηκαν ποτέ σε ένα συνολικότερο στρατηγικό σχεδιασμό με συνέχεια, είτε λειτούργησαν μεμονωμένα χάριν εντυπωσιασμού και στην πορεία εγκαταλείφθηκαν, με αποτέλεσμα, παρά τις καλές προθέσεις, να έχουν μέχρι σήμερα γίνει ελάχιστα βήματα.

 

Πηγή: http://energypress.g...i-sto-parelthon

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ιδέα είναι να μεταφέρουν τα ΕΛΠΕ το ντίζελ που χρειάζονται στα εν λόγω νησιά οι σταθμοί παραγωγής της ΔΕΗ, και σε αντάλλαγμα ο όμιλος να αναλάβει την κατασκευή στα νησιά μονάδων ΑΠΕ (φωτοβολταικά κ.ο.κ.) και άλλων συστημάτων φιλικών προς το περιβάλλον.

 

έχει και άλλα έξυπνα παιδιά η μαμά τους??????? :confused:

Edited by astrah
Link to comment
Share on other sites

 

 

... και σε αντάλλαγμα ο όμιλος να αναλάβει την κατασκευή στα νησιά μονάδων ΑΠΕ (φωτοβολταικά κ.ο.κ.) και άλλων συστημάτων φιλικών προς το περιβάλλον. ...
καλή η πρόταση και μπράβο τους, άμα δέχονται και ελληνικά ομόλογα για πληρωμή τότε να το δώσουν το κορίτσι.

 

Κάποια εκτίμηση για το τι κοστίζει η αυτονομία (και αν συμφέρει, ή η σύνδεση με Αττική αν γίνεται) στα 32 νησιά?

 

Link to comment
Share on other sites

Η ΔΕΗ τα ΕΛΠΕ περίμενε για να φτιάξει ΑΠΕ στα νησιά...Αν ήθελε να τα φτιάξει και συνεταίρους θα έβρισκε.

Ο σχεδιασμός ενός αυτόνομου συστήματος εξαρτώμενο μόνο από ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας είναι εξαιρετικά δύσκολος και πρέπει να γίνουν πολλές προσομοιώσεις, σενάρια κλπ. Και μετά φυσικά έρχεται και το οικονομικό σκέλος(κόστη, αποσβέσεις κλπ)

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για το EL Hierro

http://euanmearns.com/el-hierro-end-2016-performance-update/

Link to comment
Share on other sites

Για μία ακόμη φορά ακούμε σχέδια για "πράσινα νησιά" ή για "ενεργειακά νησιά". Ελπίζω τουλάχιστον να μην μείνουν στα λόγια αυτή τη φορά.

Από το 1995, οπότε ολοκληρώθηκε το πιλοτικό έργο της Κύθνου που πέτυχε ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ άνω του 70% (τρομερό επίτευγμα για την εποχή), θα έπρεπε μέχρι τώρα, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε, να έχουν γίνει αυτόνομα όλα τα νησιά με πληθυσμό μέχρι ~1000 κατοίκους.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.