Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

όριο σχεδίου πόλεως και όριο πολεοδομικής ενότητας


jedi.Yannis

Recommended Posts

Καλησπέρα

Έψαχνα να δω αν μία ιδιοκτησία είναι εντός ή εκτός σχεδίου Πόρου στην ΥΔΟΜ του Πόρου.

Στον Πόρο είχαμε σχέδιο του '52 και τώρα του '97.

Η ιδιοκτησία περικλείεται από τις γραμμές "ΙΙΙΙΙΙΙ" που έιναι κάθετες στο περίγραμμα που περικλύουν και έξω από τον περιμετρικό δρόμο του σχεδίου του οικισμού.

Στο υπόμνημα δεν υπάρχει ένδειξη όριο σχεδίου πόλης.

Υπάρχει μόνο όριο πολεοδομικής ενότητας - γειτονιάς και το έχει και στα αγγλικά "urban planning unit". Έκανα ερώτημα πριν από ένα χρόνο στην ΥΔΟΜ, το προωθήσανε 4-5 μήνες μετά στην περιφέρεια, απαντώντας ότι μάλλον είναι εκτός σχεδίου, επισυνάπτοντας το απόσπασμα του '52 ενώ εγώ ρωτούσα τι γίνεται με το '97.

Μετά από άλλους 4-5 μήνες απαντάει και η περιφέρεια ότι μάλλον η ΥΔΟΜ έχει δίκιο, εκτός αν έχει μετακινηθεί η ρυμοτομική γραμμή στο σχέδιο του '97 και τους ζητάνε να ελέγξουν αυτό.

 

Εγώ είχα ρωτήσει όμως που είναι το όριο του σχεδίου πόλεως και όχι η ρυμοτομική.

Επίσης έχω άλλες δύο απορίες πάνω στην άποψη των υπηρεσιών ότι η ρυμοτομική γραμμή είναι το όριο σχεδίου πόλης.

1) Στον ΝΟΚ μιλάει για ανοικτά Ο.Τ. στο όριο της πόλης. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν Ρ.Γ. και Ο.Γ. μόνο από μία πλευρά και το όριο της πόλης είναι στην άλλη πλευρά του Ο.Τ.;

2) Οι Ρ.Γ. και Ο.Γ. δεν φαίνονται στο σχέδιο πόλης και για αυτό κάνουμε διαγράμματα εφαρμογής (υποθέτω). Άρα πώς ταυτίζεται η Ρ.Γ. με το σχέδιο πόλης;

3) Είναι δυνατόν να έχουμε πολεοδομικές ενότητες σε εκτός σχεδίου περιοχές;

4) Το όριο του σχεδίου πόλης δεν είναι το περίγραμμα του σχεδιασμένου αστικού ιστού;

5) τα "urban planning units" δεν είναι μέρος του "urban plan";

 

Στην ΥΔΟΜ και στην περιφέρεια δεν έχουν τις ίδιες απορίες;

 

Επισυνάπτω το απόσπασμα όπου φαίνονται τα σημεία όπου η Ρ.Γ. τέμνει την πολεοδομική ενότητα, και το σύνολο του οικισμού.

2wdwsg5.jpg

15yacma.jpg

 

Αν είναι να κάνω την δουλειά μου, και τελικά είμαι εντός σχεδίου, αρκεί μία βεβαίωση από την ΥΔΟΜ ότι είμαι εκτός για να το δηλώσω με βάση την βεβαίωση της ΥΔΟΜ;

 

Υ.Γ. Μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά και οι υπηρεσίες δεν μπήκαν στον κόπο να μου λύσουν αυτές τις απορίες. Και επειδή είναι αρκετές μπορεί με τους ρυθμούς που ανέφερα, να περάσουν 2-3 χρόνια μέχρι να το κάνουν.

Edited by jedi.Yannis
Link to comment
Share on other sites

Το μέγεθος της εικόνας που έβαλες δεν είναι αρκετό για σίγουρα συμπεράσματα. Με μια πρόχειρη ματιά νομίζω πως τα γεωτεμάχια που σε ενδιαφέρουν δεν βρίσκονται σε θέση να έχουν Ο.Τ. , ενώ τα γεωτεμάχια από την άλλη μεριά της πράσινης γραμμής φαίνεται να έχουν Ο.Τ.

Άρα με βάση αυτό εσύ είσαι εκτός σχεδίου πόλης, σε επαφή με το σχέδιο πόλης όμως.

Δώσε σημασία το σε επαφή με το σχέδιο πολης διότι τα γεωτεμάχια που έχουν αυτόν τον χαρακτήρα παρ ότι είναι εκτός σχεδίου πολης έχουν ειδικές ρυθμίσεις και δικαιώματα όχι ίδια με τα εντος αλλα ανάλογα μειωμένα κατά ένα ποσοστό.

 

Το τοπογραφικό που θα καταθέσεις στη τοπική ΥΔΟΜ τι θα σου γράφει? έχεις κάνει αυτό το ερώτημα? ή έναν προέλεγχο εκεί?

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Δεν έχω ακόμα δει τι θα καταθέσω στην ΥΔΟΜ. Η υπόθεσή μου ξεκίνησε όταν ο πελάτης ήρθε με τελειωμένη τακτοποίηση, ως εκτός σχεδίου, εκτός παραδοσιακού οικισμού, ενώ η ιδιοκτησία ήταν σίγουρα εντός παραδοσιακού και δεν ήμουν σίγουρος τι γίνεται με το σχέδιο πόλης.

Ο πελάτης θέλει να κάνει αλλαγή στέγης, οπότε θα ελεγθεί η τακτοποίηση που δεν πέρασε επιτροπή άρθρου 12, άρα σκέφτομαι να ανοίξω την τακτοποίηση και να περάσω επιτροπή.

 

Για τις ρυθμίσεις και τα δικαιώματα, εννοείς κυρίως ως προς την θέση του κτιρίου και τις αποστάσεις από πρασιές και άξονα δρόμου;

Ως προς την εικόνα, τα γεωτεμάχια από την μέσα πλευρά της πράσινης γραμμής έχουν κλειστά Ο.Τ. ενώ τα Α και Β, έχουν μόνο Ρ.Γ. από μία πλευρά (εκεί που είναι η πράσινη γραμμή).

Αρίθμηση Ο.Τ. δεν έχουν. Αν ήταν Ο.Τ. ανοιχτά, θα έπρεπε και πάλι να έχουν αρίθμηση, σωστά;

Από την απάντηση συμπεραίνω ότι για να είναι ιδιωτική έκταση εντός σχεδίου, θα πρέπει να είναι και εντός Ο.Τ.. Απλά μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι οι εκτάσεις ήταν σχεδιασμένες, εντός πολεοδομικής ενότητας και ταυτόχρονα εκτός ορίων σχεδίου πόλεως. Δεν το είχα ξαναδεί.

Τι να μεγενθύνω για να είναι πιο σαφής η εικόνα; Το να ανεβάσω όλο το ρυμοτομικό σε καλύτερη ανάλυση θα είναι τεράστιο.

 

προέλεγχο δεν έχω κάνει ή να ρωτήσω στην ΥΔΟΜ με βάση το τοπογραφικό. κατέθεσα το ερώτημα για το αν είμαι εντός ή εκτός σχεδίου, με συνημμένα το απόσπασμα που ανέβασα εδώ. Κυρίως για να έχω μία πρώτη εικόνα μην πάω και κάψω τον πελάτη και δεν μπορώ να κάνω δουλειά τελικά.

Link to comment
Share on other sites

Η πράσινη γραμμή είναι καθώς φαίνεται το όριο της περιμετρικής οδού του σχεδίου πόλεως. Σε παράλληλη απόσταση φαίνονται οι ρυμοτομικές γραμμές των τελευταίων Ο.Τ. του σχεδίου πόλης. 

Η ιδιοκτησία σου δεν ανήκει σε Ο.Τ, είσαι εκτός σχεδίου. Δεν ξέρω εάν τμήμα σου ρυμοτομείται και υπάρχουν δικαιώματα αποζημίωσης. 

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Από ότι βλέπω στο τοπογραφικό, παρεμβάλεται άλλη ιδιοκτησία ανάμεσα στην περιμετρική οδό και την δική μου ιδιοκτησία, οπότε δεν πρέπει να έχω ρυμοτομούμενα τμήματα. Θα κάνω φάκελο για άρθρο 12 και βλέπουμε.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.