Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Οι ισχυροί του «Αιόλου» ετοιμάζονται για ούριους ανέμους


Engineer

Recommended Posts

Το δύσκολο επιχειρηματικό και οικονομικό τερέν του 2016 δεν φαίνεται να πτόησε την αγορά αιολικής ενέργειας, με τη χρονιά που μας πέρασε να χαρακτηρίζεται ως η δεύτερη μεγαλύτερη χρονιά όλων των εποχών σε εγκατεστημένη αιολική ισχύ, με τις προσδοκίες να αυξάνονται για τη νέα χρονιά.

 

Για τη φετινή χρονιά υπάρχει η εκτίμηση ότι θα ήταν εφικτός ο στόχος οι νέες εγκαταστάσεις να αγγίξουν τα 500 MW, υπολογίζοντας ότι ένας σημαντικός αριθμός έργων είναι ώριμα και έτοιμα προς υλοποίηση ή έχουν ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζονται.

 

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου της ΕΛΕΤΑΕΝ Γ. Τσιπουρίδη στην κοπή πίτας, με την παρουσία εκπροσώπων από μεγάλους φορείς του κλάδου, ότι παρά τις δυσκολίες για το επιχειρείν, το 2016 καταγράφηκε η δεύτερη μεγαλύτερη επίδοση όλων των εποχών σε εγκατεστημένη αιολική ισχύ. «Φανταστείτε τι θα πετύχουμε αν βελτιωθεί το οικονομικό περιβάλλον» πρόσθεσε.

 

Τα έργα

 

Η Τέρνα Ενεργειακή ολοκληρώνει την επέκταση του πάρκου στα Δερβενοχώρια, ένα έργο που αποτελεί την πρώτη προσθήκη της νέας χρονιάς, ενώ ξεκινά ακόμη ένα έργο στη Βόρεια Ελλάδα. Η ΤΕΝΕΡΓ δηλαδή ξεκινά με παρακαταθήκη το 2017 κοντά στα 100 νέα MW.

 

Η ΕΛΤΕΧ Άνεμος, η οποία αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για το νέο επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει συνολικά 6 project συνολικής ισχύος 171,8MW. Τα πάρκα αυτά εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του 2019.

 

Η Protergia έχοντας και εκείνη ολοκληρώσει σημαντικό αριθμό έργων κατάφερε μέσα στο 2016 να υπερδιπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ της από τα 65MW στα 135MW, ενώ η ανάπτυξή της συνεχίζεται.

 

Ένας ακόμη καταλύτης ανάπτυξης αποτελεί η διευθέτηση της εκκρεμότητας για το καλώδιο Πολυπόταμος Νέα Μάκρη. Από εκεί εκτιμάται ότι θα «ξεκλειδωθεί» σημαντικός αριθμός μεγαβάτ από ώριμα έργα που είχαν εγκλωβιστεί στο θέμα της διασύνδεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και όμιλοι που επί χρόνια απείχαν από την κατασκευή νέων έργων επανακάμπτουν με αφορμή το «άνοιγμα» της νότιας Εύβοιας. Έτσι για παράδειγμα μετά από χρόνια αναμένεται να ξεκινήσει νέο έργο η Ρόκας Iberdrola, ενώ το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για την ιταλική Enel.

 

Από τους νέους παίκτες που επίσης κινούνται δυναμικά στην αγορά καλλιεργώντας προσδοκίες, είναι η Eren του Πάρη Μουράτογλου, ενώ το 2016 δυναμικό παρών στην αγορά έδωσε και η Euroenergy που ανήκει στον όμιλο Libra του εφοπλιστή Γ. Λογοθέτη.

 

Πηγή: http://www.dealnews....

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.